Συνεντεύξεις

Ρωτάμε, απαντάνε!

Αδάμ Τσαρούχης: «Δεν βάζω ταμπέλες στα είδη που επιλέγω να τραγουδήσω»

Γράφει η Θέλμα Καραγιάννη
Ο Αδάμ Τσαρούχης την Παρασκευή 3 Μαρτίου ανεβαίνει στη μουσική σκηνή «Σφίγγα», όχι μόνο για να μας συστήσει το νέο του single με τίτλο «Το σ' αγαπώ», αλλά και για να μας παρουσιάσει κομμάτια από την ελληνική και ξένη σκηνή από το χθες και το σήμερα, έχοντας στο πλευρό του την εκλεκτή φίλη και προσκεκλημένη του Πέννυ Μπαλτατζή αλλά και τους εξαιρετικούς μουσικούς του, Μάνο Αθανασιάδη στο πιάνο, Τάσο Θεοφυλλίδη στην κιθάρα, Κώστα Κωνσταντίνου στο μπάσο και Δημήτρη Χριστοδουλάκη στα τύμπανα.

Αδάμ, είναι καλό ή κακό για έναν νέο ερμηνευτή να έχει πρότυπα άλλους καταξιωμένους ερμηνευτές;

Νομίζω όλοι οι τραγουδιστές έχουν αγαπημένες φωνές και καλλιτέχνες που αγαπούν.

Εσύ έχεις κάποιο πρότυπο;

Εγώ μεγάλωσα κυρίως με ξένη μουσική και ένας από τους αγαπημένους μου άντρες τραγουδιστές είναι σίγουρα ο George Michael! Επίσης, αγαπώ πολύ την Whitney Houston, τον Stevie Wonder αλλά και Έλληνες τραγουδιστές, όπως την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, τη Δήμητρα Γαλάνη κ.ά .

Θεωρείς ότι σαν ερμηνευτής υπηρετείς το σύγχρονο “ελαφρό τραγούδι”; Τι σημαίνει ο όρος αυτός στις μέρες μας, με το δεδομένο ότι στο παρελθόν οι εκπρόσωποι του ελαφρού τραγουδιού είχαν δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής που ακούγονται έως σήμερα;

Μου αρέσει να ερμηνεύω αρκετά διαφορετικά είδη, χωρίς να μου αρέσει να βάζω ταμπέλες στα είδη που επιλέγω να τραγουδάω. Ο πρώτος μου δίσκος είχε σίγουρα επιρροές από την τζαζ – ρετρό μουσική, κάτι που δεν υπάρχει στο νέο μου τραγούδι και στα προγράμματά μου. Θεωρώ ότι ένας τραγουδιστής πρέπει να ψάχνει τον ήχο του και να ερμηνεύει διαφορετικά πράγματα κάθε φορά. Νομίζω η μουσική είναι μία, ανάλογα με την διάθεση και αυτό που σε συγκινεί κάθε φορά.

Στις συναυλίες σου τραγουδάς πολλές διασκευές με swing-jazzy διάθεση. Ποια είναι η γνώμη σου για την πληθώρα τέτοιων διασκευών στις μέρες μας; Γιατί αρέσει τόσο στον κόσμο ένα ιδίωμα τόσο παλιό;

Νομίζω ήταν μια μόδα που αρκετοί νέοι και παλιότεροι τραγουδιστές αποφάσισαν να ασχοληθούν. Αγαπώ την τζαζ μουσική! Είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μου είδη μουσικής και έτσι αποφάσισα ο πρώτος μου δίσκος να έχει αυτό τον χαρακτήρα. Η νέα μου δουλειά έχει πιο ποπ κατεύθυνση, εξίσου ένα είδος που αγαπώ πολύ.

