Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Η πληρότητα της μουσικής του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Γράφει η Ιλένια Χρίστου

Αρκετές ημέρες πριν από τη συναυλία του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη, με τον τίτλο “Blue”, στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, είχα δει την ανακοίνωση στο facebook ότι ήταν ήδη sold out! Πηγαίνοντας λοιπόν την περασμένη Παρασκευή, για να παρακολουθήσω την παράσταση, σκεφτόμουν ότι αυτό – να είναι δηλαδή sold out οι παραστάσεις του από την προπώληση – συμβαίνει πολύ συχνά τα τελευταία 2 χρόνια και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο!

Δέκα λεπτά μετά τις 9 η ώρα το βράδυ, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο συνθέτης πήρε τη θέση του στη σκηνή και το πρόγραμμα ξεκίνησε με την νεαρή, αλλά εξαιρετικά ταλαντούχα Άννα Ματσούκα να ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια του Απόλλωνα («Θα ' θελα», «Ίσως», «Μαριονέτα» και «Σπιρτόκουτο»), που έχουν ξεχωρίσει από τις προσωπικές δισκογραφικές του δουλειές «Ο Νοέμβρης των ματιών της», «Μ' ένα νεύμα του φιλιού» και «Αλατοπίπερο».

Ακολούθησε η Ειρήνη Τουμπάκη που, με την αισθαντική φωνή της, μας ταξίδεψε σε άλλες εποχές, με τραγούδια των Σουγιούλ, Γιαννίδη και Μωράκη και μας ενθουσίασε με τα παραδοσιακά «Μεσοπέλαγα αρμενίζω» και «Μενεξέδες και ζουμπούλια», σε δύο πολύ ξεχωριστές διασκευές!

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τραγούδια των Χατζιδάκι και Καλδάρα και την Άννα Ματσούκα να παρασύρει τον κόσμο, να σιγοτραγουδήσει μαζί της το «Χάρτινο το φεγγαράκι» και στη συνέχεια να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τη θεατρική ερμηνεία της στην «Παναγία των Πατησίων».

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος ξεκίνησε με τον Απόλλωνα να δημιουργεί μια ονειρική ατμόσφαιρα, επιλέγοντας κομμάτια από το τελευταίο album του, «Σε κύκλο κλειστό», «Ψέμα παιδικής πρωταπριλιάς», «Μ' ένα μπουκάλι τζιν», «Αλατοπίπερο», «Παραμύθι». Τραγούδια που ανασύρουν μνήμες παιδικές, όνειρα, χρώματα, μυρωδιές, με την ευαίσθητη γραφή της Μαρίας Σπυράτου και της Αναστασίας Μητσοπούλου.

Η Ειρήνη Τουμπάκη, η οποία είναι και η ερμηνεύτρια του δίσκου, απέδειξε για άλλη μια φορά την απίστευτη ικανότητά της να κινείται με χαρακτηριστική ευκολία σε πολύ διαφορετικά είδη τραγουδιών, αποφεύγοντας τις «μανιέρες» και προσαρμόζοντας κάθε φορά το ύφος της ερμηνείας της, μέσα από μια πλούσια παλέτα ηχοχρωμάτων που διαθέτει.

Στη συνέχεια, ανέβηκε στη σκηνή η Άννα Ματσούκα, ερμηνεύοντας μοναδικά, άλλες φορές με μια ροκ, και άλλες με πιο jazz διάθεση, κομμάτια του διεθνούς ρεπερτορίου που μας έχουν σφραγίσει ("Yesterday", "Killing me softly", "Βang bang" κ.ά). Κορυφαία στιγμή της το τραγούδι "The winner takes it all", το οποίο έχει κυκλοφορήσει σε μια υπέροχη διασκευή του Απόλλωνα, όπου με την ευαισθησία, το πάθος και το δυναμισμό της μας καθήλωσε!

