Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Ρασούλης, με Πανσέληνο, στο Ηρώδειο!Όλα τον θύμιζαν!

Γράφει η Λένα Λουλούδη
Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός
To περιμέναμε το αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη στο Ηρώδειο και η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε καλύτερη συγκυρία, για να επισκεφτείς αυτόν τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο με καλοκαιρινή Πανσέληνο, από αυτή την παράσταση! Ο ίδιος ο Ρασούλης θα το ενορχήστρωσε από πάνω!

Βρεθήκαμε κατά τις 20.30 στο θέατρο και ο κόσμος έμπαινε ως τις 21.00! Γέμισε το Ηρώδειο! Γέμισε με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, κάτι που δείχνει ότι ο Ρασούλης είναι ένας στιχουργός που έχει μιλήσει και στη σημερινή γενιά. Και αυτό είναι σημαντικό!

Η παράσταση άρχισε στην ώρα της και η φωνή του Ρασούλη έσκισε την ησυχία …

"Να ξεκαθαρίσω ότι, άλλο εγώ, άλλο τα βιβλία μου, τα τραγούδια μου.

Δεν είμαι το έργο μου. Είμαι η ζωντανή μου συνείδηση."

Ο Θωμάς Κοροβίνης άνοιξε την παράσταση, διαβάζοντας ένα κομμάτι από την αυτοβιογραφία του Ρασούλη «Κοίταξα πάνω από τον ώμο του Ψαραντώνη …» και αμέσως μετά, με μια δυνατή, καθάρια φωνή και τη λύρα του, ο Μάνος Πυροβολάκης τραγουδάει «Ένα πουλί θαλασσινό». Με τη μορφή του Ρασούλη να δεσπόζει πάνω στο μνημείο… Όμορφη έναρξη, αλήθεια!

«Να 'μαστε πάλι εδώ Μανώλη» τραγουδάνε η Ναταλία Ρασούλη, ο Κωνσταντίνος Στεφανής, η Αγγελική Τουμπανάκη, ο Μάνος Πυροβολάκης και ο Πέτρος Βαγιόπουλος και μας καλωσορίζουν σε μια συναυλία όπου ένας, ένας, ο καθένας τους με τον τρόπο που τον διακρίνει και την πινελιά του, μας χαρίζουν υπέροχα και αγαπημένα τραγούδια. Ο Μάνος Πυροβολάκης, ερμηνεύοντας με ευαισθησία ένα ρεπερτόριο στο οποίο δεν τον έχουμε συνηθίσει και του πάει και ο πραγματικά καλός λαϊκός τραγουδιστής, όπως αποδεικνύεται, αλλά συγχρόνως σεμνός και αισθαντικός Θοδωρής Κοτονιάς, μας θύμισαν κομμάτια από την «Εκδίκηση της γυφτιάς». Η Σοφία Παπάζογλου, που δικαίως κατέχει τον τίτλο της πολύ καλής λαϊκής τραγουδίστριας (χρόνια συνεργάτις του Ρασούλη), διαλέγει τον πολύ αγαπημένο «Έρωτα» του Γιώργου Καζαντζή και την εμβληματική «Ζήλεια μου» που- ποιος από εμάς δεν έχει τραγουδήσει σε ανάλογες, δύσκολες συναισθηματικές στιγμές!

Η Αγγελική Τουμπανάκη ήρθε, να εκπροσωπήσει την νέα γενιά δημιουργών και ερμηνευτών. Είναι σημαντικό να επιλέγεις και νεότερους δημιουργούς και ερμηνευτές να συμμετέχουν σε τέτοια αφιερώματα, πέραν των καταξιωμένων, αγαπημένων και ταυτισμένων συχνά, με τους δημιουργούς. Είχα ήδη ακούσει σε ένα άλλο live της το «Κι εγώ σαν πόλη» σε μια διασκευή με λούπες και φωνητικά και ήλπιζα να το ξανακούσω και εδώ. Και έτσι κι έγινε! Μαζί με την «Μοιραία», που μόνο αν το ακούσεις μπορείς να φανταστείς πόσο ωραία τζαζ διασκευή μπορεί να γίνει, ήταν από τις στιγμές της βραδιάς που μπορεί να ξένισαν το παραδοσιακό κοινό και ακροατήριο, αλλά είναι και οι στιγμές που δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να αφήνουμε τη μουσική να ταξιδεύει ελεύθερα. Να την δίνουμε στη νέα γενιά και να την μεταφέρει στο αύριο!