Έχω ακούσει συχνά τον όρο “διασκεδαστής” ; Τι διαφορά έχει από τον αποκαλούμενο “ερμηνευτή;” Εσύ αποδέχεσαι τον όρο αυτό για έναν καλλιτέχνη;

Υπάρχουν και τα δύο νομίζω σε έναν καλό τραγουδιστή. Υπάρχουν και τα τραγούδια που θα μπουν σε ένα πρόγραμμα και θα έχουν πιο ψυχαγωγικό χαρακτήρα και τραγούδια που θα συγκινήσουν και θα σε κάνουν να νιώσεις συναισθήματα. Νομίζω αυτό εξαρτάται από το τι τραγούδια θα διαλέξεις στο πρόγραμμα σου και τι χαρακτήρα θες να έχεις. Πάντως για μένα δεν είναι κακός κανένας όρος, από την στιγμή που κάποιος επιλέγει να είναι το ένα ή το άλλο. Εγώ προσπαθώ να υπάρχουν και τα δύο στα προγράμματα που κάνω, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να χορέψει ή να ταξιδέψει με πιο εσωτερικά τραγούδια.

Μίλησέ μας για τις συνεργασίες σου με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες που θεωρείς καθοριστικές για την πορεία σου.

Στην μέχρι τώρα πορεία μου είχα την χαρά να δουλέψω και να συνεργαστώ με πολύ σημαντικούς ανθρώπους της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ο Μίμης Πλέσσας , Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιάννης Μαρκόπουλος , αλλά και η Ηρώ, η Μαντώ και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι μερικοί από αυτούς. Θα ξεχώριζα την συνεργασία μου με την Ηρώ. Μια υπέροχη συνεργασία και από καλλιτεχνικής πλευράς αλλά και από την άποψη ότι κέρδισα μια καταπληκτική φίλη!

Αν σου ζητούσαν να διαλέξεις μεταξύ συναυλιών και θεάτρου τι θα προτιμούσες; Πού είναι πιο κοντά η ψυχή σου;

Ξεκάθαρα το τραγούδι και τις συναυλίες χωρίς δεύτερη σκέψη μιας και είμαι τραγουδιστής . Τα μιούζικαλ και το θέατρο είναι κάτι που έγινε κυρίως για βιοποριστικούς λόγους. Δεν είναι αυτό που με εκφράζει. Και για αυτό και δεν έχω ξανά πάρει μέρος σε κάποιο θεατρικό σχήμα.

Το νέο σου single με τίτλο «Το σ' αγαπώ» , σε στίχους Νίκου Μωραΐτη και μουσική Ανδριάνας Μπάμπαλη θα κυκλοφορήσει ψηφιακά. Θεωρείς ότι η εποχή του cd έχει τελειώσει;

Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό το κομμάτι, μιας και με αντιπροσωπεύει σε αυτό που είμαι αυτή την στιγμή. Νιώθω μεγάλη τύχη να δουλεύω με αυτούς τους ταλαντούχους δημιουργούς. Νομίζω ότι η εποχή του cd έχει τελειώσει, εφόσον όλοι μας πια ακούμε μουσική μέσα από το youtube η τις διάφορες πλατφόρμες ( iTunes , spotify ). Παρόλα αυτά και ο δεύτερος δίσκος μου θα ήθελα να κυκλοφορήσει με την φυσική μορφή του cd, μιας και με θεωρώ αρκετά ρομαντικό και είναι κάτι που αγαπώ και θέλω να έχω στα χέρια μου!

Μίλησέ μας για τους συνεργάτες σου στην παράσταση “Κολάζ” “Σφίγγα”. Τι θα μας παρουσιάσετε στις 3 του Μάρτη?

