Συνεντεύξεις

Ρωτάμε, απαντάνε!

Δημήτρης Μπάσης: «Η βυζαντινή μουσική με βοήθησε πολύ στο τραγούδι»

Γράφει η Ιλένια Χρίστου

Φέτος ο Δημήτρης Μπάσης γιορτάζει τα 20 χρόνια επίσημης πορείας του στο ελληνικό τραγούδι! Έχει να θυμάται πολλά… Τον ερχομό του από τη Θεσσαλονίκη με τον Κραουνάκη, την εκτόξευσή του στο ευρύ κοινό με τους «Ψίθυρους καρδιάς» του Νικολόπουλου, τη βαρυσήμαντη συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και πολλά ακόμη ακριβά και αξιοσημείωτα. Όλα περνούν από μπροστά μας σαν ταινία για 3 συνεχόμενα Σάββατα στη «Σφίγγα» (18,25 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου), όπου εμφανίζεται με την ταλαντούχα νέα ερμηνεύτρια, Δήμητρα Σταθοπούλου.

Aπό το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου εμφανίζεστε για 3 συνεχόμενα Σάββατα στη «Σφίγγα», σε έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας που σας φιλοξενεί για πρώτη φορά… Ποια ήταν τα συναισθήματα μετά την πρεμιέρα;

Χαίρομαι πάρα πολύ! Πρόκειται για έναν πολύ ζεστό και φιλόξενο χώρο στο κέντρο της Αθήνας στον οποίο έχεις άμεση επαφή με το κοινό και αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου!

Μαζί σας θα εμφανιστεί και η ταλαντούχα Δήμητρα Σταθοπούλου. Μιλήστε μας γι' αυτή τη συνεργασία…

Την πιστεύω πάρα πολύ! Την ανακάλυψα το 2011 στη συνεργασία μας με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Γιάννη Κότσιρα σε οντισιόν που κάναμε … Τότε ανάμεσα σε πάρα πολλά παιδιά την ξεχωρίσαμε! Έχουμε κάνει ένα ντουέτο μαζί, «Μαλώνω την καρδιά» και από τότε δουλεύω ανά τακτά χρονικά διαστήματα μαζί της! Έχει πολύ καλή φωνή!

Δώστε μας ένα δημιουργικό στιγμιότυπο της πρόβας που δεν έχετε αλλάξει στην παράσταση…

Υπάρχει μέσα στο πρόγραμμα ένα μικρό αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο που υπάρχει φυσικά και μέσα στο live..Είναι ιδιαίτερο στιγμιότυπο και δημιουργικό και συναισθηματικό, γιατί συνεχίζω με κάποιους από τους μουσικούς του Δημήτρη Μητροπάνου και, κυρίως, γιατί το συναισθηματικό μου δέσιμο είναι τέτοιο που όσο τραγουδάω θέλω να λέω τραγούδια του!

Όταν ερμηνεύατε τους «Ψίθυρους καρδιάς» το '97 καταλαβαίνατε τι επρόκειτο να γίνει; Τι αλλαγές έφερε στη ζωή σας;

Σαφώς είναι σταθμός και σημείο αναφοράς του ξεκινήματός μου. Ακολούθησαν και άλλοι βέβαια. Μέσα από τους «Ψίθυρους καρδιάς» με έμαθε το ευρύ κοινό πάρα πολύ γρήγορα χάρη στον Χρήστο Νικολόπουλο. Με τον Χρήστο δημιουργήθηκε μια σχέση φιλίας και συνεργασίας που κρατάει μέχρι σήμερα! Είναι πολύ σημαντική για εμένα, γιατί είναι ο άνθρωπος που όχι μόνο μου έδωσε τις πρώτες μου δισκογραφικές επιτυχίες, αλλά ήταν και διαρκώς δίπλα μου, για να μπορέσω τότε να διαχειριστώ αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να διανοηθώ τι θα επακολουθούσε…

Από τότε, αλλά και ακόμη νωρίτερα από την εποχή της συνεργασίας σας με Κραουνάκη-Νικολακοπούλου το βυζαντινό μέλος είναι ευδιάκριτο στοιχείο της φωνής σας. Κατά πόσον σας βοήθησε και κατά πόσον εκτιμήθηκε από τους ήδη υπάρχοντες καλλιτέχνες- συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού;

