Συνεντεύξεις

Ρωτάμε, απαντάνε!

Λυδία Σέρβου: «Η μουσική είναι ο αέρας που αναπνέω»

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Κάτοχος κλασσικής αλλά και βυζαντινής μουσικής παιδείας, η Λυδία Σέρβου ετοιμάζεται να ανέβει στη μουσική σκηνή «Ρότα» για μία μοναδική εμφάνιση παρέα με το συνθέτη Χρίστο Θεοδώρου αλλά και με τη συμμετοχή της σπουδαίας ερμηνεύτριας, Παυλίνας Βουλγαράκη. Στόχος της, όπως μάς λέει χαρακτηριστικά, να γίνει μία φωνή με τον κόσμο που θα την τιμήσει με την παρουσία του, σαν μία μεγάλη παρέα!

Λυδία, είσαι κατά τη γνώμη μου μία χαμαιλεοντική ερμηνεύτρια… Τα λαϊκά σου ακούσματα, οι μουσικές σου σπουδές ή μήπως η 13χρονη θητεία σου δίπλα στη Μαρίζα Κωχ έχουν συντελέσει σε αυτό;

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χαρακτηρισμό! Πιστεύω πως η γνώση και η τεχνική κατάρτιση που μου προσέφεραν τόσο η κλασσική όσο και η βυζαντινή μουσική μου παιδεία είναι τα απαραίτητα στοιχεία που με βοηθούν να μπορώ να ερμηνεύω πολλά είδη μουσικής.

Με ποιους συνθέτες επικοινωνείς περισσότερο μέσα από το έργο τους και σε επηρεάζουν;

Μεγάλωσα με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Είναι ο συνθέτης της ψυχής μου! Μπορώ και επικοινωνώ μαζί του μέσα από το έργο του. Τον έχω μελετήσει πολύ και συνεχίζω να τον ανακαλύπτω καθημερινά, γιατί είναι ανεξάντλητος.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου σε συναντάμε στη«Ρότα». Μίλησέ μας γι' αυτή σου την εμφάνιση.

Την Παρασκευή συντροφιά με τον συνθέτη Χρίστο Θεοδώρου στο πιάνο αλλά και τη φιλική συμμετοχή της εξαιρετικής Παυλίνας Βουλγαράκη θα βρεθούμε στην υπέροχη αυλή της «Ρότας» και θα σας παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεγάλους συνθέτες, σύγχρονους και παλαιότερους και μία επιλογή από σπουδαία έντεχνα και λαϊκά τραγούδια. Δεν θα λείπουν βέβαια και τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία καθώς και νέα τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο μου.

Τι επίγευση θέλεις να μας αφήσει αυτή σου η εμφάνιση;

Αισιοδοξία και χαμόγελο!

Πολύ της μοδός τελευταίως είναι οι οπερατικές μουσικές παραστάσεις… Εσύ μου δίνεις την εντύπωση ότι κινείσαι σε πιο πατροπαράδοτα μονοπάτια τόσο ως προς τις εμφανίσεις όσο και ως προς το ρεπερτόριό σου… κάνω λάθος;

Μου αρέσουν όλα τα είδη της μουσικής και είμαι ανοιχτή σε κάθε πρόσκληση - πρόκληση! Άλλωστε Όπερα σπούδασα! Απλά κινούμαι με βάση την ψυχική μου διάθεση και ερμηνεύω τραγούδια που με εκφράζουν συνολικά, μουσικά και στιχουργικά. Δίνω μεγάλη βαρύτητα στον στίχο, γιατί μέσα από αυτόν επικοινωνώ με τον κόσμο.

Εδώ και κάποιο καιρό κυκλοφορείς το cd-single σου «Όση μου 'λειψε αγκαλιά». Τι σχόλια έχεις εισπράξει από τους φιλόμουσους ακροατές σου;

Το «Όση μου 'λειψε αγκαλιά» είναι το πρώτο single του επερχόμενου δίσκου μου σε μουσική και στίχους του Σταμάτη Χατζηευσταθίου. Πρόκειται για ένα ερωτικό, τρυφερό και δροσερό τραγούδι. Ρυθμικό με έμφαση στις κιθάρες και στα πνευστά και ήδη έχει αγαπηθεί! Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκει το δρόμο του στις καρδιές του κόσμου, γιατί είναι τελείως διαφορετικό το ύφος αλλά και ο ήχος από ό, τι έχω κάνει μέχρι τώρα.

Ασχολείσαι χρόνια με τη μουσική εκπαίδευση των παιδιών. Έχει τύχει ποτέ να είσαι έτοιμη να αποκηρύξεις την έννοια της μουσικής από πάνω σου και τα παιδιά – με την αστείρευτη δύναμή τους- να σε επαναφέρουν;

Η μουσική είναι ο αέρας που αναπνέω! Δεν γίνεται να την αποκηρύξω, όπως λέτε. Η διδασκαλία και το τραγούδι για 'μένα...αλληλοσυμπληρώνονται. Όταν τραγουδώ, χρησιμοποιώ τις τεχνικές που διδάχθηκα από τους σπουδαίους μου δασκάλους. Όταν διδάσκω, προσπαθώ να μεταδίδω στα παιδιά την αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι. Και εκείνα με ισορροπούν και με κάνουν να νιώθω γεμάτη και αισιόδοξη κοντά τους! Πιστέψτε με… δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να νιώθεις πως μεταφέρεις την εμπειρία και τη γνώση σου σε νέους και ταλαντούχους ανθρώπους.

