Συνεντεύξεις

Ρωτάμε, απαντάνε!

Δημήτρης Μπάσης: «Η βυζαντινή μουσική με βοήθησε πολύ στο τραγούδι»

Γράφει η Ιλένια Χρίστου

Φέτος ο Δημήτρης Μπάσης γιορτάζει τα 20 χρόνια επίσημης πορείας του στο ελληνικό τραγούδι! Έχει να θυμάται πολλά… Τον ερχομό του από τη Θεσσαλονίκη με τον Κραουνάκη, την εκτόξευσή του στο ευρύ κοινό με τους «Ψίθυρους καρδιάς» του Νικολόπουλου, τη βαρυσήμαντη συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και πολλά ακόμη ακριβά και αξιοσημείωτα. Όλα περνούν από μπροστά μας σαν ταινία για 3 συνεχόμενα Σάββατα στη «Σφίγγα» (18,25 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου), όπου εμφανίζεται με την ταλαντούχα νέα ερμηνεύτρια, Δήμητρα Σταθοπούλου.

Aπό το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου εμφανίζεστε για 3 συνεχόμενα Σάββατα στη «Σφίγγα», σε έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας που σας φιλοξενεί για πρώτη φορά… Ποια ήταν τα συναισθήματα μετά την πρεμιέρα;

Χαίρομαι πάρα πολύ! Πρόκειται για έναν πολύ ζεστό και φιλόξενο χώρο στο κέντρο της Αθήνας στον οποίο έχεις άμεση επαφή με το κοινό και αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου!

Μαζί σας θα εμφανιστεί και η ταλαντούχα Δήμητρα Σταθοπούλου. Μιλήστε μας γι' αυτή τη συνεργασία…

Την πιστεύω πάρα πολύ! Την ανακάλυψα το 2011 στη συνεργασία μας με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Γιάννη Κότσιρα σε οντισιόν που κάναμε … Τότε ανάμεσα σε πάρα πολλά παιδιά την ξεχωρίσαμε! Έχουμε κάνει ένα ντουέτο μαζί, «Μαλώνω την καρδιά» και από τότε δουλεύω ανά τακτά χρονικά διαστήματα μαζί της! Έχει πολύ καλή φωνή!

Δώστε μας ένα δημιουργικό στιγμιότυπο της πρόβας που δεν έχετε αλλάξει στην παράσταση…

Υπάρχει μέσα στο πρόγραμμα ένα μικρό αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο που υπάρχει φυσικά και μέσα στο live..Είναι ιδιαίτερο στιγμιότυπο και δημιουργικό και συναισθηματικό, γιατί συνεχίζω με κάποιους από τους μουσικούς του Δημήτρη Μητροπάνου και, κυρίως, γιατί το συναισθηματικό μου δέσιμο είναι τέτοιο που όσο τραγουδάω θέλω να λέω τραγούδια του!

Όταν ερμηνεύατε τους «Ψίθυρους καρδιάς» το '97 καταλαβαίνατε τι επρόκειτο να γίνει; Τι αλλαγές έφερε στη ζωή σας;

Σαφώς είναι σταθμός και σημείο αναφοράς του ξεκινήματός μου. Ακολούθησαν και άλλοι βέβαια. Μέσα από τους «Ψίθυρους καρδιάς» με έμαθε το ευρύ κοινό πάρα πολύ γρήγορα χάρη στον Χρήστο Νικολόπουλο. Με τον Χρήστο δημιουργήθηκε μια σχέση φιλίας και συνεργασίας που κρατάει μέχρι σήμερα! Είναι πολύ σημαντική για εμένα, γιατί είναι ο άνθρωπος που όχι μόνο μου έδωσε τις πρώτες μου δισκογραφικές επιτυχίες, αλλά ήταν και διαρκώς δίπλα μου, για να μπορέσω τότε να διαχειριστώ αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να διανοηθώ τι θα επακολουθούσε…

