Ατζέντα

Εμφανίσεις και παρουσιάσεις

«TΟ ΔΕΝΤΡΟ» F. G. LORCA στο ΟΛΥΜΠΙΑ

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου

Ένα λιόδεντρο της ισπανικής υπαίθρου στην χειμωνιάτικη Αθήνα

Η πολύπλευρη, δημιουργική φυσιογνωμία του Ισπανού ποιητή και δραματουργού Federico Garcia Lorca ξεδιπλώνεται μέσα από δικές του συνθέσεις, αλλά και έργα Ελλήνων συνθετών στη μουσική παράσταση "Το δέντρο F. G. Lorca", την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στις 8.30 μ.μ. στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, όπου η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Πέτρου Καρπαθάκη, συμπράττουν με τη σπουδαία ερμηνεύτρια Καλλιόπη Βέττα και τον συνθέτη και κιθαριστή Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Στη συναυλία θα ακουστεί σε νέα ενορχήστρωση ολόκληρο το έργο "Romancero Gitano" σε μουσική του Μ. Θεοδωράκη (μετάφραση Οδ. Ελύτη), τραγούδια από τον κύκλο "Αχ, έρωτα!" σε μουσική του Χρ. Λεοντή (μετάφραση Λ. Παπαδόπουλου) και δύο τραγούδια σε μουσική του ίδιου του Λόρκα.

Ανάμεσα τους, το ομώνυμο έργο Un árbo lllamado Lorca σε μουσική του Μανόλη Ανδρουλιδάκη και ποίηση του Χιλιανού ποιητή Jaime Svart.

Την φωνητική αρτιότητα της Καλλιόπης Βέττα και την υψηλού επιπέδου κιθαριστική δεξιοτεχνία του Μανόλη Ανδρουλιδάκη ολοκληρώνει η καλοδουλεμένη Χορωδία, υπό τη μουσική διδασκαλία του Σταύρου Μπερή και η Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων. Μαζί υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο την τέχνη του ποιητή, προσφέροντας στον ακροατή τους γλυκόπικρους καρπούς από Το δέντρο F. G. Lorca.

Μια εξαιρετική μουσική παράσταση που αναδεικνύει το ύφος, το χρώμα, τον πλούτο και τον διεθνή χαρακτήρα της ελληνικής μουσικής, μέσα από τα ποιήματα του ποιητή, το έργο του οποίου είναι αυτό με τις περισσότερες μεταφράσεις, προσαρμογές και διασκευές στην ελληνική γλώσσα.

Συντελεστές:

Τραγούδι: Καλλιόπη Βέττα

Κιθάρα/Ενορχηστρώσεις: Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων

Χορωδία δήμου Αθηναίων

Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής

Μουσική διεύθυνση: Πέτρος Καρπαθάκης

Έναρξη: 8.30 μ.μ.

H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διατίθενται την ημέρα της παράστασης στα ταμεία του θεάτρου από 11:00 π.μ. έως 5:00 μ.μ.

Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας

Ακαδημίας 59, 106 79 – Αθήνα, τηλ.: 210 36 42 540

[Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ)].

Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Πέτρος Καρπαθάκης

Ο Πέτρος Καρπαθάκης είναι ένα από τους πιο αξιόλογους νεαρούς μαέστρους και ερμηνευτές που η Ελλάδα έχει να υποδείξει σήμερα. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1977 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο ( Δίπλωμα με βαθμό Άριστα Παμψηφεί και 2ο βραβείο), τρομπέτα, βιολί, κρουστά, τραγούδι, ενορχήστρωση, ενοργάνωση πνευστών και Διεύθυνση Ορχήστρας στο Ωδείο Αθηνών, Εθνικό Ωδείο Αθηνών, στο Ωδείο τέχνης, University of Indianapolis ΗΠΑ και στο Sherborne Summer School στην Αγγλία.