Νομίζω και τα δύο! Βοηθήθηκα πάρα πολύ, διότι οι δρόμοι του λαϊκού τραγουδιού με τους δρόμους της βυζαντινής μουσικής είναι ένα και το αυτό! Οπότε οι γνώσεις μου στη βυζαντινή μουσική με βοήθησαν πάρα πολύ στη συνέχεια στη μουσική και το τραγούδι. Νομίζω ότι το βυζαντινό ηχόχρωμα φαίνεται στη φωνή μου και αυτό που έχω εισπράξει είναι ότι έχει εκτιμηθεί από τον χώρο μου.

Επίσημα, διανύετε 20 χρόνια πορείας στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Αν σας ζητούσα να μου αναφέρετε τις 5 πιο σημαντικές στιγμές αυτής της πορείας, ποιες θα ήταν και γιατί;

Οι σημαντικοί σταθμοί είναι οι εξής: Ο πρώτος σταθμός είναι ο Σταμάτης Κραουνάκης που με ανακαλύπτει στη Θεσσαλονίκη και μου δίνει την ευκαιρία να κατέβω στην Αθήνα δίπλα στην Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Ο δεύτερος είναι ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος μου γράφει τις πρώτες μου επιτυχίες στη δισκογραφία και μου δίνει τη δυνατότητα να γίνω γρήγορα γνωστός στο ευρύ κοινό. Ένας επίσης πολύ σημαντικός σταθμός είναι ο Μίκης Θεοδωράκης με τον οποίο το 2001 και το 2002 κάνω 2 δίσκους, « Το τραγούδι του νεκρού αδερφού» και έναν ερωτικό δίσκο, με επανεκτελέσεις ερωτικών τραγουδιών που τιτλοφορείται «Η αγάπη είναι η φωτιά». Ακολουθούν για τουλάχιστον μια δεκαετία συναυλίες με την ορχήστρα “Mίκης Θεοδωράκης” σε όλον τον κόσμο και σε κάποιες κορυφαίες συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής και στο Ηρώδειο υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Μίκη.

Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζετε το νέο σας δισκογραφικό εγχείρημα. Μέσα σε αυτή την περίοδο κρίσης που διανύουμε, τα όνειρά σας και οι φιλοδοξίες σας γι' αυτό το νέο δίσκο έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν ή η κατάσταση σας κάνει να το αντιμετωπίζετε διαφορετικά;

Σαφώς ανησυχώ για την κατάσταση την οποία βιώνουμε ...Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος αγχώνεται και ανησυχεί για το τι έρχεται. Συνεχίζω όμως παράλληλα να ονειρεύομαι! Όπως στους περισσότερους επαγγελματικούς τομείς η κατάσταση είναι στενόχωρη… Δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και ο χώρος της δισκογραφίας… Ο μηχανισμός των δισκογραφικών εταιρειών έχει καταρρεύσει. Παραγωγές και νέες δισκογραφικές δουλειές συνεχίζουν να γίνονται χωρίς τον μηχανισμό από τις ίδιες τις εταιρείες, όπως τον γνωρίζαμε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες να καταφεύγουν σε άλλα μέσα.

Να ρωτήσουμε για τους συνεργάτες που έβαλαν το λιθαράκι τους σε αυτό τον καινούργιο δίσκο ή είναι ακόμα νωρίς;

Είναι ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος. Έχω την τύχη και την τιμή σε αυτό τον δίσκο να μου γράφουν τραγούδια ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Ανδρέας Κατσιγιάννης.

Μετά από τη «Σφίγγα» τι έχετε σημειώσει στην ατζέντα σας;

Μετά από την «Σφίγγα», θα πραγματοποιήσω 3 εμφανίσεις στον Πειραιά στο «Κρεμλίνο» από τις 25 Μαρτίου και για τρία Σάββατα. Παράλληλα, πραγματοποιώ περιοδεία σε επιλεγμένους σταθμούς ανά την Ελλάδα. Σημαντική ημερομηνία στην ατζέντα μου είναι η 26η Ιουνίου που θα πραγματοποιήσω μία μεγάλη επετειακή συναυλία εορτασμού των 20 ετών στη δισκογραφία στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και θα μοιραστώ τη σκηνή με αγαπημένους συνεργάτες και συναδέλφους που έχουμε συνεργαστεί μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια.

