Συνεντεύξεις

Ρωτάμε, απαντάνε!

Σοφία Παπάζογλου:«Είμαι τραγουδίστρια πορείας και όχι του ενός σουξέ»

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Συνειρμικά πάντα η Σοφία Παπάζογλου μού έφερνε στο μυαλό εκείνες τις παλιές αρχοντορεμπέτισσες του πάλκου! Γνήσια λαϊκή φωνή, γνήσιο λαϊκό παράστημα! Παρόλα αυτά, μισεί τις ταμπέλες και δηλώνει πως είναι πάντα ανοιχτή στο να πειραματιστεί σε διαφορετικά είδη μουσικής. Συνεπώς, ο καινούργιος της δίσκος, «Στου ονείρου τις στροφές», ήρθε στην καταλληλότερη εποχή, καθώς, όπως μας δηλώνει : «Επανεκκίνηση και επαναπροσανατολισμός είναι οι λέξεις μου αυτό τον καιρό!».

Η Σοφία Παπάζογλου αυτό τον καιρό κυκλοφορεί, έχοντας έναν ολοκαίνουργιο δίσκο στις αποσκευές της, που τιτλοφορείται «Στου ονείρου τις στροφές», με 11 τραγούδια που συνοδεύονται από σπουδαίες συνεργασίες. Στην πιο κλειστή στροφή του δικού της ονείρου τι συναντάει;

Συναντάει τον εαυτό της σε μια μεγάλη και κλειστή στροφή και κάνει αλλαγή δρομολογίου. “Επανεκκίνηση” και “επαναπροσανατολισμός” είναι οι λέξεις μου αυτόν τον καιρό! Του… ονείρου οι στροφές είναι όμως ένας δίσκος που πιστεύω πως θα αγαπηθεί πολύ και θα τραγουδηθεί. Έχω αυτήν την πεποίθηση, γιατί τα τραγούδια είναι άμεσα και αυτό που λέμε… “της καρδιάς”. Tα αγαπώ πολύ και, όπως συμβαίνει με τις ως τώρα επιλογές μου, θα με ακολουθούν πάντα ως ρεπερτόριο και ως καλλιτεχνική περσόνα.

Τέλη Μαϊου μιλούσαμε για την παρουσίαση δίσκου στο «Σταυρό του Νότου». Δεν πραγματοποιήθηκε όμως…

Για καθαρά προσωπικούς λόγους δεν έγινε η παρουσίαση στις 20 Μαϊου, αλλά θα επανέλθω δριμύτερη με 2 βραδιές εφ' όλης της ύλης στον «Σταυρό του Νότου» τον Οκτώβρη. Εκεί θα περιμένω τους φίλους, να το γιορτάσουμε με τα καινούργια τραγούδια, αλλά και αυτά που αγαπώ.

Έχω ακούσει κάποιους να λένε: «Η Παπάζογλου είναι πολύ καλή στους δίσκους και άριστη στα live της». Για να είμαι ειλικρινής, κάπου πάει το μυαλό μου… Εσύ πώς το βλέπεις και πώς το ερμηνεύεις;

Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό, γιατί για 'μένα και το στούντιο και η ζωντανή εμφάνιση είναι μια διαδικασία φυσική και αβίαστη. Είναι ό,τι επιθυμούσα να κάνω στη ζωή μου και το κάνω με τον τρόπο που θέλω. Χαίρομαι λοιπόν που επικρατεί αυτή η άποψη! Είμαι επαγγελματίας αλλά με τον τρόπο μου, έχω ψυχή ερασιτέχνη ακόμη. Δηλαδή η δίψα μου είναι ίδια αλλά θέλω να είμαι σταθερή και ακέραιη απέναντι στα καλλιτεχνικά μου πιστεύω, στις επιλογές μου, στους συναδέλφους και συνεργάτες μου και σίγουρα απέναντι στο κοινό. Άλλωστε, είμαι τραγουδίστρια πορείας και όχι του ενός σουξέ ή μιας εποχής. Έχω αντέξει 22 ολόκληρα χρόνια στην ωραιότερη δουλειά, που μπορεί να είναι και πολύ σκληρή μερικές φορές. Είμαι πάντα στις επάλξεις πάντως και το γουστάρω πολύ!

Έχει τύχει να αντιληφθείς κάποιες φορές τσιγκούνη τον κόσμο στο χειροκρότημα;

Εννοείται!

Σε αυτές τις περιπτώσεις τι κάνεις;

Σε αυτές τις περιπτώσεις το παλεύεις όσο μπορείς με όλες σου τις δυνάμεις, να το κερδίσεις το χειροκρότημα. Αν και πάλι δεν τα καταφέρεις, το παίρνεις απόφαση και τραγουδάς για τον εαυτό σου και για τους λίγους που θέλουν να απολαύσουν και να ακούσουν.