Από τότε, αλλά και ακόμη νωρίτερα από την εποχή της συνεργασίας σας με Κραουνάκη-Νικολακοπούλου το βυζαντινό μέλος είναι ευδιάκριτο στοιχείο της φωνής σας. Κατά πόσον σας βοήθησε και κατά πόσον εκτιμήθηκε από τους ήδη υπάρχοντες καλλιτέχνες- συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού;

Νομίζω και τα δύο! Βοηθήθηκα πάρα πολύ, διότι οι δρόμοι του λαϊκού τραγουδιού με τους δρόμους της βυζαντινής μουσικής είναι ένα και το αυτό! Οπότε οι γνώσεις μου στη βυζαντινή μουσική με βοήθησαν πάρα πολύ στη συνέχεια στη μουσική και το τραγούδι. Νομίζω ότι το βυζαντινό ηχόχρωμα φαίνεται στη φωνή μου και αυτό που έχω εισπράξει είναι ότι έχει εκτιμηθεί από τον χώρο μου.

Επίσημα, διανύετε 20 χρόνια πορείας στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Αν σας ζητούσα να μου αναφέρετε τις 5 πιο σημαντικές στιγμές αυτής της πορείας, ποιες θα ήταν και γιατί;

Οι σημαντικοί σταθμοί είναι οι εξής: Ο πρώτος σταθμός είναι ο Σταμάτης Κραουνάκης που με ανακαλύπτει στη Θεσσαλονίκη και μου δίνει την ευκαιρία να κατέβω στην Αθήνα δίπλα στην Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Ο δεύτερος είναι ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος μου γράφει τις πρώτες μου επιτυχίες στη δισκογραφία και μου δίνει τη δυνατότητα να γίνω γρήγορα γνωστός στο ευρύ κοινό. Ένας επίσης πολύ σημαντικός σταθμός είναι ο Μίκης Θεοδωράκης με τον οποίο το 2001 και το 2002 κάνω 2 δίσκους, « Το τραγούδι του νεκρού αδερφού» και έναν ερωτικό δίσκο, με επανεκτελέσεις ερωτικών τραγουδιών που τιτλοφορείται «Η αγάπη είναι η φωτιά». Ακολουθούν για τουλάχιστον μια δεκαετία συναυλίες με την ορχήστρα “Mίκης Θεοδωράκης” σε όλον τον κόσμο και σε κάποιες κορυφαίες συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής και στο Ηρώδειο υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Μίκη.

Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζετε το νέο σας δισκογραφικό εγχείρημα. Μέσα σε αυτή την περίοδο κρίσης που διανύουμε, τα όνειρά σας και οι φιλοδοξίες σας γι' αυτό το νέο δίσκο έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν ή η κατάσταση σας κάνει να το αντιμετωπίζετε διαφορετικά;

Σαφώς ανησυχώ για την κατάσταση την οποία βιώνουμε ...Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος αγχώνεται και ανησυχεί για το τι έρχεται. Συνεχίζω όμως παράλληλα να ονειρεύομαι! Όπως στους περισσότερους επαγγελματικούς τομείς η κατάσταση είναι στενόχωρη… Δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και ο χώρος της δισκογραφίας… Ο μηχανισμός των δισκογραφικών εταιρειών έχει καταρρεύσει. Παραγωγές και νέες δισκογραφικές δουλειές συνεχίζουν να γίνονται χωρίς τον μηχανισμό από τις ίδιες τις εταιρείες, όπως τον γνωρίζαμε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες να καταφεύγουν σε άλλα μέσα.

Να ρωτήσουμε για τους συνεργάτες που έβαλαν το λιθαράκι τους σε αυτό τον καινούργιο δίσκο ή είναι ακόμα νωρίς;

Είναι ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος. Έχω την τύχη και την τιμή σε αυτό τον δίσκο να μου γράφουν τραγούδια ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Ανδρέας Κατσιγιάννης.