Σήμερα είναι κάτοχος του Master of Arts in Music απο το University of Indianapolis και ειδικεύεται στη διεύθυνση ορχήστρας με καθηγητή τον Dr. Emanuel Piculas. Τα καλοκαίρια του 2011 και του 2012, έγινε δεκτός στο Sherborne Summer School στην Αγγλία να μελετήσει Διεύθυνση Ορχήστρας κοντά στους καθηγητές George Hurst (διευθυντής ορχήστρας του Λονδίνου NBC Συμφωνική Ορχήστρα), Denise Ham (Καθηγήτρια Διεύθυνσης Ορχηστρας στην Royal Academy of Music), τον Rodolfo Saglimbeni και Robert Houlihan. Τώρα είναι κάτοχος του διπλώματος Διεύθυνσης Ορχηστρας του Ωδείου Αθηνών με καθηγητή τον Λουκά Καρυτινό. Τον Μάιο του 2001 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο και ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΆΛΛΙΟ από τον 16ο Πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου από την ΧΟΝ!

Τον Ιούνιο 2005 και Ιούνιο 2006 ξεκίνησε την καριέρα του ως διευθυντής ορχήστρας όταν διεύθυνε την ορχήστρα εγχόρδων του Χολαργού με μεγάλη επιτυχία. Έχει επίσης διευθύνει όλες τις σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδας μεταξύ των οποίων είναι η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Dominus Orchestra, Ε.Ρ.Τ. (Εθνικής Ραδιοφωνίας Συμφωνική Ορχήστρα), Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, Sherborne Symphony Orchestra, την Εθνική Λυρική σκηνή κλπ.

Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες, τραγουδιστές και συνθέτες όπως Πάνος πολίτης, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Καλλιόπη Βέττα, Mάρβα Βούλγαρη, Εβίτα Πετράκη, Μίκης Θεοδωράκης, Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Γεωργιάδης, Αντώνης Κορωναίος, Γιάννης Χριστόπουλος, Πέτρος Μαγουλάς, Τάσος Αποστόλου, Mihaela Marcu, Ειρήνη Καραγιάννη, Jaime Svart, Pham Trang, Cho Hae Ryong, Ly Hoang Kim, Saigon Ladies, κλπ και δημιούργησε μια πολύ καλή σχέση μαζί τους, μοιράζοντας όμορφες μουσικές στιγμές και εμπειρίες όλα αυτά τα χρόνια.

Το 2018 διεύθυνε στο Azerbaizan με την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μπακού, στην Ελλάδα με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και στην Σαϊγκόν με την Ho Chi Minh Ballet Symphony Orchestra and Opera.

Καλλιόπη Βέττα

Η Καλλιόπη Βέττα γεννήθηκε στο Λιβαδερό Κοζάνης. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας στο τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και μονωδία στο Ωδείο Αθηνών.

Είναι τραγουδίστρια με ευρύ ρεπερτόριο και μεγάλη προσωπική δισκογραφία. Έχει κυκλοφορήσει τα άλμπουμ «Στη χώρα των ασμάτων», «Στο φως», «Καλειδοσκόπιο», τη διεθνή παραγωγή «Horizon», «Πρωί της Κυριακής», «Best of Kalliopi Vetta», «Στους δρόμους του Διόνυσου», «Ξαφνική βροχή».

Πολλά από τα τραγούδια που ερμήνευσε κυκλοφόρησαν σε διεθνείς συλλογές.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους δημιουργούς, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Loreena McKennitt, Nicola Piovani, Γιάννης Κ. Ιωάννου, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Παντελής Θαλασσινός, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Σπανός, Μάνος Ελευθερίου, Μιχάλης Γρηγορίου κ.ά. αλλά και ερμηνευτές όπως οι: Μάριος Φραγκούλης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Χάικ Γιαζιτζιάν κ.ά.

Έχει δώσει πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό σε σημαντικά θέατρα και συναυλιακούς χώρους, όπως με το Γιώργο Νταλάρα και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ στο Τελ-Αβίβ, με τη Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία του Μόντρεαλ, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης υπό τον Charles Dutoit κ.α. Πραγματοποίησε προσωπικές συναυλίες στις όπερες του Χαρκόβου της Ουκρανίας, του Καΐρου, της Αστανά του Καζαχστάν, στο Βερολίνο, στην Σμύρνη, στην Κύπρο, στην Βασιλεία της Ελβετίας κ.α. Επίσης, έχει εμφανιστεί με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης στο Ηρώδειο, στο Λυκαβηττό, σε πολλές πόλεις στην Αυστραλία, στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη κ.α.

