Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Το μουσικό γεγονός του αιώνα για την Ελλάδα λαμβάνει χώρα στο Ντίσελντορφ!

Στις 24 Μαϊου 2017 θα πραγματοποιηθεί στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, το μεγαλύτερο πολιτιστικό μουσικό γεγονός των τελευταίων δεκαετιών για την Ελλάδα, καθώς θα παρουσιαστούν από την ιστορική ορχήστρα της πόλης τρία συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη! Ο λόγος για την και 3η Συμφωνία, και το «Οιδίπους Τύραννος», υπό την διεύθυνση του Baldur Brönnimann!

Για όσους δεν το γνώριζαν και ίσως θελήσουν να παρευρεθούν, να σημειωθεί πως τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί εδώ και λίγες εβδομάδες, περισσότερους από τρεις μήνες πριν την παρουσίαση των έργων! Κι αυτό αποτελεί έναν άθλο που ουδείς Ευρωπαίος μουσουργός (εκτός των κλασσικών της Γερμανίας και της Αυστρίας) έχει καταφέρει, εκτός του Μίκη Θεοδωράκη στο συγκεκριμένο χώρο!

Σήμερα, ο κόσμος της μουσικής και δη της Συμφωνικής, είναι τυχερός που έχει ζήσει στην εποχή του Μίκη Θεοδωράκη και οι υπεύθυνοι της Ορχήστρας του Ντίσελντορφ το έχουν συλλάβει αυτό ακριβώς στη διάστασή του, αποφασίζοντας να προβάλλουν δύο «διαμάντια» της Θεοδωρακικής Συμφωνικής μουσικής, παρουσία μάλιστα του 92χρονου συνθέτη, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία του να παρευρεθεί στη γερμανική πόλη τον Μάιο!

Λίγα λόγια για την Συμφωνική Ορχήστρα του Ντίσελντορφ

H Συμφωνική Ορχήστρα του Ντίσελντορφ μετρά περισσότερα από 400 χρόνια ιστορίας (υπάρχουν αναφορές πίσω στο 1585, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της!), αν και επίσημα αναγνωρίζεται η δεύτερη περίοδος της «άνθισής» της, ξεκινώντας το 1818, χρονολογία που αναφέρεται και ως επίσημο έτος ίδρυσης.

Έκτοτε, από το πόστο του διευθυντή ορχήστρας έχουν περάσει κατά καιρούς ονόματα-μεγαθήρια της συμφωνικής μουσικής, όπως του Μέντελσον, του Χίλερ και του Σούμαν, που κατάφεραν να την αναδείξουν σε μία εκ των κορυφαίων ορχηστρών στην Γερμανία, πλάι σε εκείνες της Λειψίας και του Βερολίνου!

Σήμερα, διευθυντής ορχήστρας του Ντίσελντορφ είναι ο 68χρονος Ούγγρος, Άνταμ Φίσερ, που το 2015 αντικατέστησε τον Αντρέι Μποριέκο.

Ένα κονσέρτο ιστορικής σημασίας

Για να κατανοήσουμε ίσως περισσότερο τη σημασία της παρουσίασης τριών Θεοδωρακικών έργων από την ορχήστρα του Ντίσελντορφ, θα αναφέρουμε πως τα τελευταία χρόνια, η ιστορική αυτή ορχήστρα έχει παρουσιάσει μόνο έργα Μπετόβεν (1770-1827, Γερμανία), έργα Μότσαρτ (1756-1791, Αυστρία) και κύκλους των Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911, Αυστρία) και Άντον Μπρούκνερ (1824-1896, Αυστρία)!

Η 24η Μαϊου του 2017, θα αποτελέσει την απόλυτη εξαίρεση παρουσίασης έργων Γερμανών και Αυστριακών μουσουργών από την ορχήστρα του Ντίσελντορφ, κι αυτό χάρη στη μουσική ιδιοφυία του Μίκη Θεοδωράκη. Η συμφωνική ορχήστρα του Ντίσελντορφ μάλιστα φημίζεται για τις ευρωπαϊκές περιοδείες της, οπότε τα έργα αυτά αναμένεται να "ταξιδέψουν" και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις!

Η δική μας ευχή, είναι να μάθει και να κατανοήσει κάποτε ο Λαός μας την ιστορική, μουσική και πολιτισμική σημασία αυτού του γεγονότος που θα λάβει χώρα στη «πατρίδα» της Συμφωνικής Μουσικής, Γερμανία, τον ερχόμενο Μάιο!

Πηγή: Θεοδωρακισμός

  ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  Το μουσικό γεγονός του αιώνα για την Ελλάδα λαμβάνει χώρα στο Ντίσελντορφ!
  Το μουσικό γεγονός του αιώνα για την Ελλάδα λαμβάνει χώρα στο Ντίσελντορφ!
  Μοιραστείτε το άρθρο:

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