Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Ζωντάνεψαν οι μνήμες με ένα δάκρυ,με το έργο «Σμύρνη, η μούσα της Ιωνίας»

Γράφει η Μίνα Μαύρου
Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός
Δυο παραθυρόφυλλα ανοίγουν σιγά σιγά… Λουζόμαστε το πρώτο φως της μέρας, τις μυρωδιές του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού, τον αέρα ίσως της πιο κοσμοπολίτικης γωνιάς που υπήρξε ποτέ σε τούτον εδώ τον κόσμο, της Σμύρνης! Αύγουστος του '22…

«Έξω αρχίζει να χαράζει. Τίποτα όμως δε φανερώνει αυτά που πρόκειται να γίνουν κι όμως…». Ξαφνικά όλα σκοτεινιάζουν, μαυρίζουν! Πυκνός καπνός απλώνεται στην προκυμαία! Ένα μεγάλο άδειο κατάστρωμα γεμίζει από κόσμο. Κόσμο πονεμένο, απελπισμένο, τρομαγμένο! Ξεριζωμός από το πανέμορφο λιμάνι της Σμύρνης και όχι συνωστισμός!!!

«Αν σ' αγαπώ κι είναι όνειρο ποτέ να μην ξυπνήσω…»… Και κάπως έτσι αρχίζει να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας και στα ανυπόμονα αυτιά μας το ολοκαίνουργιο οπτικοακουστικό έργο της Ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά», με τίτλο «Σμύρνη, η μούσα της Ιωνίας»!

110 τραγουδιστές, πλήρως εναρμονισμένοι με το ύφος και την ιστορική διάσταση αυτής της καλοσμιλεμένης πραγματικά δουλειάς, μάς χαρίζουν 10 υπέροχα ελληνικά τραγούδια, που κάποτε αντηχούσαν στα πλακόστρωτα καλντερίμια της Σμύρνης και μας συγκινούν! Οι τοποθεσίες των γυρισμάτων συνολικά 70!… Αττική, Αϊβαλί, Άνδρος, Λέρος, Νέα Υόρκη, Ισραήλ… Το ελληνικό στοιχείο παντού, η λατρεία και ο καημός της αδικοκαμμένης Σμύρνης ολούθε!

Και ο λόγος… στους παρουσιαστές- συντελεστές στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» τη Δευτέρα 29 Μαϊου!

Μαρία Κουφοπούλου- δημοσιογράφος, δημιουργός ντοκιμαντέρ- παρουσιάστρια εκδήλωσης, παρουσιάστρια της εκπομπής «Άνθρωποι και ιστορίες».

«Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μία εικόνα που διατηρώ από τις νεανικές μου μνήμες… Ήταν ένας χορός μία Κυριακή του Πάσχα σε μία από τις τελευταίες οικογενειακές μαζώξεις… Ήταν οι 3 αδελφές, η πιο αυστηρή η γιαγιά η Δέσποινα, η γιαγιά η Μαρίκα, που είχε χάσει άντρα και παιδί στο καράβι για Πειραιά και η μικρότερη η γιαγιά μου η Ζηνοβία! Κάποια στιγμή μεράκλωσαν και παρόλο που ήταν καταπονημένες από την κούραση, τα χρόνια και τα βάσανα, σηκώθηκαν και οι τρεις μαυροφορεμένες, άπλωσαν τα χέρια, ίσιωσαν το μπόι και μου φάνηκαν τόσο ψηλές, τόσο όμορφες και αρχόντισσες, πραγματικές Μούσες της Ιωνίας και της Καππαδοκίας! Αυτή η συγκίνηση που μεταδόθηκε σε εμένα, μέσα από το έργο της Ομάδας “Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά”, είμαι σίγουρη ότι θα μεταδοθεί και σε εσάς!».

Κοραής Δαμάτης- σκηνοθέτης, συγγραφέας, η «φωνή του ντοκιμαντέρ», συνεργάστηκε με τη σκηνοθέτιδα του έργου, Πηγή Δημητρακοπούλου.

«Αυτό που πρωτοένιωσα, όταν πρωτοάκουσα και είδα τη «Σμύρνη, η μούσα της Ιωνίας» ήταν παράξενη συγκίνηση. Μέσα στο στούντιο δεν ήμουν μόνο εγώ… Αισθανόμουν πως μαζί με 'μένα το άκουγαν και το έβλεπαν και άλλοι πολλοί, άγνωστοι θεατές, που όλο και μαζευόντουσαν, πρόσωπα οικεία αλλά άγνωστα… Με βαλίτσες στο χέρι, μπόγους, 5 φορεμένα ρούχα, το ένα πάνω στο άλλο και πρόσωπα, παγιδευμένα στην εγκατάλειψη. Η μουσική μαζί με την προσφυγική μνήμη έφερε δώρο πολύτιμο και την πολιτισμική μνήμη. Είναι καλό να θυμάσαι και για 'σένα και για 'κείνους που δεν είναι τώρα μαζί με 'σένα. Το ντοκιμαντέρ σε παίρνει απ' το χέρι και σε πάει μέσα σου, στα δικά σου τοπία!

