Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» με στόχο την UNESCO- Στη συνέντευξη Τύπου

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Φωτογραφίες: Γιωργος Σπανός

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Ιουνίου η συνέντευξη Τύπου του Δήμου Αγίου Νικολάου για το καλλιτεχνικό έργο “ΑΠΟΚΟΠΟΣ ή ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ” στο Ισλαμικό Μουσείο στην περιοχή του Κεραμεικού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο των ενεργειών ένταξης της Σπιναλόγκα στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, διοργανώνει στις 18 Ιουλίου ένα μεγάλο μουσικό γεγονός στο νησί, με την παρουσίαση ενός πρωτότυπου έργου, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στη δημοσιότητα της συγκεκριμένης πρότασης, αλλά και γενικότερα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Δήμος Αγίου Νικολάου ανέθεσε στο συνθέτη Νίκο Ξυδάκη και τον ποιητή Διονύση Καψάλη να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο φάκελο υποψηφιότητας του μνημείου.

«Με αυτό το έργο πήγαμε να κάνουμε “Kάθοδο στον Άδη”. H επώδυνη περιπέτεια αυτών των ανθρώπων έπρεπε να κάνει τη μουσική και το κείμενο αυτά που τους άξιζαν. Στο έργο κυριαρχεί η φθορά, ο θάνατος και η αρρώστια, η οποία καταστρέφει τα νιάτα και την ομορφιά! Παράλληλα όμως κυριαρχεί και ένα άλλο στοιχείο, η αγάπη, η ανάγκη της ζωής να κυριαρχήσει πάνω σε αυτή και να τη μετατρέψει σε ελπίδα.Εκτός από την ιστορική αναφορά του τρόφιμου Ρεμουντάκη διευρύναμε το ρεαλιστικό στοιχείο.

Περισσότερο θα χαρακτήριζα το έργο ως μία Αγρυπνία ή Νυκτωδία. Είναι μία ελεύθερη φόρμα και όχι ένα ρέκβιεμ! Θέλουμε να είναι ένα συγκινημένο έργο, χωρίς να ξεπέσουμε στην αισθηματολογία», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι– πράγμα ασυνήθιστο για ένα τέτοιο εγχείρημα- οι τοπικοί παράγοντες δεν επενέβησαν στο παραμικρό!

Ο ποιητής Διονύσης Καψάλης, αναφερόμενος στο σπουδαίο ποίημα της κρητικής λογοτεχνίας του 1510 «Ο Απόκοπος», έκανε ένα αναπόφευκτο συνειρμό και βρέθηκε στο 1936, όταν ο Επαμεινώνδας Ρεμουντάκης, ευρισκόμενος ως χανσενικός στο νησί της Σπιναλόγκας, οργάνωσε γωνιά γωνιά τον χώρο, προκειμένου μαζί με τους συγκατοίκους του να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τη ζωή!

Παράλληλα με την προετοιμασία του μουσικού έργου, εξελίσσεται η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του διεθνούς βραβευμένου σκηνοθέτη Πάνου Καρκανέβατου, με σκοπό να καταγράψει με πληρότητα το ιστορικό αποτύπωμα του εμβληματικού χώρου της Σπιναλόγκα και να αποδώσει δυναμικά το πέρασμά της στη νέα εποχή, ως σημείου πολιτιστικής αναφοράς.

Παρόντες επίσης στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, η Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη, ο σκηνοθέτης Πάνος Καρκανεβάτος, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ Αναστάσιος Συμεωνίδης, ο μαέστρος της Ορχήστρας της ΕΡΤ Γιώργος Παπαδόπουλος και οι ερμηνευτές του έργου Θοδωρής Βουτσικάκης και Μυρσίνη Μαργαρίτη. Δυστυχώς ο ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς, ο οποίος υποδύεται τον «Απόκοπο» δεν μπόρεσε να παρευρεθεί! Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αγίου Νικολάου, Χάρης Αλεξάκης.

Εμφανώς συγκινημένοι αλλά και ενθουσιασμένοι όλοι δεν έκρυψαν τη μεγάλη προσμονή τους για τη βραδιά της Τετάρτης 18ης Ιουλίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση του έργου στο εμβληματικό νησί της Σπιναλόγκα.

Τότε θα βρεθούν επί σκηνής άπαντες οι συντελεστές που συμμετέχουν σε αυτό, ως ζωντανή αποτύπωση του έργου στο χώρο από και για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Το όλο εγχείρημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» με  στόχο την UNESCO- Στη συνέντευξη Τύπου
    «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» με  στόχο την UNESCO- Στη συνέντευξη Τύπου
    «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» με  στόχο την UNESCO- Στη συνέντευξη Τύπου
    Από αριστερά: Έλλη Ρουμπέν(Υπεύθυνη παραγωγής), Διονύσης Καψάλης(Ποιητής), Πάνος Καρκανεβάτος(Σκηνοθέτης), Θοδωρής Βουτσικάκης(Ερμηνευτής), Μυρσίνη Μαργαρίτη(Ερμηνεύτρια), Νίκος Ξυδάκης(Συνθέτης), Αντ
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Το Υoutube κατέβασε το κανάλι της Σεμίνας Διγενή!

    Με έκπληξη και εν συνεχεία αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι η ομάδα του Youtube "κατέβασε" το κανάλι της αγαπημένης δημοσιογράφου,...

    Συνέχεια

    H Diana Krall στο Ηρώδειο, προσκεκλημένη του Σωματείου Aurora

    Η μεγάλη Κυρία της jazz σκηνής, η ερμηνεύτρια φαινόμενο που έχει πουλήσει πάνω από 15 εκατομμύρια δίσκους σε ολόκληρο τον κόσμο, η ...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, το βράδυ της Τρίτης 17 Μαϊου.

    Συνέχεια

    O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ

    Γράφει η Μίνα Μαύρου «Δήμαρχε, έχεις μια πυρηνική δύναμη στα χέρια σου που ίσως δεν την ξέρεις και...

    Συνέχεια

    Νικήτρια στη Eurovision 2022 η Ουκρανία - Στην 8η θέση η Ελλάδα

    Μεγάλος νικητής στην Eurovision 2022 είναι η Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά.

    Συνέχεια

    «Μικρασιατική σουίτα» από το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro

    Τη «Μικρασιατική σουίτα» σε διδασκαλία και διεύθυνση Ανθής Γουρουντή παρουσιάζει το Πειραϊκό Φωνητικό...

    Συνέχεια

    O Γιάννης Τζουανόπουλος προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Πατρών

    Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες του, διοργανώνουν Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο: «Ο Εθελοντισμός από...

    Συνέχεια

    Η Τάνια, το Μαγικό Κουτί και τα ανκόρ που μας χρωστάει

    Γράφει η Άννα Γλυμιδάκη Με εφηβική επιμέλεια φορώ το κόκκινο κραγιόν, τί κι αν πρόκειται να παραμείνει πίσω από τη...

    Συνέχεια

    «Σμύρνης Θυμιάματα» - Στην πρώτη ενθουσιώδη παρουσίαση του έργου της Πηγής Λυκούδη, σε ποίηση Γιάννη Π. Ιωαννίδη

    Γράφει η Λένα Λουλούδη Φωτογραφίες: Θάνος Γεωργίου "Απόψε...

    Συνέχεια

    Γιάννης Κ. Ιωάννου: Μια ακόμα σελίδα στο βιβλίο της ζωής του!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Πολλοί αναρωτιούνται συνήθως πώς τελειώνει ένα βιβλίο που οι σελίδες του ανανεώνονται συνεχώς,...

    Συνέχεια