Ο συνθέτης πολύ σημαντικών τραγουδιών, Πέτρος Βαγιόπουλος, αχώριστος φίλος και συνεργάτης του Μανώλη, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη βραδιά. Άλλωστε, είναι ιδανικός ερμηνευτής του «Βαλς» που ο ίδιος έγραψε και μας χάρισε στο Ηρώδειο, συγκινημένος, τολμώ να πω.

Ακολούθησε ο Μπάμπης Στόκας, εκπροσωπώντας επίσης μια νεότερη γενιά ερμηνευτών και με πιο ροκ καταβολές,που επέλεξε να πει κομμάτια του Νίκου Παπάζογλου. «Ρωγμή του χρόνου», που την έπαιξε πολύ δυναμικά και ωραία η καλοστημένη ορχήστρα «Τρελή κι αδέσποτη», «Λεμόνι στην πορτοκαλιά» και μαζί του τραγούδησε όλο το Ηρώδειο.

Μπορείτε να φανταστείτε πώς περιμέναμε την Ελένη Βιτάλη! “Έπεσε” το θέατρο από τα χειροκροτήματα και εκείνη μοιράστηκε απλόχερα τη συγκίνησή της μαζί μας, τραγουδώντας «Όλα σε θυμίζουν» κοιτώντας ψηλά, τη μορφή του Ρασούλη, την Πανσέληνο και τον ουρανό. Πόσο δυνατή στιγμή, που δείχνει πως ναι, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια στη σκηνή, υπάρχουν καλλιτέχνες που μπορούν να δείξουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους και να νοιώσεις ότι τα εννοούν. Να νοιώσεις ότι όλο αυτό που τραγουδάει το εννοεί. Και το τραγουδάει πρώτα για τον Ρασούλη και μετά για το κοινό.

Μοναδική η εκτέλεσή της στους «Μάγκες», για να κλείσει το πρώτο μέρος με ένα πολύ τρυφερό ντουέτο της με την Ναταλία Ρασούλη και το «Αν πεθάνει μια αγάπη».

Το δεύτερο μέρος της παράστασης άρχισε με ένα κομμάτι, που κατά τη γνώμη μου, έχει βάλει σε μια άλλη διάσταση τους φόβους μας. Με απλά λόγια, αλλά τόσο σημαίνοντα, τα έχει πει όλα. «Μη φοβάσαι που φοβάσαι, φίλος με τον πόνο να 'σαι. Πάντα έχει η ζωή κάτι πιο βαθύ να πει και ο φόβος και ο πόνος είναι δυο σοφοί». Και τι μελοποίηση έχει κάνει και ο Νίκος Ξυδάκης! Δεν θεωρείται τυχαία πως, ο Μανώλης Ρασούλης μαζί με τον Νίκο Ξυδάκη και τον Νίκο Παπάζογλου άλλαξαν την πορεία του λαϊκού τραγουδιού στη χώρα μας.

Υπέροχα τραγούδια και στο δεύτερο μέρος της παράστασης! Το «Μανιφέστο» που ερμήνευσαν πολύ ωραία η Ναταλία με τον Κωνσταντίνο Στεφανή, ένα από τα πολλά τραγούδια που ερμήνευσε πολύ ωραία η Ναταλία σε αυτή τη συναυλία, παρόλο που η συγκίνησή της φαινόταν, κάποιες στιγμές. «Με φουρτουνιάζει ο έρωτας» και την όχι πολύ παιγμένη αλλά τόσο ωραία «Σφίγγα της ερήμου» με τον Μάνο Πυροβολάκη, «Μη μ' αποκαλείς τεμπέλη» και «Σουξεδιάρικο» με τον Θοδωρή Κοτονιά, «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε» και «Ο φαντάρος» με την Σοφία Παπάζογλου.