Η συναυλία έκλεισε και με τις δύο ερμηνεύτριες να συνοδεύουν τον συνθέτη με το τραγούδι του «Σαν φως» και στο encore - απαραίτητο μετά από το συνεχές χειροκρότημα και τον ενθουσιασμό του κοινού – το «Μόνο κοντά σου».

Πλήρης ... !!! Αυτό ήταν το συναίσθημά μου βγαίνοντας από το Μέγαρο Μουσικής!

Σπουδαίος σολίστ κλασσικής κιθάρας, έμπειρος ενορχηστρωτής, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και συνθέτης με υψηλή αισθητική και πηγαία μελωδικότητα και ευαισθησία, ο Απόλλων Κουσκουμβεκάκης, για άλλη μια φορά, μαζί με τις εξαιρετικές συνεργάτιδές του, κατάφερε να μας ταξιδέψει στον κόσμο του ποιοτικού τραγουδιού, με ένα πρόγραμμα δουλεμένο ως την τελευταία του λεπτομέρεια!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Η πληρότητα της μουσικής του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Η πληρότητα της μουσικής του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Η πληρότητα της μουσικής του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Η πληρότητα της μουσικής του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει τη μουσική παράδοση της Αμοργού

    Το όραμα για τη διάσωση, ψηφιοποίηση και διάδοση της Παραδοσιακής μουσικής της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων...

    Συνέχεια

    Έκτακτη χρηματική αποζημίωση στους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στις 4 μουσικές εκπομπές της ΕΡΤ

    Έκτακτη συμβολική χρηματική αποζημίωση στους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στις τέσσερις μουσικές εκπομπές της («Στα τραγούδια λέμε...

    Συνέχεια

    «Στα τραγούδια λέμε ΝΑΙ» στην ΕΡΤ1 – Αφιέρωμα στην οικογένεια Περπινιάδη

    Ανανεωμένη, με φρέσκιες ιδέες, νέα εικόνα, αλλά πάντα με τον ίδιο σκοπό, την ποιοτική ψυχαγωγία και την ανάδειξη, ακόμη περισσότερο, της μουσικής...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο «Μεγάλος Ερωτικός» Δημήτρης Ψαριανός

    Πέθανε, σε ηλικία 72 ετών, ο Δημήτρης Ψαριανός, ο μεγάλος ερωτικός τραγουδιστής και τραγουδοποιός που συνδέθηκε με τις εξαιρετικές...

    Συνέχεια

    «Στα Τραγούδια Λέμε ΝΑΙ»- Αφιέρωμα στην Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας

    Ενώνει τη Δύση με την Ανατολή και το χθες με το σήμερα η εκπομπή Στα Τραγούδια Λέμε ΝΑΙ, με τη Ναταλία Δραγούμη...

    Συνέχεια

    Kεκλεισμένων των θυρών ο επιτυχημένος 5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μουσικής 2020

    Με μεγάλη επιτυχία και σε ιδιαίτερα υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε ο 5ος Πανελλήνιος Μουσικός Διαγωνισμός 2020 του...

    Συνέχεια

    Αναστολή εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

    Αναστέλλονται όλες οι προγραμματισμένες συναυλίες και παραστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την υπαγωγή της...

    Συνέχεια

    «Επιτάφιος» και «Διόνυσος» του Μίκη Θεοδωράκη ζωντανά στο Δεύτερο από τη Λυρική

    Δύο σημαντικά έργα του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη, ο Επιτάφιος (1958) και ο Διόνυσος...

    Συνέχεια

    ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΜΕ ΝΑΙ- «Αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα»

    Tο μουσικό σύμπαν του μοναδικού Μίμη Πλέσσα επισκέπτεται η εκπομπή «Στα Τραγούδια Λέμε Ναι», με τη...

    Συνέχεια

    To «Θα σ’ αγαπώ – Το τραγούδι της Αμυμώνης» έγινε χρυσός δίσκος!

    Η απονομή χρυσού δίσκου για το cd «Θα σ' αγαπώ – Το τραγούδι της Αμυμώνης» του Αλέξανδρου...

    Συνέχεια