Συνεντεύξεις

Ρωτάμε, απαντάνε!

Στάθης Αρτινός: «Οι ταμπέλες έχουν κάνει κακό»

Γράφει η Αρετή Κοκκίνου
Ο Στάθης Αρτινός, με μία νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο ο «Κύκλος» στις αποσκευές του, συνεχίζει την συνεπή του πορεία στο χώρο της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας τραγουδιών. Η έμπνευση με τον καιρό ωριμάζει γιατί, καθώς ο ίδιος δηλώνει, μεγαλώνουν και τα τραγούδια του μαζί με εκείνον. Μου προξένησε ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι ο «Κύκλος» ηχογραφήθηκε στα Ιωάννινα με μουσικούς που ζουν εκεί, πολλοί εξ' αυτών προερχόμενοι από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Άρτας. Η αποκέντρωση είναι, κατ εμέ, σημαντικό ζητούμενο και στον πολιτισμό, ειδικά στις ημέρες μας.
Η συνέντευξη αυτή, ωστόσο, πραγματοποιείται, με την ευκαιρία μιας ακόμα εμφάνισης του τραγουδοποιού στην πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στην “Σφίγγα”, στις 22 Μαρτίου.

Στάθη, ποιoς ο χαρακτήρας του νέου σου δίσκου μουσικά και στιχουργικά σε σχέση τους προηγούμενους;

Μεγάλωσα κι εγώ κι έτσι μεγαλώνουν και τα τραγούδια μου μαζί. Συνεπώς έφτιαξα μια δουλειά με ένα πάντρεμα στο σύνολο της και με το παραδοσιακό στοιχείο αλλά και την εναλλακτική μουσική. Στιχουργικά είναι ένας δίσκος με έντονα συμβολικά στοιχεία και αρκετά αυτοβιογραφικά.

Πώς θα περιέγραφες το μουσικό στίγμα σου ως τραγουδοποιός;

Λάτρεψα τη μουσική και το τραγούδι από μικρό παιδί! Άρχισα να φτιάχνω μελωδίες με το μυαλό μου, πριν μου κάνουν δώρο την πρώτη μου κιθάρα και μετά ήρθε η δημιουργία πιο ολοκληρωμένη με πολλά στοιχεία από την εναλλακτική ροκ μουσική και από την παράδοση όσο και από το λαϊκό τραγούδι που μου άρεσε. Ένα γεγονός σημαντικής απώλειας καθόρισε τον βιωματικό τρόπο γραφής και σταδιακά άρχισε η εξέλιξη.

Θα ήθελα να μας συστήσεις τους συνεργάτες σου σε αυτή την τελευταία δουλειά καθώς και τους ερμηνευτές που συμμετέχουν. Πρόκειται για νέα παιδιά, όπως καταλαβαίνω...

Συνεργάστηκα με πολλούς φίλους και άλλους καταξιωμένους μουσικούς της περιοχής . Άλλοι είναι ήδη καθηγητές σε Ωδεία, άλλοι είναι απόφοιτοι του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής αλλά και μουσικοί που έχουν δικά τους σχήματα και μου έκαναν την τιμή να δώσουν το προσωπικό τους στίγμα στο δίσκο. Παράλληλα, ο Πέτρος Αντωνίου που τραγουδά εδώ και αρκετά χρόνια στην Ήπειρο και η Νικολέτα Ιεροδιακόνου από την Κύπρο μού δάνεισαν τις φωνές τους για 2 τραγούδια του δίσκου και συνεργαστήκαν μαζί μου καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα σε παραστάσεις που κάναμε.

Η τελευταία σου δουλειά έχει ενορχηστρωθεί από τον Πάνο Παπακώστα. Πώς επιλέγεις το συνεργάτη που θα αναλάβει την ενορχήστρωση μιας δουλειάς σου και πώς αλληλεπιδράς μαζί του;

Σημασία έχει ο ενορχηστρωτής να μπορεί να αποδώσει σωστά την φαντασία του δημιουργού μέσα από το δικό του πρίσμα. Αυτό φυσικά δεν είναι εύκολο! Χρειάζεται αρκετός χρόνος και πειραματισμός, μέχρι να ωριμάσει το τραγούδι και να είναι έτοιμο να βρει το δρόμο του. Με τον Πάνο μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία γίναμε και φίλοι, γιατί κατάφερνε πάντα να με εντυπωσιάζει με το αισθητικό αποτέλεσμα.

Ποιους δημιουργούς θαυμάζεις ιδιαίτερα και θεωρείς ότι υπήρξαν καθοριστικοί για 'σένα;

Αγαπημένοι που με έχουν επηρεάσει αρκετά είναι ο Νίκος Παπάζογλου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Δεν είναι μόνο αυτοί φυσικά. Μικρούτσικος, Αποστολάκης, Μάλαμας, Πασχαλίδης είναι μερικοί ακόμη δημιουργοί που τραγούδια τους έχω πάντα στις παραστάσεις μου και που πάντα ακούω.

