Ατζέντα

Εμφανίσεις και παρουσιάσεις

O Mιχάλης Γρηγορίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

Ο Μιχάλης Γρηγορίου, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, με 104 έργα στο ενεργητικό του και αξιόλογη δισκογραφική παρουσία, επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου με τους νέους κύκλους τραγουδιών που θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση: “H Λήδα και ο Κύκνος” και “Τα παγώνια της Μονής Βλατάδων”, έργα για δύο φωνές και πιάνο, σε ποίηση Κατερίνας Καριζώνη.

Συμμετέχουν δύο γνωστοί ερμηνευτές: Η Καλλιόπη Βέττα, με την οποία ο συνθέτης συνεργάζεται για πρώτη φορά και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, που είχε τραγουδήσει στο παρελθόν τα ορατόρια του συνθέτη “Σκοτεινή Πράξη” και “Αντιγόνη”.

Στη μια και μοναδική συναυλία της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου 2018 στις 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, η οποία έχει χαρακτήρα μουσικής δωματίου, στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστούν τα δύο νέα έργα του συνθέτη, ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν οι κύκλοι “Μωβ” (σε ποίηση Βαλαωρίτη, Σικελιανού και Μαβίλη) και “Purple” (σε σονέτα του Σαίξπηρ στο αγγλικό πρωτότυπο), για πιάνο, βιολί, τσέλο και βαρύτονο. Στο πιάνο ο Μιχάλης Γρηγορίου.

Ο Mιχάλης Γρηγορίου, γνωστός στο ευρύτερο κοινό από τις δισκογραφικές του δουλειές “Ανεπίδοτα γράμματα”, “Η αγάπη είναι ο φόβος...”, “Ο Οδυσσέας στο ποτάμι”, πάνω στην ποίηση σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, όπως του Άρη Αλεξάνδρου, του Τάκη Σινόπουλου, του Τάσου Λειβαδίτη κ.λ.π, τονίζει πως δεν του αρέσει ο πολυφορεμένος όρος της “μελοποιημένης ποίησης”.

Mε την ευκαιρία αυτής της συναυλίας, λέει χαρακτηριστικά:

“Δεν λειτουργώ σαν ένας συνθέτης που “μελοποιεί” στίχους - ένας όρος που με απωθούσε ανέκαθεν, καθώς παραπέμπει συνειρμικά και σε ένα “μουσικό μπογιάτισμα” της ποίησης - αλλά περισσότερο σαν σκηνοθέτης, σαν σκηνογράφος και σαν φωτιστής νοημάτων που αντιμετωπίζει κάθε ποίημα σαν ένα σενάριο ή σαν λιμπρέτο. Και καθώς κάθε ποίημα αξιώνει μια διαφορετική “σκηνοθετική” και “σκηνογραφική” προσέγγιση, γι' αυτό επιτρέπω στον εαυτό μου να αντλεί από ένα πλήθος στυλιστικών επιδράσεων, που ανήκουν βέβαια στα προσωπικά μου βιώματα και που μπορεί να ξεκινάνε από την αναγέννηση και το μπαρόκ, να περνάνε απο τον Σούμαν ή τον Ραχμάνινωφ, ή τον Χατζιδάκι, να αγγίζουν ίσως το ρεμπέτικο και να φτάνουν ενίοτε μέχρι την avant garde”.

“Η ΛΗΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΥΚΝΟΣ”

Καλλιόπη Βέττα, Τάσης Χριστογιαννόπουλος- τραγούδι

Φραντς Σεστάνι- βιολί

Βαγγέλης Νίνα- τσέλο

Μιχάλης Γρηγορίου- πιάνο

Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη αρχίσει.

Τιμές εισιτηρίων

10 € ● 15 €

7 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ)

Eισιτήρια

210 72.82.333

και σε όλα τα καταστήματα Public

Πληροφορίες

www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr

http://www.pinterest.com/megaronathens/

https://twitter.com/MegaronAthens

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