Συνεντεύξεις

Ρωτάμε, απαντάνε!

Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή:«Οι συναυλίες μας στο εξωτερικό είναι κάτι σαν τονωτική ένεση»

Γράφει η Αρετή Κοκκίνου

Επιστήμονες, και καλλιτέχνιδες με δέσιμο ζωής, οι κυρίες Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή έχουν κατ΄ επανάληψη εντυπωσιάσει μεγάλα ακροατήρια στη χώρα μας αλλά και σε φημισμένους μεγάλους συναυλιακούς χώρους του εξωτερικού . Με αποσκευή το ταλέντο, τις μουσικές σπουδές, την αισθητική και τις εμφανώς πολλές εργατοώρες που έχουν αφιερώσει στην απόδοση των μουσικών που παρουσιάζουν, διαγράφουν μία καθόλα ζηλευτή πορεία. Και έπεται συνέχεια... Οι εντός Αθηνών μπορούμε να τις απολαύσουμε στις προσεχείς τους εμφανίσεις στο μουσική σκηνή «Σφίγγα» τις Παρασκευές 3 και 10 Νοεμβρίου. Μαζί τους ο Αλέξης Αποστολάκης στα τύμπανα και ο Χρήστος Τσαπράζης στο κοντραμπάσο.

Είναι γνωστό ότι έχετε και οι δύο κάνει πλούσιες μουσικές σπουδές. Διαβάζοντας το βιογραφικό σας όμως, μου έκανε εντύπωση το αντικείμενο των εξω-μουσικών Πανεπιστημιακών σας σπουδών (πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η Ελένη, πτυχιούχος μαθηματικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η Σουζάνα) σε σχέση με τη μουσική που υπηρετείτε. Υπάρχει δίαυλος αλληλεπίδρασης σπουδών-μουσικής έκφρασης στην περίπτωσή σας;

Βεβαίως! Η μουσική και τα μαθηματικά είναι δυο τέχνες-επιστήμες αδελφικές! Επίσης, οι γλώσσες και η έρευνα πάνω στους πολιτισμούς και την ιστορία των λαών των Βαλκανίων και της Μεσογείου έχουν άμεση σχέση με την πολυπολιτισμικότητα της μουσικής μας.

Από τη δική σας εμπειρία, πώς μπορεί να προσεγγιστούν και να αποτελέσουν πρόταση παραδοσιακά τραγούδια μιας χώρας, ερμηνευμένα από ανθρώπους άλλης κουλτούρας, με διαφορετικά βιώματα;

Πολύ σημαντικό για εμάς είναι να έχει κανείς ακούσματα και βιώματα από πολύ μικρή ηλικία. Η τέχνη έχει τη δύναμη να σου μεταδίδει πληροφορίες σχετικά με τους ανθρώπους και την κουλτούρα τους, ανεξάρτητα από τον τόπο και την εποχή από την οποία προέρχονται. Από εκεί και πέρα, ένας καλλιτέχνης ο οποίος καλλιεργεί συνεχώς την αντίληψή του και το μουσικό του κριτήριο, μπορεί να κατανοεί σε βάθος, έως και βιωματικά παραδόσεις και άλλων λαών. Ακόμα και να τις εξελίσσει, με τρόπο πρωτοποριακό. Εξάλλου υπάρχουν τα καθολικά στοιχεία στις μουσικές των λαών, τα στοιχεία εκείνα δηλαδή που είναι κοινά σε όλους του λαούς και παραμένουν αναλλοίωτα στο χώρο και το χρόνο... ο ρυθμός, η τελετουργία, ο έρωτας, η γέννηση, η απώλεια, η επανάσταση!

Συνηθίζετε ή θα σας άρεσε να συνδυάζετε τη μελέτη μουσικών του κόσμου με ταξίδια στις χώρες αυτές;

Φυσικά! Τα ταξίδια αποτελούν μεγάλη έμπνευση για εμάς! Μας αρέσει πολύ να ταξιδεύουμε και να γνωρίζουμε από κοντά άλλους πολιτισμούς! Τις περισσότερες φορές συνδυάζουμε τη μουσική με το ταξίδι και το ταξίδι με τη μουσική.

