Συνεντεύξεις

Ρωτάμε, απαντάνε!

Λυδία Σέρβου: «Προσεγγίζω το τραγούδι με αθωότητα και αγάπη»

Γράφει η Ιλένια Χρίστου
H ταλαντούχα Λυδία Σέρβου, λίγες ημέρες πριν ανέβει στη σκηνή της «Σφίγγας» μάς μιλάει για την τέχνη του “ερμηνεύειν”, για τη νέα της δισκογραφική δουλειά που σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται, για την ατμόσφαιρα που φροντίζει να δημιουργεί στις εμφανίσεις της, ως γνήσια λάτρις του Χατζιδάκι, ενώ για το τέλος μάς αφιερώνει ένα από τα πιο τρυφερά κομμάτια του ελληνικού πενταγράμμου, ευχόμενη να βρει και να βιώσει ο καθένας μας την πραγματική αγάπη!

«Ένα Βήμα Μπροστά», ο τίτλος της παράστασης που θα μας παρουσιάσεις την Πέμπτη 29 Μαρτίου στη «Σφίγγα». Ως προς τι έχεις προχωρήσει, Λυδία; Μου δίνεις την εντύπωση, ότι τόσο η εμφάνιση στη «Σφίγγα» όσο και οι επιλογές των τραγουδιών σε έχουν κάνει να επιλέξεις αυτόν τον τίτλο.

Βρίσκομαι σε μια περίοδο ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης γι' αυτό και διάλεξα αυτό τον τίτλο. «Ένα βήμα μπροστά» από όλα αυτά που με πλήγωσαν, με φόβισαν, με κράτησαν στάσιμη ή με πήγαν πίσω. «Ένα βήμα μπροστά» και πιο κοντά σε ό, τι ονειρεύομαι, αγαπώ, σε ό, τι ποθεί η ψυχή μου. «Ένα βήμα μπροστά» και πιο κοντά στους ανθρώπους που με αγαπούν και στηρίζουν τις επιλογές μου!

Ποιο είναι το πρώτο και ποιο το τελευταίο τραγούδι της παράστασης;

Δεν θα ήθελα να «προδώσω» το πρόγραμμα. Ας είναι έκπληξη!

Ενδιάμεσα τι θα υπάρχει; Συγκίνηση, ενθουσιασμός, νοσταλγία ή δάκρυ;

Θα πούμε τραγούδια γνωστά και αγαπημένα, με στόχο να μεταφέρουμε στο κοινό όλα αυτά τα συναισθήματα που αναφέρεις, προκειμένου να γίνουμε όλοι μια παρέα. Θα ενώσουμε τον Μάνο Χατζιδάκι με τον Τσιτσάνη, τον Ζαμπέτα, τον Άκη Πάνου, τον Σταμάτη Κραουνάκη αλλά και με νεότερους συνθέτες και στιχουργούς που μιλάνε στις καρδιές μας.

Έχεις δηλώσει πολλές φορές τη μεγάλη αγάπη σου για τον Χατζιδάκι. Είναι γνωστό ότι εκείνος συνήθιζε να δημιουργεί ατμόσφαιρα, πριν από κάθε του εμφάνιση. Επηρεασμένη από τα ακούσματα του Μάνου, το κάνεις;

Είναι προτεραιότητα αυτή η ατμόσφαιρα στις εμφανίσεις μου. Και είμαι τυχερή, γιατί εκτός από 'μένα που αγαπώ τον Μάνο Χατζιδάκι, τον αγαπούν και έχουν επηρεαστεί από τα ακούσματα του και οι μουσικοί, με τους οποίους συνεργάζομαι. Έτσι γίνεται λίγο πιο εύκολο.

Στο πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουμε στη «Σφίγγα» θα είσαι η μοναδική ερμηνεύτρια. Σε αγχώνει η μοναξιά της φωνής πάνω στη σκηνή;

Δεν υπάρχει μοναξιά πάνω στη σκηνή. Το τραγούδι είναι μοίρασμα ψυχής με το κοινό. Και είμαι σίγουρη ότι την Πέμπτη θα γίνουμε όλοι μια φωνή!

Θα σε πλαισιώσουν ο Νεοκλής Νεοφυτίδης στις ενορχηστρώσεις και το πιάνο, ο Βασίλης Δρογκάρης στο ακορντεόν, ο Παντελής Ντζιάλας στις κιθάρες, ο Κώστας Μήτσιος στο μπουζούκι, ο Θανάσης Σοφράς στο κοντραμπάσο και ο Ανδρέα Νικόλης στα κρουστά. Παλιοί συνεργάτες που πάντα αισθάνεσαι ασφαλής, όταν συνεργάζεστε;

Όλοι οι μουσικοί που συνεργάζομαι είναι πλέον οικογένεια. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και σίγουρα νιώθω ασφαλής μαζί τους. Ξέρουν την ανάσα μου… τα βήματά μου και υπάρχει μεταξύ μας αγάπη και σεβασμός, που θεωρώ πολύ σημαντικά συστατικά, για να πετύχει μια συνεργασία και κατ' επέκτασιν ένα live. Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο χωρίς τους συγκεκριμένους συνεργάτες!