Να σταθώ λίγο στις «Νταλίκες». «Με τα φώτα νυσταγμένα» κατά το ορθότερον! … Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα μια τέτοια διασκευή στην έναρξη του τραγουδιού από την Αγγελική Τουμπανάκη. Που όμως μου φάνηκε τόσο ενδιαφέρουσα και κυρίως σε αντίθεση με το αρχικό τραγούδι, που επίσης ερμήνευσαν πολύ ωραία στη συνέχεια η Σοφία Παπάζογλου με την Ναταλία Ρασούλη, που θεωρώ πως ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς.

Ο Μπάμπης Στόκας μάς χάρισε μια όμορφη εκτέλεση στο «Νοιώσε με», τραγούδι που πάντα έλεγε ο ίδιος ο Ρασούλης. Για να συνεχίσει με το «Ένα και ένα» και τον «Υδροχόο», δύο τραγούδια που ξεσήκωσαν και πάλι το κοινό, που πραγματικά διασκέδαζε. Για να ακολουθήσει άλλη μία συγκινητική συνεύρεση τα βραδιάς, αυτή της Ελένης Βιτάλη με τον Μπάμπη Στόκα, στο «Τίποτα δεν πάει χαμένο». Τι ωραίο τραγούδι, αλήθεια!

«Παίξε Χρήστο» τραγούδησε η Ελένη Βιτάλη και όλο το Ηρώδειο ήταν μαζί της, σε ένα τραγούδι που η ίδια, με συνθέτη τον Χρήστο Νικολόπουλο και στιχουργό τον Μανώλη Ρασούλη το έβαλε στο στόμα όλων των Ελλήνων μια εποχή. Και είναι εδώ ως σήμερα, όπως αποδεικνύεται!

Η βραδιά αυτή δεν θα μπορούσε παρά να τελειώσει μουσικά με δυο κομμάτια που νομίζω πως είναι στο DNA μας. «Πότε Βούδας Πότε Κούδας» και «Αχ Ελλάδα», το οποίο έκλεισε μοναδικά τη βραδιά με όλους τους καλλιτέχνες αγκαλιασμένους και συγκινημένους επί σκηνής. Το «Αχ Ελλάδα» κρύβει μεγάλο μέρος από τον Έλληνα στους στίχους του. Και τα είχε ''δει'' αυτά ο Ρασούλης. Γι' αυτό και τα έγραφε.

Καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης, ο Θωμάς Κοροβίνης (ιδανική επιλογή, για να διαβάσει κείμενα από την αυτοβιογραφία του Ρασούλη, αλλά και δικά του) μάς έδινε πολύτιμες στιγμές και πληροφορίες για τον άνθρωπο, τον στοχαστή, τον εραστή της ζωής Ρασούλη, πέρα από τον καλλιτέχνη. Πολύ σωστή πινελιά, απαραίτητη σε τέτοια αφιερώματα.

Και όλα αυτά μαζί με μια καλοκουρδισμένη και δεμένη ορχήστρα, που άλλοτε ήταν απολύτως μέσα στις αυθεντικές εκτελέσεις και άλλοτε ακολουθούσε αβίαστα τις τολμηρές διασκευές.

Ένα υπέροχο οπτικό υλικό, με προβολές προσαρμοσμένες πάνω στο μνημείο, μάς έδειχνε φωτογραφίες του Μανώλη και στιγμές με συνεργάτες του. Πολύ ταιριαστό με την παράσταση και φτιαγμένο με σεβασμό. Το ίδιο εξαιρετικοί και οι φωτισμοί και ο ήχος της παράστασης.