Τάκης Φαραζής- ενορχηστρωτής, μαέστρος

«Αισθάνθηκα αμέσως τη σύνδεση της συγκίνησης στα εσωτερικά κομμάτια, ένιωσα την ανάγκη τα πιο δυναμικά κομμάτια να μπολιαστούνε με τα σύγχρονα ρεύματα ή με της τζαζ ή με της ροκ. Θέλησα να δημιουργηθούν ηχοτοπία που δεν έχουν να κάνουν με τη συμβατική έννοια της μουσικής. Οφείλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους μουσικούς και να δηλώσω πως οι Έλληνες μουσικοί αποδεικνύουν, για μία ακόμη φορά, το υψηλό τους επίπεδο, και βεβαίως παράλληλα να ευχαριστήσω τους ερμηνευτές που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους!».

“Soloup”,κατά κόσμον Αντώνης Νικολόπουλος-σκιτσογράφος

«Ήταν πάρα πολύ μεγάλη μου χαρά να δω τα σκίτσα μου να παντρεύονται με τόσο σημαντικούς Έλληνες μουσικούς και ερμηνευτές! Επειδή κι εγώ γνωρίζω από μουσική κλασσική και τζαζ, θα έλεγα ότι ήταν μεγάλο μου απωθημένο, να μου συμβεί κάτι τέτοιο! Ένα κοινό στοιχείο που ένωσε πάρα πολλούς ανθρώπους αυτό το βίντεο ήταν οι μνήμες που έχουν να κάνουν με το παρελθόν αλλά και με το σήμερα!».

Μαρία Μαρκεσίνη- κλασσική πιανίστα, ερμηνεύτρια, πρέσβειρα της Ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά» στο εξωτερικό

«Η ενέργεια, η χαρά και η αγάπη που εισέπραξα, όταν γυρίζαμε το φιλμ δεν περιγράφεται! Όλοι οι συντελεστές αυτής της δουλειάς, εκτός του ότι είναι δεινοί επαγγελματίες, έχουν ακόμα και το πάθος και τον ενθουσιασμό και το μεράκι! Εκ πρώτης όψεως, Σμύρνη! Ένα θέμα που ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε, για να ξέρουμε τι κάνουμε και στο μέλλον αλλά και ως έθνος! Όταν ενστικτωδώς το ξεκινήσατε, δεν μπορώ να φανταστώ ότι, όταν θα το παρουσιάζατε το 2017, θα ήταν το πιο καίριο θέμα, ο πρόσφυγας! Ας σκεφτούμε όλοι μαζί, με το φόρο τιμής που πρέπει πάντα να φέρουμε και για τη Σμύρνη και για όλα όσα έχουν γίνει στο παρελθόν! Ας σκεφτούμε ότι ο πρόσφυγας είναι πολλές φορές ένας «παρείσακτος» στα μάτια μας, αλλά μπορεί να βρεθούμε μία μέρα στη θέση του, είτε εμείς είτε τα παιδιά μας!».

Καλλιόπη Βέττα- ερμηνεύτρια- εκπροσώπησε την Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Εύη Αποστολάκη

«Είναι υπέροχο, όταν η γλώσσα της καρδιάς, η Τέχνη, βρίσκει στήριξη από την πολιτική. Είμαι εδώ με διπλή ιδιότητα, εκπροσωπώ τη Ρένα τη Δούρου και την Εύη Αποστολάκη. Η Περιφέρεια Αττικής στέκεται δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες, ειδικά όταν υπάρχουν τέτοια κοινωνικά μηνύματα, όπως έχει το συγκεκριμένο βίντεο. Συμμετέχω όμως στο συγκεκριμένο έργο και με την άλλη μου ιδιότητα, αυτή της ερμηνεύτριας και είμαι πολύ συγκινημένη για αυτό… Ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι!».

Δημήτρης Παντέλας- Γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας προσφυγικών σωματείων Ελλάδος

«Φαίνεται ότι η Σμύρνη εξακολουθεί να συγκινεί τον καθένα από εμάς με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Για 'μας αποτελεί ένα είδος καταφυγίου, μία πηγή δύναμης, μία πηγή έμπνευσης, αλλά η Σμύρνη δεν είναι μόνο μνήμη αλλά και μία ζωντανή υπόθεση. Στη Σμύρνη σήμερα έχουμε μία μικρή ορθόδοξη κοινότητα, η οποία ανθεί! Μέσα στην περίοδο της κρίσης παρατηρείται ένα μοναδικό φαινόμενο να δημιουργούνται συνεχώς σε όλη την Ελλάδα νέοι μικρασιατικοί σύλλογοι. Αυτό είναι ιδιαίτερη χαρά για μας αλλά και μεγάλη ευθύνη, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή! Θα ήθελα να συμβάλλουμε όλοι μαζί στο να αποκατασταθεί μία αδικία δεκαετιών που υπάρχει στη χώρα μας και μιλώ για τη δημιουργία ενός μεγάλου Μουσείου του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας! Σας καλώ όλους να στηρίξετε την προσπάθειά μας για τη δημιουργία αυτού του Μουσείου στις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας που είναι και ευθύνη της Περιφέρειας!».