Προσωπικά αγαπημένη ερώτηση προς καλλιτέχνες, την οποία απευθύνω και σε εσάς: Τόσο στη σύνθεση, όσο και στην ερμηνεία, πόσο σημαντική είναι η γνώση και πόσο το βίωμα και το επονομαζόμενο “καλλιτεχνικό ένστικτο”; Προς τα πού θεωρείτε γέρνει η πλάστιγγα;

Κατά τη γνώμη μας η “πλάστιγγα γέρνει” προς το βίωμα και το ένστικτο, που στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να λέγεται ταλέντο. Το βίωμα και το ταλέντο είναι η ώθηση, είναι η ορμή! Αλλά σαφώς, το πώς θα δουλέψεις και θα εξελίξεις την πρώτη σου ύλη είναι πάρα πολύ σημαντικό! Όταν συνδυάζονται και τα δύο (ταλέντο και γνώση), τότε μπορούν να προκύψουν αριστουργήματα!

Η επόμενη εκφραστική σας ανάγκη θα έχει να κάνει με ακόμα πιο βαθειά βουτιά στις ethnic φόρμες ή ίσως με κάτι σύγχρονο και πιο avant garde απ' ό,τι ήδη έχετε επιχειρήσει;

Ίσως να ορίζαμε ως σύγχρονη τέχνη την τέχνη που γίνεται στο σήμερα. Μοντέρνο, ακόμα και avant garde, θα λέγαμε ότι είναι η σύγχρονη έκφραση του διαχρονικού. Ο δεύτερός μας δίσκος, αποτελείται από τραγούδια που γράψαμε εμείς... και έπεται συνέχεια!

Το δελτίο Τύπου για τις παραστάσεις σας στη Σφίγγα περιγράφει “μια δυνατή μουσική παράσταση με τραγούδια γεννημένα μέσα στην παγκόσμια κρίση”. Πρόκειται για μια παράσταση με πολιτικές αιχμές;

Πάντα! Είμαστε άνθρωποι που εμπνεόμαστε και δημιουργούμε για την κοινωνία στην οποία ζούμε!

Ποια είναι η μέχρι στιγμής εμπειρία σας από τις διεθνείς συναυλίες σας σε σχέση με τα ελληνικά πράγματα;

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς λειτουργούν τα πράγματα στο εξωτερικό σε σχέση με την πολιτιστική δραστηριότητα, νομίζουμε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Μια σημαντική διαφορά ίσως να είναι το γεγονός ότι στο εξωτερικό δε νιώθεις ότι κάθε φορά χτίζεις κάτι από το μηδέν. Ακόμα και σε επίπεδο υποδομής.... στην Ελλάδα αυτό δυσκολεύει όλο και περισσότερο. Πάντως, για εμάς είναι πολύτιμη η εμπειρία που αποκομίζουμε από τις συναυλίες μας στο εξωτερικό. Είναι κάτι σαν τονωτική ένεση!

Υπάρχουν (και στην ελληνική πραγματικότητα) λίγες αλλά χαρακτηριστικές περιπτώσεις σχημάτων που έχουν μεταξύ τους σχέση συγγενική και μάλιστα αδερφική. Τι ιδιαιτερότητες έχει μια στενή καλλιτεχνική συνεργασία που ταυτόχρονα είναι οικογενειακή υπόθεση;

Το γεγονός ότι μεγαλώσαμε στο ίδιο σπίτι και έχουμε κοινά ακούσματα και βιώματα, δημιουργεί μια πολύ καλή συνθήκη, ώστε να κάνουμε τη μουσική που κάνουμε, έχοντας σχηματίσει έναν πολύ ισχυρό πυρήνα. Το πιο σημαντικό στοιχείο που έχουμε, που έχει και άμεσο αποτέλεσμα στον τρόπο που δουλεύουμε, είναι το ότι γνωρίζει και εκτιμάει βαθειά η μία την άλλη κι αυτό μας δίνει απόλυτη ελευθερία και χώρο έκφρασης.

Και μετά τη «Σφίγγα» τι; Ποια τα επόμενα σχέδια;

Στη «Σφίγγα» θα κάνουμε δύο παραστάσεις, την Παρασκευή 3 και την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου! Μαζί μας θα βρίσκονται επί σκηνής ο Αλέξης Αποστολάκης στα τύμπανα και ο Χρήστος Τσαπράζης στο κοντραμπάσο.

Στο επόμενο διάστημα θα συμμετέχουμε σε πολύ ενδιαφέροντα projects που σύντομα θα ανακοινωθούν!