Θεωρώ πως ήταν από τις πιο ωραίες συναυλιακές στιγμές του φετινού καλοκαιριού ως τώρα. Πολύ ωραία τραγούδια, από όλο το φάσμα του Ρασούλη, κείμενα που μας διαφώτιζαν χωρίς να κουράσουν και πολύ ωραίες επιλογές φωνών. Μια προσεγμένη παραγωγή, με ωραία ροή, που σου άφηνε τόσο μια δόση συγκίνησης και περίσκεψης, όσο και κεφιού και χαράς. Γιατί αυτό ήταν ο Ρασούλης! Όλα αυτά!Θα το φχαριστήθηκε, νομίζω, και ο ίδιος εκεί πάνω!

  ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  Ρασούλης, με Πανσέληνο, στο Ηρώδειο!Όλα τον θύμιζαν!
  Ρασούλης, με Πανσέληνο, στο Ηρώδειο!Όλα τον θύμιζαν!
  Ρασούλης, με Πανσέληνο, στο Ηρώδειο!Όλα τον θύμιζαν!
  Ρασούλης, με Πανσέληνο, στο Ηρώδειο!Όλα τον θύμιζαν!
  Ρασούλης, με Πανσέληνο, στο Ηρώδειο!Όλα τον θύμιζαν!
  Ρασούλης, με Πανσέληνο, στο Ηρώδειο!Όλα τον θύμιζαν!
  Ρασούλης, με Πανσέληνο, στο Ηρώδειο!Όλα τον θύμιζαν!
  Ρασούλης, με Πανσέληνο, στο Ηρώδειο!Όλα τον θύμιζαν!
  Ρασούλης, με Πανσέληνο, στο Ηρώδειο!Όλα τον θύμιζαν!
  Μοιραστείτε το άρθρο:

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  O Xατζιδάκις στο Ηρώδειο

  Με μία μεγάλη συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 30 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται η συστηματική παρουσίαση του...

  Συνέχεια

  O Φίλιππος Πλιάτσικας στο Κηποθέατρο Παπάγου

  Με έναν καινούργιο δίσκο που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2017 και μία πορεία που μετρά πάνω από 2 δεκαετίες στις αποσκευές του, ο Φίλιππος...

  Συνέχεια

  Το LOUTRAKI FESTIVAL για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είναι γεγονός!

  Το Loutraki Festival συνεχίζει για τρίτη χρονιά τις επιτυχημένες διοργανώσεις του και παρουσιάζει ένα πολύ αξιόλογο πρόγραμμα...

  Συνέχεια

  Ένα «αντίο» στη σπουδαία Ζωή Φυτούση

  Την τελευταία της πνοή άφησε το βράδυ της Κυριακής 23 Ιουλίου η σπουδαία ηθοποιός και τραγουδίστρια Ζωή Φυτούση, σε ηλικία 83...

  Συνέχεια

  Ένα γεμάτο Βεάκειο για τον Κώστα Μακεδόνα

  Ενθουσίασαν το κοινό του Πειραιά στο Βεάκειο Θέατρο ο Κώστας Μακεδόνας παρέα με την Κέλλυ Βουδούρη και τη...

  Συνέχεια

  Μπέττυ Χαρλαύτη, Γιάννης Μπελώνης, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ μαζί σε έναν θεοδωρακικό δίσκο- ορόσημο!

  Γράφει η Μίνα Μαύρου Οι πληροφορίες μέσα στο χειμώνα ήταν οι εξής… Για πρώτη...

  Συνέχεια

  H Eλεωνόρα Ζουγανέλη στο κατάμεστο Θέατρο Βράχων «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

  Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έδωσε μια μεγάλη συναυλία στο κατάμεστο Θέατρο Βράχων του...

  Συνέχεια

  To Ηρώδειο θα πλημμυρίσει από Ρασούλη

  «Να ξεκαθαρίσω ότι, άλλο εγώ, άλλο τα βιβλία μου, τα τραγούδια μου. Δεν είμαι το έργο μου. Είμαι η ζωντανή μου συνείδηση»...

  Συνέχεια

  «Η ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ», 7 κ΄8 Ιουνίου-Δύο βραδιές που μάγεψαν την Αθήνα!

  Με δύο μαγικές παραστάσεις που ανέτρεψαν οριστικά τα συναυλιακά δεδομένα της πόλης, ξεκίνησε την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Ιουνίου...

  Συνέχεια