Έλενα Χρηστάκου- μέλος της Ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά»

« Είμαστε μία συλλογική δράση! Ο πυρήνας είμαστε εμείς, αλλά γύρω από εμάς βρίσκεται πάρα πολύς κόσμος! Αυτή η συλλογική δράση στηρίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες της ζωής! Το περιβάλλον, την παιδεία και τον πολιτισμό ! Στηριζόμενοι σε αυτούς τους 3 πυλώνες, θελήσαμε να δείξουμε ότι υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα, μία φωτεινή Ελλάδα! Με βασικό όχημα τη μουσική, που έχει τη δύναμη να ενώσει αλλά και να εμπνεύσει, προσπαθήσαμε να στείλουμε το δικό μας μήνυμα, αλλά και να προσεγγίσουμε τους νέους ανθρώπους! Έτσι φέραμε το χθες στο σήμερα! Προσπαθήσαμε να προβάλλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, μέσα από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία!».

Θανάσης Γκίκας- μέλος της Ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά»

«Στο πρώτο μας έργο, τον “Eρωτόκριτο” συμμετείχαν 77 καλλιτέχνες. Τον είχαμε διαλέξει, γιατί δεν είναι ένα τυχαίο τραγούδι, αλλά ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, εντάξαμε κάποιες έμμεσες οικολογικές αναφορές. Βραβεύτηκε, μεταξύ άλλων, από το "ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012" και από το "5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδος". Πάνω απ' όλα όμως, μας ζητήθηκε από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο να μπει στη διδακτέα ύλη, όπως και έγινε! Παράλληλα, έφθασαν μηνύματα από όλη την Ελλάδα και από εκπαιδευτικούς που ζητούσαν να το επιβάλλουν στις παρουσιάσεις στα σχολεία! Για μας αυτό ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση και καταξίωση! Και η «Σμύρνη, η μούσα της Ιωνίας» είναι η συνέχεια…».

Δημήτρης Ιωαννίδης- μέλος της Ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά»

«Κάποια στιγμή έτυχε να πέσω στο youtube σε ένα βίντεο της ομάδας «Playing for change» του οποίου ουσιαστικά το concept ήταν «Παίζουμε για την αλλαγή». Πολλοί τραγουδιστές σε ένα τραγούδι από διαφορετικά μέρη του κόσμου, περισσότερο ως προπομπός του ότι είμαστε όλοι ένα και θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, ως άνθρωποι! Είχα ενθουσιαστεί με την ιδέα και, όταν κάποια στιγμή βρέθηκα στο στούντιο του Θανάση (Γκίκα), ως μουσικός παραγωγός, βλέποντας το βίντεο του «Ερωτόκριτου», έπεσα κυριολεκτικά από τα σύννεφα, διότι ήταν το όραμά μου και αναρωτήθηκα: «Υπάρχει το ελληνικό “Playing for change” και δεν το ξέρω;». Το ταξίδι ήταν πάρα πολύ μεγάλο και εξαιρετικό! Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ως ομάδα ήταν να προτείνουμε έμπρακτα θεματολογία, με την οποία θα πρέπει να αφυπνίσουμε ή να πούμε κάτι στο κοινό!».

Έλλη Ρουμπέν- μέλος της Oμάδας «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά»

«Η Σμύρνη είναι ίσως το πιο επιτυχημένο παράδειγμα διαπολιτισμικής κοινωνίας του 20ού αιώνα! Μία κοινωνία, η οποία κατάφερε να ενσωματώσει λαούς και εθνότητες με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να προοδεύσουν, να δημιουργήσουν πνευματικό- καλλιτεχνικό αλλά και οικονομικό πλούτο! Πριν μπλέξει ο εθνικισμός, πριν μπλέξει η πολιτική, οι λαοί και οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Αυτό ήταν το βασικό στοιχείο σε όλη την έρευνα που κάναμε! Η Σμύρνη, μέσω της μουσικής της, ουσιαστικά δίνει την οδό της διαπολιτισμικότητας, μέσα από ένα πρότζεκτ, το οποίο έχει να κάνει με την ευρύτητα που μπορεί να αποκτήσει η τέχνη, Ερχόμαστε, λοιπόν να μετουσιώσουμε μέσω της μουσικής, να δώσουμε ένα μήνυμα διαπολιτισμικό για το μέλλον!».