Ένιωσες ποτέ ότι η τράπουλα είχε απλωθεί στο τραπέζι και εσύ έπρεπε να τραβήξεις το πιο καλό χαρτί;

Ναι, φυσικά το έχω νιώσει και δεν το τράβηξα το χαρτί από αδιαφορία και ανωριμότητα. Δεν θα ήθελα να αναφέρω το γεγονός αλλά, αν το είχα τραβήξει, θα είχα διευκολυνθεί σε αρκετά πράγματα επαγγελματικά! Από την άλλη, ήταν ο τρόπος να ωριμάσω και να στρώσω μόνη τη δική μου άσφαλτο στον δρόμο του τραγουδιού.

Θεωρείς ότι ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία ερμηνευτών που κυνηγούν τη δουλειά;

Την κυνηγάω τη δουλειά μέχρι το σημείο που δε θα με φθείρει ψυχικά. Και το αναφέρω αυτό, γιατί το τραγούδι έχει να κάνει με την ψυχή. Κάθε φορά που τραγουδάω κάνω μια κατάθεση. Αν η ψυχή μου αλλοτριωθεί, χάνω τον αυθορμητισμό και την αρχική παρόρμηση που είχα, όταν ξεκινούσα το τραγούδι. Θέλω να το διατηρήσω αυτό όσο γίνεται περισσότερο, γιατί, με το κυνήγι της καριέρας, χάνεις τον ψυχικό μπούσουλα. Βέβαια κερδίζεις περισσότερα χρήματα. Ο καθένας ό,τι προτιμάει…

Χρόνια τώρα μάς αποδεικνύεις πόσο αγαπάς το λαϊκό τραγούδι με τις εξαιρετικές ερμηνείες σου. Τι σου έχουν ψιθυρίσει κατά καιρούς στο αυτί ο Τσιτσάνης, ο Καζαντζίδης και ο Παπαϊωάννου; Υπακούς ή κάνεις τα δικά σου;

Όλοι όσοι αναφέρεις και άλλοι πολλοί γνήσιοι δημιουργοί με έμαθαν να αγαπώ το λαϊκό τραγούδι και να ζω με αυτό και μέσα σ' αυτό! Υπάκουσα από παιδί στις καλλιτεχνικές τους προσταγές και επιταγές και τώρα κάνω τα δικά μου με τον τρόπο μου στον δικό μου δρόμο, με το δικό μου μεράκι και πάθος. Το ήθος και η αυθεντικότητα που με δίδαξαν παραμένει μέσα μου σε όλες μου τις καλλιτεχνικές επιλογές και κινήσεις. Υπάρχουν μέσα στην ψυχή μου και μου ψιθυρίζουν με τις νότες τους πως το λαϊκό τραγούδι υπάρχει και θα υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι που το «λέει» η καρδιά τους!

Συνηθισμένη ερώτηση, αλλά θέλω τη δική σου άποψη! Ως σύγχρονη γνήσια λαϊκή τραγουδίστρια θα έχεις παρατηρήσει ότι, όσο και να υπάρχει κέφι στο μαγαζί, μόλις ξεκινήσει το πρόγραμμα με τα παλιά λαϊκά ο κόσμος μεταμορφώνεται! Συμμετέχει πιο αυθόρμητα, συγκινείται περισσότερο και εν τέλει ανακουφίζεται… γεγονός που δεν συμβαίνει κατά κανόνα με τα σημερινά τραγούδια. Πού το αποδίδεις;

Το παλιό λαϊκό ρεπερτόριο έχει περαστεί στο DNA του Έλληνα με το πέρασμα του χρόνου κι έχει συνδεθεί με τη γνήσια διασκέδαση και το αυθεντικό ελληνικό άκουσμα. Τα τραγούδια αυτά είναι «χωνεμένα», είναι ο εαυτός μας! Επέζησαν στο πέρασμα του χρόνου, έλαμψαν, άντεξαν, μας συγκίνησαν και συνεχίζουν να μας συγκινούν. Βγήκανε από τη μήτρα του λαού και από ανάγκες και συνθήκες πραγματικές. Γι 'αυτό παραμένει η αξία τους αναλλοίωτη και ανεκτίμητη.

