Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» με στόχο την UNESCO- Στη συνέντευξη Τύπου

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Φωτογραφίες: Γιωργος Σπανός

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Ιουνίου η συνέντευξη Τύπου του Δήμου Αγίου Νικολάου για το καλλιτεχνικό έργο “ΑΠΟΚΟΠΟΣ ή ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ” στο Ισλαμικό Μουσείο στην περιοχή του Κεραμεικού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο των ενεργειών ένταξης της Σπιναλόγκα στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, διοργανώνει στις 18 Ιουλίου ένα μεγάλο μουσικό γεγονός στο νησί, με την παρουσίαση ενός πρωτότυπου έργου, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στη δημοσιότητα της συγκεκριμένης πρότασης, αλλά και γενικότερα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Δήμος Αγίου Νικολάου ανέθεσε στο συνθέτη Νίκο Ξυδάκη και τον ποιητή Διονύση Καψάλη να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο φάκελο υποψηφιότητας του μνημείου.

«Με αυτό το έργο πήγαμε να κάνουμε “Kάθοδο στον Άδη”. H επώδυνη περιπέτεια αυτών των ανθρώπων έπρεπε να κάνει τη μουσική και το κείμενο αυτά που τους άξιζαν. Στο έργο κυριαρχεί η φθορά, ο θάνατος και η αρρώστια, η οποία καταστρέφει τα νιάτα και την ομορφιά! Παράλληλα όμως κυριαρχεί και ένα άλλο στοιχείο, η αγάπη, η ανάγκη της ζωής να κυριαρχήσει πάνω σε αυτή και να τη μετατρέψει σε ελπίδα.Εκτός από την ιστορική αναφορά του τρόφιμου Ρεμουντάκη διευρύναμε το ρεαλιστικό στοιχείο.

Περισσότερο θα χαρακτήριζα το έργο ως μία Αγρυπνία ή Νυκτωδία. Είναι μία ελεύθερη φόρμα και όχι ένα ρέκβιεμ! Θέλουμε να είναι ένα συγκινημένο έργο, χωρίς να ξεπέσουμε στην αισθηματολογία», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι– πράγμα ασυνήθιστο για ένα τέτοιο εγχείρημα- οι τοπικοί παράγοντες δεν επενέβησαν στο παραμικρό!

Ο ποιητής Διονύσης Καψάλης, αναφερόμενος στο σπουδαίο ποίημα της κρητικής λογοτεχνίας του 1510 «Ο Απόκοπος», έκανε ένα αναπόφευκτο συνειρμό και βρέθηκε στο 1936, όταν ο Επαμεινώνδας Ρεμουντάκης, ευρισκόμενος ως χανσενικός στο νησί της Σπιναλόγκας, οργάνωσε γωνιά γωνιά τον χώρο, προκειμένου μαζί με τους συγκατοίκους του να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τη ζωή!

Παράλληλα με την προετοιμασία του μουσικού έργου, εξελίσσεται η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του διεθνούς βραβευμένου σκηνοθέτη Πάνου Καρκανέβατου, με σκοπό να καταγράψει με πληρότητα το ιστορικό αποτύπωμα του εμβληματικού χώρου της Σπιναλόγκα και να αποδώσει δυναμικά το πέρασμά της στη νέα εποχή, ως σημείου πολιτιστικής αναφοράς.

Παρόντες επίσης στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, η Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη, ο σκηνοθέτης Πάνος Καρκανεβάτος, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ Αναστάσιος Συμεωνίδης, ο μαέστρος της Ορχήστρας της ΕΡΤ Γιώργος Παπαδόπουλος και οι ερμηνευτές του έργου Θοδωρής Βουτσικάκης και Μυρσίνη Μαργαρίτη. Δυστυχώς ο ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς, ο οποίος υποδύεται τον «Απόκοπο» δεν μπόρεσε να παρευρεθεί! Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αγίου Νικολάου, Χάρης Αλεξάκης.

Εμφανώς συγκινημένοι αλλά και ενθουσιασμένοι όλοι δεν έκρυψαν τη μεγάλη προσμονή τους για τη βραδιά της Τετάρτης 18ης Ιουλίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση του έργου στο εμβληματικό νησί της Σπιναλόγκα.

Τότε θα βρεθούν επί σκηνής άπαντες οι συντελεστές που συμμετέχουν σε αυτό, ως ζωντανή αποτύπωση του έργου στο χώρο από και για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Το όλο εγχείρημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» με  στόχο την UNESCO- Στη συνέντευξη Τύπου
    «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» με  στόχο την UNESCO- Στη συνέντευξη Τύπου
    «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» με  στόχο την UNESCO- Στη συνέντευξη Τύπου
    Από αριστερά: Έλλη Ρουμπέν(Υπεύθυνη παραγωγής), Διονύσης Καψάλης(Ποιητής), Πάνος Καρκανεβάτος(Σκηνοθέτης), Θοδωρής Βουτσικάκης(Ερμηνευτής), Μυρσίνη Μαργαρίτη(Ερμηνεύτρια), Νίκος Ξυδάκης(Συνθέτης), Αντ
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Ο Τεχνίτης Πετεινός» - Ο στιχουργός Κώστας Φασουλάς μάς συστήνει το πρώτο του παραμύθι

    "Με πιθανό το σενάριο, όλα τα έμψυχα όντα σε αυτόν τον κόσμο, να έχουν βρει τον τρόπο να διασκεδάζουν την ανία τους, να ξεφεύγουν...

    Συνέχεια

    Μαγική η Μαρία Φαραντούρη στο έργο «Ο Επιζών» του Μίκη Θεοδωράκη

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης

    Συνέχεια

    Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παγκόσμια επιτυχία της, «Ο ΕΠΙΖΩΝ», σε ποίηση Τάκη Σινόπουλου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης

    Συνέχεια

    Νίκος Ξανθόπουλος - Το «παιδί του λαού» με τα 160 τραγούδια

    Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός, Νίκος Ξανθόπουλος, σε ηλικία 89 ετών, μετά απο νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική, εξαιτίας...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης

    Έναν σπουδαίο υπηρέτη της μουσικοχορευτικής της παράδοσης πενθεί από σήμερα η Θράκη. Ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης, ανιψιός του Ίωνα και γιος του Φιλίππου Δραγούμη

    Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στα 89 του χρόνια ο διακεκριμένος μουσικολόγος και βυζαντινολόγος Μάρκος Φ. Δραγούμης.

    Συνέχεια

    Διεθνής διάκριση για την Ελληνίδα συνθέτρια Πηγή Λυκούδη στα Global Music Awards 2022!

    Διεθνής διάκριση απέσπασε η Ελληνίδα συνθέτρια Πηγή Λυκούδη, η οποία κατέκτησε τη δεύτερη θέση στα Global Music...

    Συνέχεια

    Από την ΔΕΘ στην Πλατεία Συντάγματoς έρχεται ο συνθέτης Γιάννος Αιόλου με το έργο «ΑΙΩΝ ΕΝ ΙΩΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΝΤΩ»

    Στην Αθήνα, από τις 16 έως τις 22 Ιανουαρίου, θα παρουσιαστεί το έργο «Αιών...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και στιχουργός, Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, μοναχοκόρη του θρυλικού...

    Συνέχεια

    To Σάββατο 7 Ιανουαρίου η πολιτική κηδεία του Νότη Μαυρουδή

    To Σάββατο 7 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πολιτική κηδεία του αείμνηστου Νότη Μαυρουδή στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου.  ...

    Συνέχεια