Εκτός των τειχών

Ποιός; Που; Πότε;

«Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας» στο 3ο London Hellenic Festival

Την πρώτη του ευρωπαϊκή προβολή θα κάνει το οπτικοακουστικό έργο «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας»! - Ένα μουσικό διαπολιτισμικό ταξίδι από το χθες στο σήμερα, στο πλαίσιο του 3ου London Hellenic Festival, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου.

Το βίντεο με τη συμμετοχή 110 καλλιτεχνών, γυρίσματα σε 70 διαφορετικές τοποθεσίες και 12 αγαπημένα τραγούδια της Μικράς Ασίας, σε παραγωγή της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά», ξεκινάει το ταξίδι του σε ένα Φεστιβάλ που σκοπό έχει να φέρει κοντά τους Έλληνες όχι μόνο του Λονδίνου αλλά και ολόκληρης της Αγγλίας, και παράλληλα να επιχειρήσει ένα «re-branding» της ελληνικής κουλτούρας στο εξωτερικό.

Μετά την επιτυχία των δύο πρώτων χρόνων, το London Hellenic Festival, που διοργανώνεται από την εταιρεία Ark4art, επιστρέφει με ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις και τέχνη.

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ θα προσφέρει στους θεατές, Έλληνες, Κύπριους και όχι μόνο, μία μέρα αποτελούμενη από ταινίες, μουσική, συζητήσεις και πολλά άλλα.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει με την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ελ Γκρέκο», με πρωταγωνιστές τους Νικ Άσντον, Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Λάκη Λαζόπουλο, Δήμητρα Ματσούκα, Λάγια Μαρούλ και Σωτήρη Μουστάκα. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, αλλά και παρουσιάσεις από ένα πάνελ επιτυχημένων Ελλήνων του εξωτερικού για το τί σημαίνει να είσαι Έλληνας του Λονδίνου, τι και πού είναι η πατρίδα μας, πώς μπορεί η Ελλάδα να βοηθηθεί από τους Έλληνες της διασποράς και πολλά άλλα. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν η Ξένια Μπολομύτη και ο Δημήτρης Κρανιώτης από την οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ και την Ark4Art και οι ομιλητές Στέφανος Λίβος, Μαίρη Βαλλιάκας, Δημήτρης Σκύλλας και Ανδρέας Σκούρτης.

Θα ακολουθήσει η προβολή του μουσικού έργου «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας» (ώρα 2:00 μ.μ.) και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες με σημαντικούς καλεσμένους.

Ο γνωστός σκιτσογράφος Soloup, θα μιλήσει για το πολύ πετυχημένο comic novel ΑΪΒΑΛΙ και την πορεία του και πώς αυτό τον έφερε κοντά με την ομάδα «Παίζουμε Οικολογικά» και το βίντεο για τη μουσική της Σμύρνης.

Η καθηγήτρια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κέλλυ Δασκαλά, θα μιλήσει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, μέσα από το παράδειγμα της Έκθεσης “Sweet Europe”, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017, όπου είκοσι εννέα Έλληνες και είκοσι οχτώ Βρετανοί γελοιογράφοι παρουσίασαν τα σκίτσα τους.

Η Ειρήνη Δερέμπεη και ο Κάρολος Κουκλάκης, διακεκριμένοι μουσικοί και ερμηνευτές, αλλά και καθηγητές μουσικής, θα μας μιλήσουν για τη μουσική της Σμύρνης και πώς αυτή ταξίδεψε ως την άλλη μεριά του Ατλαντικού, επηρεάζοντας μουσικά ρεύματα διεθνώς.

Η Fide Koksal, μια Τουρκάλα από την Σμύρνη, που ζει στην Ελλάδα, είναι η πλέον αντιπροσωπευτική περίπτωση καλλιτέχνη που ενώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου και θα μας μιλήσει γι' αυτή της την εμπειρία.