Σαν άνθρωπος μού δίνεις την εντύπωση ότι δεν σου αρέσουν οι ταμπέλες! Ξέροντας την αγάπη σου για τη τζαζ μουσική και το ρεπερτόριό της, συνειδητοποιώ πως ούτε και στην τέχνη τις αγαπάς! Συμφωνείς ή διαφωνείς;

Τι νόημα έχουν οι ταμπέλες στην τέχνη; Περιορίζουν και εγκλωβίζουν. Το ίδιο και στη ζωή. Είμαι πάντα ανοιχτή στο να δοκιμαστώ και να πειραματιστώ σε διάφορα και διαφορετικά είδη μουσικής. Η τζαζ είναι λατρεία μεγάλη από παλιά και την έχω μελετήσει αρκετά και με μεράκι. Με το ίδιο μεράκι που κουβαλάω για το λαϊκό τραγούδι. Γιατί η τζαζ, η σόουλ και τα μπλουζ είναι λαϊκές μουσικές κι έχουν τις ίδιες καταβολές με τα δικά μας λαϊκά τραγούδια.

Μελλοντικά πού θα συναντήσουμε τη Σοφία Παπάζογλου;

Το καλοκαίρι θα με συναντήσετε σε συναυλίες εντός συνόρων, στην Αθήνα και στα πανέμορφα μέρη του τόπου μας, όπου ταξιδεύω κάθε χρόνο, για να μοιραστώ τη συγκίνηση και τη χαρά του τραγουδιού.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Σοφία Παπάζογλου:«Είμαι τραγουδίστρια πορείας και όχι του ενός σουξέ»
    Σοφία Παπάζογλου:«Είμαι τραγουδίστρια πορείας και όχι του ενός σουξέ»
    Σοφία Παπάζογλου:«Είμαι τραγουδίστρια πορείας και όχι του ενός σουξέ»
    Σοφία Παπάζογλου:«Είμαι τραγουδίστρια πορείας και όχι του ενός σουξέ»
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Στάθης Άννινος: «Ξεκίνησα από το μηδέν και αυτοσχεδίασα πάνω στην ταινία του Χίτσκοκ »

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Ο Στάθης Άννινος είναι ένας καλλιτέχνης που εδώ και χρόνια πια δεν σταματάει...

    Συνέχεια

    Παναγιώτης Κελάνδριας: «Όποιος απλά μένει ικανοποιημένος από την προσπάθειά του, τότε θα μείνει στάσιμος»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Είμαστε εδώ με τον Παναγιώτη Κελάνδρια, σε ένα υπέροχο μικρό καφέ...

    Συνέχεια

    Νίνα Παπαθανασοπούλου: «Στόχος μου είναι να κάνω την επιστημονική έρευνα προσβάσιμη για το ευρύ κοινό»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου «Μάρθα Γκράχαμ και Ελληνικοί μύθοι» …Μια...

    Συνέχεια

    Καλλιόπη Bέττα: «Μόνο αν δούμε την πολιτική και το τραγούδι ως προσφορά, θα φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Είχα έναν προβληματισμό, καθώς σκεφτόμουν πώς να ξεκινήσω αυτήν τη συνέντευξη με την...

    Συνέχεια

    Γιάννος Aιόλου: «Η Τέχνη ειναι συμμετοχική. Με ενδιαφέρει το κοινό που με ανακαλύπτει με δική του αυτενέργεια»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Όποιος ανακαλύπτει τη μουσική του πολυβραβευμένου συνθέτη Γιάννου Αιόλου...

    Συνέχεια

    Nικήτας Boστάνης: «Προσπαθώ να συνεχίσω τη λαϊκή μας μουσική όσο καλύτερα γίνεται»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Ο Νικήτας Βοστάνης ανήκει στη κατηγορία των αθόρυβων μεν, πολυγραφότατων...

    Συνέχεια

    Απόλλων Κουσκουμβεκάκης: «Το τάνγκο ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Ο Απόλλων Κουσκουμβεκάκης, σολίστ κιθάρας, μαέστρος και ενορχηστρωτής...

    Συνέχεια

    Tατιάνα Ζωγράφου: «Ο εκπαιδευτικός σήμερα πρέπει να βρει τον τρόπο να επικοινωνεί την αλήθεια»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Η Τατιάνα Ζωγράφου, εκπαιδευτικός και μουσικός, μετράει πολλά δημιουργικά...

    Συνέχεια

    Bαγγέλης Στεφανόπουλος: «O αυτοσχεδιασμός είναι προέκταση της συνθετικής ικανότητας κάθε μουσικού»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Μια μυσταγωγική συναυλία αναμένουμε να ζήσουμε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στην...

    Συνέχεια

    Dr. Θανάσης Δρίτσας – Συνταγογραφώντας με νότες

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Η ιατρική δεν είναι μόνον συνταγογράφηση φαρμάκων...

    Συνέχεια