Καλή επιτυχία σε όλα τα σχέδιά σας…

Να είστε καλά… Ευχαριστώ πολύ!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Δημήτρης Μπάσης: «Η βυζαντινή μουσική με βοήθησε πολύ στο τραγούδι»
    Δημήτρης Μπάσης: «Η βυζαντινή μουσική με βοήθησε πολύ στο τραγούδι»
    Δημήτρης Μπάσης: «Η βυζαντινή μουσική με βοήθησε πολύ στο τραγούδι»
    Δημήτρης Μπάσης: «Η βυζαντινή μουσική με βοήθησε πολύ στο τραγούδι»
    Δημήτρης Μπάσης: «Η βυζαντινή μουσική με βοήθησε πολύ στο τραγούδι»
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    O Δαμιανός Πάντας, η Ερωφίλη και ο Βασίλης Γισδάκης στο ΜΟΥΣΙΚΟΓΡΑΜΜΑ

    Μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησαν ο συνθέτης Δαμιανός Πάντας και οι ερμηνευτές Ερωφίλη και...

    Συνέχεια

    Στάθης Άννινος: «Ξεκίνησα από το μηδέν και αυτοσχεδίασα πάνω στην ταινία του Χίτσκοκ »

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Ο Στάθης Άννινος είναι ένας καλλιτέχνης που εδώ και χρόνια πια δεν σταματάει...

    Συνέχεια

    Παναγιώτης Κελάνδριας: «Όποιος απλά μένει ικανοποιημένος από την προσπάθειά του, τότε θα μείνει στάσιμος»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Είμαστε εδώ με τον Παναγιώτη Κελάνδρια, σε ένα υπέροχο μικρό καφέ...

    Συνέχεια

    Νίνα Παπαθανασοπούλου: «Στόχος μου είναι να κάνω την επιστημονική έρευνα προσβάσιμη για το ευρύ κοινό»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου «Μάρθα Γκράχαμ και Ελληνικοί μύθοι» …Μια...

    Συνέχεια

    Καλλιόπη Bέττα: «Μόνο αν δούμε την πολιτική και το τραγούδι ως προσφορά, θα φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Είχα έναν προβληματισμό, καθώς σκεφτόμουν πώς να ξεκινήσω αυτήν τη συνέντευξη με την...

    Συνέχεια

    Γιάννος Aιόλου: «Η Τέχνη ειναι συμμετοχική. Με ενδιαφέρει το κοινό που με ανακαλύπτει με δική του αυτενέργεια»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Όποιος ανακαλύπτει τη μουσική του πολυβραβευμένου συνθέτη Γιάννου Αιόλου...

    Συνέχεια

    Nικήτας Boστάνης: «Προσπαθώ να συνεχίσω τη λαϊκή μας μουσική όσο καλύτερα γίνεται»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Ο Νικήτας Βοστάνης ανήκει στη κατηγορία των αθόρυβων μεν, πολυγραφότατων...

    Συνέχεια

    Απόλλων Κουσκουμβεκάκης: «Το τάνγκο ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Ο Απόλλων Κουσκουμβεκάκης, σολίστ κιθάρας, μαέστρος και ενορχηστρωτής...

    Συνέχεια

    Tατιάνα Ζωγράφου: «Ο εκπαιδευτικός σήμερα πρέπει να βρει τον τρόπο να επικοινωνεί την αλήθεια»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Η Τατιάνα Ζωγράφου, εκπαιδευτικός και μουσικός, μετράει πολλά δημιουργικά...

    Συνέχεια

    Bαγγέλης Στεφανόπουλος: «O αυτοσχεδιασμός είναι προέκταση της συνθετικής ικανότητας κάθε μουσικού»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Μια μυσταγωγική συναυλία αναμένουμε να ζήσουμε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στην...

    Συνέχεια