Τέλος, η Έλλη Ρουμπέν και η Έλενα Χριστάκου, μέλη της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά» θα μας μιλήσουν για το βίντεο, τα γυρίσματα, τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και το ταξίδι των 2,5 χρόνων μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Η βραδιά θα κλείσει με μία μοναδική συναυλία με μουσικές της Σμύρνης, της Μικράς Ασίας, αλλά και της Κρήτης, τονίζοντας την έννοια της διαπολιτισμικότητας μέσα από το ταξίδι της μουσικής. Η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Καρόλος Κουκλάκης και η Fide Kοksal θα ερμηνεύσουν αγαπημένα κομμάτια σε δύο γλώσσες, ενώ μαζί τους επί σκηνής θα βρεθεί και ο Evrim Atesler, Τούρκος που ζει στη Σμύρνη, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, που τραγουδάει υπέροχα τα ελληνικά τραγούδια. Special guest η πολυσχιδής Αγγελική Τουμπάνακη.

Το Φεστιβάλ γίνεται με τη στήριξη και τη φιλοξενία του Hellenic Centre.

Διοργάνωση: Ark4art

Περισσότερες πληροφορίες στο www.ark4art.com

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Στην Αμοργό ταξιδεύει το «Νότιο Τόξο»

    Στο όμορφο νησί της Αμοργού θα βρεθεί το μουσικό σχήμα "Νότιο Τόξο" το Σάββατο 11 Μαρτίου στον...

    Συνέχεια

    CANTO GENERAL σε πρώτη παγκύπρια εκτέλεση. Σολίστ: Μπέττυ Χαρλαύτη

    Σε πρώτη παγκύπρια εκτέλεση θα παρουσιαστεί το εμβληματικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, Canto General, τη...

    Συνέχεια

    Η διεθνής βιολονίστρια Μαρία Μανουσάκη σε περιοδεία στην Γερμανία, με πρώτη στάση την Αθήνα

    Περιοδεία στη Γερμανία ετοιμάζει τον Μάρτιο η διεθνής βιολονίστρια Μαρία Μανουσάκη, αφού πρώτα κάνει μία...

    Συνέχεια

    H Μαρία Παπαγεωργίου με το «Duo In Loop» στην Ελασσόνα

    Στην Ελασσόνα θα βρεθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Μαρία Παπαγεωργίου, για να παρουσιάσει...

    Συνέχεια

    «Up For Air» - Η συναυλία του Περικλή Κανάρη από τη Νέα Υόρκη στην ERT World

    Με μια συναυλία που σηματοδοτεί τη ζωτική ανάγκη να έρθουμε και πάλι κοντά μέσα από τη μουσική, ο Περικλής Κανάρης επιστρέφει...

    Συνέχεια

    Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στη Χαλκίδα

    Στην «Οδό Ονείρων» στη Χαλκίδα θα βρεθεί η Ελένη Τσαλιγοπούλου την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου,...

    Συνέχεια

    «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Η νέα όπερα του Δημήτρη Μαραμή, σε παγκόσμια πρώτη, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

    Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής υπογράφει την πρωτοποριακή, ιστορική και πολιτική όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος, τη νέα παραγωγή του Πολιτιστικού...

    Συνέχεια

    Ο Γιάννος Αιόλου με τα «Tangos του Μαγικού Ρεαλισμού» στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

    Το νέο έργο του, «Τάνγκος του Μαγικού Ρεαλισμού», παρουσιάζει για πρώτη φορά ο συνθέτης Γιάννος...

    Συνέχεια

    O Bασίλης Κώστας και ο Layth Sidiq σε Τρίκαλα και Ιωάννινα

    Δύο ιδιαίτερες συναυλίες θα δώσουν δύο διεθνείς βιρτουόζοι μουσικοί, ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας και...

    Συνέχεια

    Η Κλεονίκη Δεμίρη στην Στοκχόλμη

    Συναυλία με την ερμηνεύτρια Κλεονίκη Δεμίρη διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας...

    Συνέχεια