Συμμετείχε σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις, όπως: «Το τραγούδι του έρωτα» (2000) του Φ. Γκ. Λόρκα σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου, «Beyond the dark» (2002) της Cuomo Kennedy στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, «Μίκης Θεοδωράκης-μια ζωή Ελλάδα» (2004 και 2005) στα θέατρα «Παρκ» και «Βέμπο» σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, «Έρωτας και Αθανασία» (2008-9) και «Λίγος καπνός ακόμη» με τη Μάνια Παπαδημητρίου, «Ήλιος στην Πέτρα» (2013-4) σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» (2015) του Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο Μπάντμιντον, σε σκηνοθεσία του Θ. Παπαγεωργίου. Επίσης, έχει εμφανιστεί ως Κορυφαία στην Τραγωδία του Σοφοκλή «Ηλέκτρα» (καλοκαίρι 2017-18) η οποία παρουσιάστηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Καρπός της μακρόχρονης συνεργασίας της με τον Μίκη Θεοδωράκη είναι η κυκλοφορία του βιβλίου-Cd «Στους Δρόμους του Μίκη, η Καλλιόπη Βέττα ερμηνεύει Θεοδωράκη» (2016) με τραγούδια και επιμέλεια του σπουδαίου μας συνθέτη.

Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης σπούδασε κιθάρα με τους Νότη Μαυρουδή και Κώστα Κοτσιώλη, Μουσικολογία και Σύνθεση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με αριστεία και α' βραβεία. Από το 1987 δραστηριοποιείται ως συνθέτης, κιθαριστής και παραγωγός - ενορχηστρωτής σε ηχογραφήσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.λ.π. στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας συνεργαστεί μεταξύ άλλων και με τους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη, Leo Brouwer, Νίκο Μαμαγκάκη, Γιάννη Σπανό, Χρήστο Λεοντή, Διονύση Σαββόπουλο, τους μαέστρους Κάρολο Τρικολίδη, Δημήτρη Αγραφιώτη, Οδυσσέα Δημητριάδη, Λουκά Καρυτινό, τους τραγουδιστές Μαρία Φαραντούρη, Μάριο Φραγκούλη τους στιχουργούς Δημήτρη Λέντζο, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Λίνα Δημοπούλου καθώς και με τα συμφωνικά σύνολα London Philharmonia, Κ.Ο.Θ, Sinfonietta Beograd, Trio Tritonus, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Μουσικά Σύνολα του Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσ/νίκης και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.α.

Έχει την τιμή να υπογράφει την επίσημη δισκογραφική συλλογή του Μίκη Θεοδωράκη, "Myrtia"(2016), που περιέχει έργα του για σόλο κιθάρα. Το καλοκαίρι του 2016 επελέγη από την FM records να ηχογραφήσει ένα cd για την συλλογή "Greatest Greek Musicians" και τον Νοέμβριο της επόμενης χρονιάς, ξεκίνησε τη σειρά ρεσιτάλ «Ελληνική μουσική σε έξι χορδές».

Τον Σεπτέμβρη του 2018, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, παρουσίασε για πρώτη φορά το κοντσέρτο του για κιθάρα «Πέντε Μινιατούρες για κιθάρα και έγχορδα», με τους “L'anima” και τον ίδιο ως σολίστ. Τον Οκτώβριο μαγνητοσκοπεί το ίδιο έργο με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε διεύθυνση Γιώργου Μουτσιάρα.

Δίδαξε επί 3 έτη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ένα έτος στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    «TΟ ΔΕΝΤΡΟ» F. G. LORCA στο ΟΛΥΜΠΙΑ
    «TΟ ΔΕΝΤΡΟ» F. G. LORCA στο ΟΛΥΜΠΙΑ
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