… το κατάστρωμα αλλάζει. Παιδιά ξεχύνονται πάνω του, είναι τα παιδιά της χορωδίας της «Κιβωτού του Κόσμου». Φωνές που προήλθαν από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη! Άλλο χρώμα, άλλη φυλή, άλλη θρησκεία, άλλη γλώσσα… Τα καταφέρνουν και συνυπάρχουν, πορεύονται, τραγουδούν… υμνώντας την αθωότητα, την αγάπη και την ίδια τη ζωή, όπως ακριβώς γινόταν κάποτε στην φημισμένη και αξέχαστη Σμύρνη! Γιατί η Σμύρνη, ως μούσα της Ιωνίας εξακολουθεί να ζει!!! Πολλά συγχαρητήρια!!!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Ζωντάνεψαν οι μνήμες με ένα δάκρυ,με το έργο «Σμύρνη, η μούσα της Ιωνίας»
    Ζωντάνεψαν οι μνήμες με ένα δάκρυ,με το έργο «Σμύρνη, η μούσα της Ιωνίας»
    Ζωντάνεψαν οι μνήμες με ένα δάκρυ,με το έργο «Σμύρνη, η μούσα της Ιωνίας»
    Ζωντάνεψαν οι μνήμες με ένα δάκρυ,με το έργο «Σμύρνη, η μούσα της Ιωνίας»
    Ζωντάνεψαν οι μνήμες με ένα δάκρυ,με το έργο «Σμύρνη, η μούσα της Ιωνίας»
    Ζωντάνεψαν οι μνήμες με ένα δάκρυ,με το έργο «Σμύρνη, η μούσα της Ιωνίας»
    Ζωντάνεψαν οι μνήμες με ένα δάκρυ,με το έργο «Σμύρνη, η μούσα της Ιωνίας»
    Ζωντάνεψαν οι μνήμες με ένα δάκρυ,με το έργο «Σμύρνη, η μούσα της Ιωνίας»
    Ζωντάνεψαν οι μνήμες με ένα δάκρυ,με το έργο «Σμύρνη, η μούσα της Ιωνίας»
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Τίνα Τάρνερ: Πέθανε η «γιαγιά της ροκ»

    Η διάσημη τραγουδίστρια Τίνα Τάρνερ, γνωστή και ως "η γιαγιά της ροκ" πέθανε σε ηλικία 83 ετών...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» ο ερμηνευτής Γιάννης Βογιατζής

    Την τελευταία του πνοή άφησε ο ερμηνευτής Γιάννης Βογιατζής, σε ηλικία 89 ετών, τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Μαϊου στο νοσοκομείο...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο μυθικός Χάρι Μπελαφόντε σε ηλικία 96 ετών

    Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός και πολιτικός ακτιβιστής Χάρι Μπελαφόντε, γνωστός και ως...

    Συνέχεια

    «Πέτρα κι Ουρανός / Αφουγκράσματα κι απόηχοι γης ελληνικής» - Το νέο βιβλίο του Στέφανου Δορμπαράκη

    Ο Στέφανος Δορμπαράκης κυκλοφορεί το έκτο βιβλίο του, με τίτλο «Πέτρα κι Ουρανός – Αφουγκράσματα κι απόηχοι...

    Συνέχεια

    Νίκος Πιτλόγλου και Μαρία Λαλιώτη «Μεταξύ συρμού και αποβάθρας» στο ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ PLUS

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Στον "Σταυρό του Νότου Plus" βρεθήκαμε την Τετάρτη 5...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Ρένα Κουμιώτη

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών η ερμηνεύτρια Ρένα Κουμιώτη το πρωί της Δευτέρας 3 Απριλίου.

    Συνέχεια

    Mας καθήλωσαν οι «Σπόροι της Σμύρνης» του Νίκου Πλατύραχου στο ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός Tην απόλυτη αποθέωση γνώρισε η...

    Συνέχεια

    Έγινε... του Ρασούλη στο ΑΛΣΟΣ

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Esperidis Photography Το δελτίο Τύπου ήταν...

    Συνέχεια

    Ατελείωτο χειροκρότημα για το «Τango Greco» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Δημήτρης Ζήσης "Σας ευχαριστώ...

    Συνέχεια

    «Ο Τεχνίτης Πετεινός» - Ο στιχουργός Κώστας Φασουλάς μάς συστήνει το πρώτο του παραμύθι

    "Με πιθανό το σενάριο, όλα τα έμψυχα όντα σε αυτόν τον κόσμο, να έχουν βρει τον τρόπο να διασκεδάζουν την ανία τους, να ξεφεύγουν...

    Συνέχεια