Είναι ουσιαστικά η παρουσίαση του νέου μου κομματιού και η αλλαγή του προγράμματος σε πιο ποπ έντεχνα μονοπάτια . Υπάρχουν κομμάτια από την ελληνική και ξένη σκηνή από το χθες και το σήμερα από μεγάλους δημιουργούς αλλά και νεότερους. Είναι η πρώτη φορά που δεν θα υπάρχει τόσο έντονη τζαζ διάθεση και την θέση της θα πάρει μια πιο ποπ αισθητική. Έχω την μεγάλη χαρά να έχω καλεσμένη μια εξαιρετική τραγουδίστρια και φίλη μου, την Πέννυ Μπαλτατζή και φυσικά τους τέσσερις σπουδαίους μουσικούς μου, Μάνο Αθανασιάδη στο πιάνο-ενορχήστρωση και επιμέλεια προγράμματος, Τάσο Θεοφυλλίδη στην κιθάρα, Κώστα Κωνσταντίνου στο μπάσο και Δημήτρη Χριστοδουλάκη στα τύμπανα.

Καλή επιτυχία εύχομαι!

Ευχαριστώ πολύ!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Αδάμ Τσαρούχης: «Δεν βάζω ταμπέλες στα είδη που επιλέγω να τραγουδήσω»
    Αδάμ Τσαρούχης: «Δεν βάζω ταμπέλες στα είδη που επιλέγω να τραγουδήσω»
    Αδάμ Τσαρούχης: «Δεν βάζω ταμπέλες στα είδη που επιλέγω να τραγουδήσω»
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Η Πένυ Ξενάκη #μένει σπίτι#, γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε τα δύσκολα και να βγούμε νικητές

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Η Πένυ Ξενάκη είναι μια ερμηνεύτρια που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις!...

    Συνέχεια

    O Κώστας Λειβαδάς #μένει σπίτι# και συνιστά να κρατήσουμε ζωντανά τη φλόγα και το πείσμα!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Το ότι ο Κώστας Λειβαδάς κάθεται καθημερινά στο πιάνο του και συνθέτει με...

    Συνέχεια

    Ο Παναγιώτης Φύτρας #μένει σπίτι# και... επαναπροσδιορίζει τα τετραγωνικά που ζει επί της ουσίας

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Φύτρας, ραδιοφωνικός παραγωγός και προϊστάμενος...

    Συνέχεια

    Ο Παντελής Ντζιάλας #μένει σπίτι#, γιατί: «Oι δυσκολίες ποτέ δεν σταματούν τα όνειρα»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Το "Μαρόκο", σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και...

    Συνέχεια

    O Γιάννης Αλεξίου #μένει σπίτι#, γιατί «η υπευθυνότητα θα μας κάνει δυνατότερους την επόμενη μέρα»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Αλεξίου, γνωστός για την αστείρευτη μουσική του γνώση...

    Συνέχεια

    Χρυσούλα Kεχαγιόγλου: «Ο σεβασμός, οι ξεκάθαροι ρόλοι και η εμπιστοσύνη έχουν κρατήσει δεμένο το σχήμα Chrysoula K. & Púrpura»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Λίγες ημέρες πριν από την εμφάνισή τους στο Half Note Jazz Club, την Τετάρτη...

    Συνέχεια

    Άννα Ψαρρά:«Τα τραγούδια της παράστασης τα αισθάνομαι σαν προέκταση του ρόλου μου»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου "Όρκος στο παρόν" ονομάζεται η θεατρική παράσταση, που φέρει την...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Kάσσαρης: «Ο Έλληνας έχει στο DNA του το τραγούδι»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Με τον ερμηνευτή, συγγραφέα και τραγουδοποιό Δημήτρη Κάσσαρη έχουμε πολλές...

    Συνέχεια

    Ζαχαρίας Καρούνης: «Επιλέγω πάντα να πειραματίζομαι, μόνο έτσι νιώθω πως εξελίσσομαι»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός Τον συναντάς πίσω από το...

    Συνέχεια

    Γιώργος Χατζηπιερής:«Πάντα περιγράφω ζωντανά τις ιστορίες μου, για να υπάρχει αμεσότητα»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου «Πατημασιές στο χιόνι» έχει...

    Συνέχεια