Επίσης, το «Τρένο στο Ρουφ», στο οποίο είχαμε πρωτοπαρουσιάσει τη δουλειά μας στο αθηναϊκό κοινό από το 2007-2009, κλείνει τα 20 χρόνια πορείας και θα έχουμε τη χαρά να κάνουμε τις Τρίτες του Δεκέμβρη guest στις εκδηλώσεις του! Από εκεί και πέρα, θα δώσουμε συναυλίες ανα την Ελλάδα και τον Μάρτιο θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη για συναυλίες σ' έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο!

Καλή επιτυχία σε όλα σας τα σχέδια λοιπόν, αρχής γενομένης από τη «Σφίγγα»!

Ευχαριστούμε πολύ! Σας περιμένουμε!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή:«Οι συναυλίες μας στο εξωτερικό είναι κάτι σαν τονωτική ένεση»
    Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή:«Οι συναυλίες μας στο εξωτερικό είναι κάτι σαν τονωτική ένεση»
    Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή:«Οι συναυλίες μας στο εξωτερικό είναι κάτι σαν τονωτική ένεση»
    Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή:«Οι συναυλίες μας στο εξωτερικό είναι κάτι σαν τονωτική ένεση»
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Δέσποινα Ραφαήλ: «Στόχος μου είναι, μέσα από τη φωνή μου, ο κόσμος να θυμάται τα χρόνια της ξεγνοιασιάς»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Τη Δέσποινα Ραφαήλ τη γνώρισα μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση. Σιωπηλή και...

    Συνέχεια

    Περικλής Κανάρης: «Είμαι βαθειά συνδεδεμένος με τις ρίζες μου και το ελληνικό τραγούδι είναι η ψυχική μου γέφυρα προς αυτές»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Ο Περικλής Κανάρης ζει, εργάζεται και δημιουργεί στο εξωτερικό, πάντα όμως...

    Συνέχεια

    Η Γεωργία Bεληβασάκη και ο Luis Borda στο «Μουσικόγραμμα»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Με τη Γεωργία Βεληβασάκη γνωριστήκαμε σε καλλιτεχνικό και ανθρώπινο...

    Συνέχεια

    Θανάσης Συλιβός: «Σκοπός είναι να διατηρείς την ταυτότητά σου και να μην προδίδεις το κοινό που σε ακολουθεί»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου "Θα πάμε...

    Συνέχεια

    Βασίλης Ξενόπουλος: «Δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες. Nιώθω το ίδιο οικεία, όταν παίζω ethnic, latin, soul και funk μουσική»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Το να είσαι Έλληνας, γεννημένος στην Αθήνα, να κάνεις έναρξη διεθνούς καριέρας στα 19 σου,...

    Συνέχεια

    Nικόλας Ευαντινός:«Οι ΦΕΡ' ΤΟ ΦΟΚΟ αντιστέκονται στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα για το αύριο»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Η σκέψη που έκανα, ακούγοντας για πρώτη φορά (μόλις πριν από λίγους μήνες) το μουσικό σχήμα...

    Συνέχεια

    Κώστας Λεμονίδης:«Στην Ελλάδα υπάρχει κοινό για όλα τα είδη μουσικής»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Στροφή στην instrumental μουσική κάνει ο Κώστας Λεμονίδης με την πέμπτη...

    Συνέχεια

    Kλεονίκη Δεμίρη: «Το ταλέντο και το πόσο έχεις δουλέψει είναι η... μαγική συνταγή για την επαφή με τον κόσμο»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου «Mε το ίδιο πάθος που απολαμβάνω ένα βαλς, όταν περπατάω στο έρημο κέντρο...

    Συνέχεια

    Η Σεμίνα Διγενή #μένει σπίτι# και δεν αναστέλλει (με τίποτα) τη δράση της!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Πάντα η Σεμίνα Διγενή μού έδινε την εντύπωση ότι δημιουργεί με αίσθημα του...

    Συνέχεια

    Αλέξανδρος Kαψοκαβάδης: «Μου αρέσει να δημιουργώ και να γράφω μουσική διαρκώς»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου «…Όλα τα κινητήρια πρότυπά μου ήταν καλλιτέχνες που χρησιμοποίησαν...

    Συνέχεια