Ποια η γνώμη σου για τον όρο “έντεχνο ροκ” που χρησιμοποιείται σωρηδόν στην περιγραφή νέων καλλιτεχνών;

Έχει επικρατήσει αυτός ο όρος όπως και το λεγόμενο εντεχνολαϊκό. Θυμίζει λίγο τη δημιουργική ασάφεια κι έτσι το κοινό περιμένει να ακούσει άλλα αντί άλλων. Γενικότερα αυτές οι ταμπέλες έχουν κάνει κακό.

Στη «Σφίγγα» στις 22 του Μάρτη έχεις επιλέξει συνεργάτες που παίζουν μπουζούκι και κανονάκι.. Να περιμένουμε έντονο το λαϊκό ή/και παραδοσιακό χρώμα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ή πιο εναλλακτικά πράγματα;

Να τα περιμένετε όλα! Είναι δυο εξαιρετικοί μουσικοί στο μπουζούκι και το κανονάκι με πολλή όρεξη για εκπλήξεις, οπότε το πρόγραμμα, πέρα από την παρουσίαση του δίσκου, είναι ένα μουσικό ταξιδάκι.

Αν και πολύ πρόσφατος ο “Κύκλος” ετοιμάζεις και κάτι νέο;

Ιδέες υπάρχουν πάντα. Σκέφτομαι το στούντιο στα τέλη του 2019 και με νέα αλλά και με παλιά μου τραγούδια σε διαφορετικές εκτελέσεις.

Καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνεις…

Ευχαριστώ πολύ!

  ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  Στάθης Αρτινός: «Οι ταμπέλες έχουν κάνει κακό»
  Στάθης Αρτινός: «Οι ταμπέλες έχουν κάνει κακό»
  Στάθης Αρτινός: «Οι ταμπέλες έχουν κάνει κακό»
  Μοιραστείτε το άρθρο:

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  Simone Mongelli: Το «κίνημα» της Body Music στην Ελλάδα μεγαλώνει γρήγορα

  Γράφει η Ιλένια Χρίστου Ξεκίνησε ως μουσικός στην Ιταλία! Η αγάπη του για τα κρουστά όργανα της Μεσογείου τον οδήγησε...

  Συνέχεια

  Κώστας Φασουλάς:«Με φοβίζει η ταχύτητα του καιρού μας»

  (ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ) Γράφει η Αρετή...

  Συνέχεια

  Αποστόλης Αρμάγος: «Ο σύγχρονος δημιουργός δεν είναι αφοσιωμένος μόνο στη δημιουργία»

  Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Η ακρόαση κάθε φορά μίας ακόμα αξιόλογης δουλειάς ενός νέου...

  Συνέχεια

  Αλκαίου: «Το λαϊκό τραγούδι παρηγορεί και δίνει δύναμη»

  Γράφει η Λένα Λουλούδη Η Λένα Αλκαίου εδώ και χρόνια είναι μία πιστή...

  Συνέχεια

  Σοφία Παπάζογλου:«Είμαι τραγουδίστρια πορείας και όχι του ενός σουξέ»

  Γράφει η Μίνα Μαύρου Συνειρμικά πάντα η Σοφία Παπάζογλου μού έφερνε στο...

  Συνέχεια

  Πάνος Μπούσαλης: «Η μουσική είναι η λεωφόρος που πάντα έλιωνα τα περισσότερα παπούτσια»

  Γράφει η Μίνα Μαύρου Η πρώτη φορά που παρακολούθησα τον Πάνο...

  Συνέχεια

  Λυδία Σέρβου: «Η μουσική είναι ο αέρας που αναπνέω»

  Γράφει η Μίνα Μαύρου Κάτοχος κλασσικής αλλά και βυζαντινής μουσικής παιδείας, η Λυδία...

  Συνέχεια

  Μαρίκα Κλαμπατσέα:«Η Τέχνη ξορκίζει τους εφιάλτες μας»

  Γράφει η Αρετή Κοκκίνου «Κανείς δεν μπορούσε να...

  Συνέχεια

  «ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΡΙΑ»: Μία μοναδική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας

  Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Η ιστορία της Phillis Wheatley...

  Συνέχεια

  Ηλίας Ζούτσος: Η «Κρητιδική εποχή» συνθέτει την κλασσική, την παραδοσιακή και τη ροκ μουσική

  Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Ο τέταρτος δίσκος του Ηλία Ζούτσου με τίτλο «Κρητιδική Εποχή»...

  Συνέχεια