Μετά από τη «Σφίγγα» τι έχετε σημειώσει στην ατζέντα σας;

Μετά από την «Σφίγγα», θα πραγματοποιήσω 3 εμφανίσεις στον Πειραιά στο «Κρεμλίνο» από τις 25 Μαρτίου και για τρία Σάββατα. Παράλληλα, πραγματοποιώ περιοδεία σε επιλεγμένους σταθμούς ανά την Ελλάδα. Σημαντική ημερομηνία στην ατζέντα μου είναι η 26η Ιουνίου που θα πραγματοποιήσω μία μεγάλη επετειακή συναυλία εορτασμού των 20 ετών στη δισκογραφία στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και θα μοιραστώ τη σκηνή με αγαπημένους συνεργάτες και συναδέλφους που έχουμε συνεργαστεί μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια.

Καλή επιτυχία σε όλα τα σχέδιά σας…

Να είστε καλά… Ευχαριστώ πολύ!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Δημήτρης Μπάσης: «Η βυζαντινή μουσική με βοήθησε πολύ στο τραγούδι»
    Δημήτρης Μπάσης: «Η βυζαντινή μουσική με βοήθησε πολύ στο τραγούδι»
    Δημήτρης Μπάσης: «Η βυζαντινή μουσική με βοήθησε πολύ στο τραγούδι»
    Δημήτρης Μπάσης: «Η βυζαντινή μουσική με βοήθησε πολύ στο τραγούδι»
    Δημήτρης Μπάσης: «Η βυζαντινή μουσική με βοήθησε πολύ στο τραγούδι»
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Kατερίνα Ντίνου:«Στη μουσική μου διαδρομή έχω κάνει αυτό που ταιριάζει στον χαρακτήρα και την ηθική μου»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Όταν πριν από λίγο καιρό άκουσα στο ραδιόφωνο το κουπλέ: "Κι αν δε σ´...

    Συνέχεια

    O Δημήτρης Μαραμής μιλά για τους «Στοιχειωμένους»- video

    Συνέχεια

    Αλεξάνδρα Gravas: «Η Τέχνη ενώνει τον κόσμο. Αρκεί να θέλεις να μοιραστείς και να προσφέρεις!»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Πάει καιρός από την τελευταία μας συνάντηση με την Αλεξάνδρα...

    Συνέχεια

    Άρτεμις Αλκαλάη:« Η επαφή μου με τους επιζώντες από τα στρατόπεδα άλλαξε ριζικά τις ιεραρχίες μου »

    Γράφει η Μίνα Μαύρου «Ο θεατής θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα δικά του ερωτήματα κι αυτό αποτελεί μια...

    Συνέχεια

    Γιώργος Καγιαλίκος: «Εύχομαι να απαλλαγεί το τραγούδι από τους περίεργους κανόνες που έχουν δημιουργήσει άτομα με μέτρια αισθητική»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Nα είναι μία δημιουργική χρονιά το 2019 για όλους όσοι μέσα σε δύσκολους καιρούς αγωνίζονται...

    Συνέχεια

    Παντελής Θαλασσινός:«Από την αρχή έδωσα την αλήθεια μου στον κόσμο»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Σε μια εποχή που πολλοί επώνυμοι δημιουργοί τραγουδιών έχουν εγκαταλείψει την διαδικασία...

    Συνέχεια

    Ανδρονίκου: «Πιστεύω στην ελευθερία επιλογών του νέου καλλιτέχνη».

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Πολλές φορές έχει τονιστεί (όχι μόνο από εμένα) η συστηματική μη προβολή...

    Συνέχεια

    Κορκολής: «Η μουσική είναι μία και δεν έχει ταμπέλες»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου « Ο σκοπός αυτής της συναυλίας...

    Συνέχεια

    Άννινος: «Πάντα θα υπάρχει χώρος,για να γραφτούν όμορφες μουσικές»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Ο Στάθης Άννινος είναι από τους νέους ταλαντούχους μουσικούς...

    Συνέχεια

    Λούλατζης: «Το καλό τραγούδι μιλάει στις ψυχές των ανθρώπων».

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Νέος...

    Συνέχεια