Μεταξύ πολλών άλλων, είσαι κάτοχος κλασσικής αλλά και βυζαντινής μουσικής παιδείας … Αφορμώμενη από τη δισκογραφία σου αλλά και από το ρεπερτόριο που επιλέγεις στις εκάστοτε εμφανίσεις σου, αναρωτιέμαι… πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρεις κλασσική διάσταση μέσα σε ένα λαϊκό- ρεμπέτικο τραγούδι αλλά και το αντίστροφο, πόσο εφικτό είναι να ανακαλύψεις λαϊκά στοιχεία σε ένα έργο κλασσικής μουσικής;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο και ανέφικτο, αν έχεις την κατάλληλη μουσική παιδεία. Η μουσική είναι μία… και όλα τα είδη αλληλένδετα!

Οι παλιοί έλεγαν: «Πάμε να ακούσουμε τον τάδε καλλιτέχνη». Σήμερα συνηθίζουμε να λέμε: «Πάω να δω το τάδε σχήμα». Εσύ τι προτιμάς, να έρχεται ο κόσμος να σε βλέπει, να σε ακούει ή να σε αφουγκράζεται;

Μου αρέσει να επικοινωνώ με τον κόσμο, για αυτό και επιλέγω μικρούς χώρους, όταν εμφανίζομαι. Να τους παρασύρω να τραγουδήσουμε μαζί…σαν μια μεγάλη παρέα! Να γίνουμε μια φωνή!

Σου εύχομαι λοιπόν να το καταφέρεις και την Παρασκευή 27 του μηνός στη «Ρότα».

Σας ευχαριστώ πολύ!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Λυδία Σέρβου: «Η μουσική είναι ο αέρας που αναπνέω»
    Λυδία Σέρβου: «Η μουσική είναι ο αέρας που αναπνέω»
    Λυδία Σέρβου: «Η μουσική είναι ο αέρας που αναπνέω»
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Στο στούντιο με τους «Κουαρτέτοιους» και τη ΣΟΛ ΔΙΑΙΤΑ τους

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Φωτογραφίες, βιντεοσκόπηση: Αρετή Κοκκίνου &ldquo...

    Συνέχεια

    Δέσποινα Ραφαήλ: «Στόχος μου είναι, μέσα από τη φωνή μου, ο κόσμος να θυμάται τα χρόνια της ξεγνοιασιάς»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Τη Δέσποινα Ραφαήλ τη γνώρισα μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση. Σιωπηλή και...

    Συνέχεια

    Περικλής Κανάρης: «Είμαι βαθειά συνδεδεμένος με τις ρίζες μου και το ελληνικό τραγούδι είναι η ψυχική μου γέφυρα προς αυτές»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Ο Περικλής Κανάρης ζει, εργάζεται και δημιουργεί στο εξωτερικό, πάντα όμως...

    Συνέχεια

    Η Γεωργία Bεληβασάκη και ο Luis Borda στο «Μουσικόγραμμα»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Με τη Γεωργία Βεληβασάκη γνωριστήκαμε σε καλλιτεχνικό και ανθρώπινο...

    Συνέχεια

    Θανάσης Συλιβός: «Σκοπός είναι να διατηρείς την ταυτότητά σου και να μην προδίδεις το κοινό που σε ακολουθεί»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου "Θα πάμε...

    Συνέχεια

    Βασίλης Ξενόπουλος: «Δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες. Nιώθω το ίδιο οικεία, όταν παίζω ethnic, latin, soul και funk μουσική»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Το να είσαι Έλληνας, γεννημένος στην Αθήνα, να κάνεις έναρξη διεθνούς καριέρας στα 19 σου,...

    Συνέχεια

    Nικόλας Ευαντινός:«Οι ΦΕΡ' ΤΟ ΦΟΚΟ αντιστέκονται στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα για το αύριο»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Η σκέψη που έκανα, ακούγοντας για πρώτη φορά (μόλις πριν από λίγους μήνες) το μουσικό σχήμα...

    Συνέχεια

    Κώστας Λεμονίδης:«Στην Ελλάδα υπάρχει κοινό για όλα τα είδη μουσικής»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Στροφή στην instrumental μουσική κάνει ο Κώστας Λεμονίδης με την πέμπτη...

    Συνέχεια

    Kλεονίκη Δεμίρη: «Το ταλέντο και το πόσο έχεις δουλέψει είναι η... μαγική συνταγή για την επαφή με τον κόσμο»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου «Mε το ίδιο πάθος που απολαμβάνω ένα βαλς, όταν περπατάω στο έρημο κέντρο...

    Συνέχεια

    Η Σεμίνα Διγενή #μένει σπίτι# και δεν αναστέλλει (με τίποτα) τη δράση της!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Πάντα η Σεμίνα Διγενή μού έδινε την εντύπωση ότι δημιουργεί με αίσθημα του...

    Συνέχεια