Στο δελτίο Τύπου διαβάζω: «…Ένα βήμα πιο κοντά και στα νέα δικά της τραγούδια που θέλει να μας τα γνωρίσει, για να γίνουν και δικά μας». Μετά την πρώτη σου δισκογραφική δουλειά «Κάμε τον ύπνο σύννεφο», είναι όλα έτοιμα για τη δεύτερη;

Είμαι στο στούντιο εδώ και αρκετό καιρό και πιστεύω πως σύντομα θα ολοκληρώσουμε τη νέα δουλειά. Είναι καινούργια τραγούδια που μου εμπιστεύτηκαν ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ο οποίος και ενορχηστρώνει, ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου, ο Χρίστος Θεοδώρου, ο Κώστας Μήτσιος και ο Ανδρέας Κατσιγιάννης. Μάλιστα στις 29 Μαρτίου θα παρουσιάσουμε και το video clip από το τραγούδι «Κακό σημάδι», σαν ένα δείγμα αυτής της δουλειάς σε μουσική Νεοκλή Νεοφυτίδη, στίχους Ανδρέα Καραγιαννίδη και σκηνοθεσία του Bob Katsionis.

Ποια είναι η βασική διαφορά και ποια η βασική ομοιότητα με την πρώτο σου δίσκο;

Στο «Κάμε τον ύπνο σύννεφο» συγκέντρωσα τα τραγούδια των Μεγάλων Ελλήνων Συνθετών, με τίτλο «Νανούρισμα» και, με τη βοήθεια των μουσικών και 3 νέων νανουρισμάτων που γράφτηκαν ειδικά για αυτή τη συλλογή, έκανα μια δική μου ενορχηστρωτική προσέγγιση που αφορούσε περισσότερο σε γονείς και μικρά παιδιά. Στη νέα δουλειά παρουσιάζω τη Λυδία πιο ολοκληρωμένη! Αν υπάρχει ομοιότητα, αυτή είναι σίγουρα η αθωότητα και η αγάπη με την οποία προσεγγίζω κάθε φορά το τραγούδι!

Έχεις προγραμματίσει κάτι για το εγγύς μέλλον που θέλεις να μας το ανακοινώσεις;

Μετά τη «Σφίγγα», θα κάνω κάποιες εμφανίσεις εκτός Αθηνών αλλά προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση του δίσκου.

Αφιέρωσε, αν θέλεις, στους αναγνώστες μας το πιο ευαίσθητο τραγούδι του προγράμματός σου και κάνε ένα συνοδευτικό σχόλιο…

Είναι η «Εποχή της αγάπης» του Μάνου Χατζιδάκι, σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου! Το αφιερώνω σε όλους σας με την ευχή να βρει και να βιώσει ο καθένας την πραγματική αγάπη!

Καλή σου επιτυχία, Λυδία!

Ευχαριστώ πολύ!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Λυδία Σέρβου: «Προσεγγίζω το τραγούδι με αθωότητα και αγάπη»
    Λυδία Σέρβου: «Προσεγγίζω το τραγούδι με αθωότητα και αγάπη»
    Λυδία Σέρβου: «Προσεγγίζω το τραγούδι με αθωότητα και αγάπη»
    Λυδία Σέρβου: «Προσεγγίζω το τραγούδι με αθωότητα και αγάπη»
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Η Πένυ Ξενάκη #μένει σπίτι#, γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε τα δύσκολα και να βγούμε νικητές

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Η Πένυ Ξενάκη είναι μια ερμηνεύτρια που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις!...

    Συνέχεια

    O Κώστας Λειβαδάς #μένει σπίτι# και συνιστά να κρατήσουμε ζωντανά τη φλόγα και το πείσμα!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Το ότι ο Κώστας Λειβαδάς κάθεται καθημερινά στο πιάνο του και συνθέτει με...

    Συνέχεια

    Ο Παναγιώτης Φύτρας #μένει σπίτι# και... επαναπροσδιορίζει τα τετραγωνικά που ζει επί της ουσίας

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Φύτρας, ραδιοφωνικός παραγωγός και προϊστάμενος...

    Συνέχεια

    Ο Παντελής Ντζιάλας #μένει σπίτι#, γιατί: «Oι δυσκολίες ποτέ δεν σταματούν τα όνειρα»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Το "Μαρόκο", σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και...

    Συνέχεια

    O Γιάννης Αλεξίου #μένει σπίτι#, γιατί «η υπευθυνότητα θα μας κάνει δυνατότερους την επόμενη μέρα»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Αλεξίου, γνωστός για την αστείρευτη μουσική του γνώση...

    Συνέχεια

    Χρυσούλα Kεχαγιόγλου: «Ο σεβασμός, οι ξεκάθαροι ρόλοι και η εμπιστοσύνη έχουν κρατήσει δεμένο το σχήμα Chrysoula K. & Púrpura»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Λίγες ημέρες πριν από την εμφάνισή τους στο Half Note Jazz Club, την Τετάρτη...

    Συνέχεια

    Άννα Ψαρρά:«Τα τραγούδια της παράστασης τα αισθάνομαι σαν προέκταση του ρόλου μου»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου "Όρκος στο παρόν" ονομάζεται η θεατρική παράσταση, που φέρει την...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Kάσσαρης: «Ο Έλληνας έχει στο DNA του το τραγούδι»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Με τον ερμηνευτή, συγγραφέα και τραγουδοποιό Δημήτρη Κάσσαρη έχουμε πολλές...

    Συνέχεια

    Ζαχαρίας Καρούνης: «Επιλέγω πάντα να πειραματίζομαι, μόνο έτσι νιώθω πως εξελίσσομαι»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός Τον συναντάς πίσω από το...

    Συνέχεια

    Γιώργος Χατζηπιερής:«Πάντα περιγράφω ζωντανά τις ιστορίες μου, για να υπάρχει αμεσότητα»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου «Πατημασιές στο χιόνι» έχει...

    Συνέχεια