Ατζέντα

Εμφανίσεις και παρουσιάσεις

Μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο Θέατρο Βράχων

Τετάρτη 16 Ιουνίου

Την «Καντάτα Ελευθερίας», το μοναδικό σύγχρονο λαϊκό μουσικό έργο που αναφέρεται στην Επανάσταση του 1821 , σε μελοποιημένη ποίηση και κείμενα των Ρήγα, Σολωμού και Μακρυγιάννη θα παρουσιάσει ο Χρήστος Λεοντής στη μεγάλη συναυλία που θα δώσει την Τετάρτη 16 Ιουνίου στο θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα.

Το έργο γράφτηκε το 1970, ηχογραφήθηκε με τη φωνή του συνθέτη και την Άννα Συνοδινού να διαβάζει και κυκλοφόρησε, με δυσκολία, σε μικρό δίσκο βινυλίου. Αργότερα ο «Θούριος του Ρήγα» κυκλοφόρησε με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη. Ολόκληρο το έργο, στη τελική του μορφή, εκδόθηκε σε λεύκωμα από τη Βουλή των Ελλήνων με την ευκαιρία των 200 χρόνων από το θάνατο του Ρήγα και τη γέννηση του Διονύσιου Σολωμού.

Το λεύκωμα, εκτός από τα διάφορα κείμενα και ιστορικά στοιχεία, περιελάμβανε ένα CD με την ηχογράφηση ολόκληρου του έργου, καθώς επίσης και με τις νότες των τραγουδιών, σε χορωδιακή μορφή.

Με ευθύνη της Βουλής διανεμήθηκε σε όλα τα σχολεία της χώρας και της ομογένειας και παρουσιάστηκε σε ζωντανή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2000 υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Σήμερα διδάσκεται στα σχολεία της χώρας και του Ελληνισμού και τραγουδιέται από τους μαθητές. Η επιθυμία του συνθέτη είναι να παρουσιάσει ο ίδιος το έργο του, σε νέα εμπλουτισμένη μορφή, κατ' αρχήν στις πόλεις εκείνες, που με κάποιο τρόπο συνδέονται με την Επανάσταση του '21, σε μια εποχή που η ιστορική μνήμη είναι απόλυτα αναγκαία.

Εκτός από την «Καντάτα Ελευθερίας», το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και άλλα τραγούδια από την μακροχρόνια συνθετική διαδρομή του Χρήστου Λεοντή, τα οποία θα ερμηνεύσουν οι Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Ιωάννα Φόρτη. Στην αφήγηση θα είναι ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και η Ουρανία Μπασλή. Η ίδια συναυλία έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στις 4 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα και στις 11 του ίδιου μήνα στην Τρίπολη.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Ο Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει τέσσερις συνθέτες στο Θέατρο Άλσος

    Πέμπτες 21 και 28 Μαρτίου

    Ο Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει και φέρνει στο επίκεντρο της προσοχής μας τέσσερις σημαντικούς νέους Έλληνες συνθέτες που ο ίδιος...

    Συνέχεια