Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Το σωματείο «ΑΣΜΑ» είναι εδώ! Όλα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου διά στόματος Φοίβου Δεληβοριά

«Αρχίζω με ένα αξίωμα: Οι μέρες της οικογένειας Ξανθοπούλου στην ΑΕΠΙ έχουν τελειώσει για πάντα.Και η ευθύνη τούς βαραίνει αποκλειστικά. Από τις αρχές του 2010 παρακολουθούσαμε ανήσυχοι τους απαράδεκτους διαχειριστικούς αυτοσχεδιασμούς του υιού Δημήτρη Ξανθόπουλου, τους τρομακτικούς ισολογισμούς της εταιρείας, την πτώση των διανομών μας κατά 70%, τα μηδενικά έσοδά μας από τις ψηφιακές πλατφόρμες κι ένα σωρό άλλα οριακά φαινόμενα».

Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο Φοίβος Δεληβοριάς, πρόεδρος πλέον του Σωματείου Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού «Άσμα 450+» στην συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 24 Απριλίου, σε πολυχώρο του Κεραμεικού, όπου και ανακοινώθηκε η σύσταση του σωματείου «Άσμα».

Ο κ. Δεληβοριάς τόνισε: «Οργανωθήκαμε για να διεκδικήσουμε μίαν ΑΕΠΙ έτοιμη να αντιμετωπίσει τον 21ο αιώνα 120 γνωστά ρεπερτόρια, φτιάξαμε το ΜΕΤΡΟΝ, ανεξάρτητο σύλλογο που στόχος του ήταν να θέσει στην ΑΕΠΙ τα αυστηρά ερωτήματα. Όταν μετά από εναν ολόκληρο χρόνο καταλάβαμε πως απαντήσεις δεν επρόκειτο να λάβουμε, αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια της Πολιτείας.Ζητήσαμε, επίσης, η ΑΕΠΙ να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία, προκειμένου να αποκτήσει εποπτικό συμβούλιο από 'μας και να μειώσει τις πρωτοφανείς προμήθειές της (37%, ενώ παντού είναι 20), να είναι δηλαδή λογική και ελεγχόμενη, όπως ο κάθε Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να μπορούν, επίσης, να της επιβάλλονται κυρώσεις, αν παρανομεί.Τέλος, ψάχναμε να βρούμε έναν τρόπο, ώστε, στη χειρότερη περίπτωση, να επέμβουμε στη διοίκηση με έναν ικανότερο μάνατζερ και να εμποδίσουμε τους μετόχους να κάνουν πτώχευση, αν έκριναν πως τους συνέφερε. Καταλήξαμε στη γνωστή πια λύση του επιτρόπου».

Λόγο έκανε και για τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη: «Αυτός διέταξε τον έλεγχο και ξεκίνησε την προσπάθεια για σωστή ενσωμάτωση της οδηγίας στην ελληνική πραγματικότητα», ενώ για τη νυν Υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, υπογράμμισε: «Η υπουργός αποφασίζει να ξαναεπεξεργαστεί το νομοσχέδιο και δεύτερον, το πόρισμα του ελέγχου αποδεικνύεται καταπέλτης και επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας. Ένα πραγματικό σκάνδαλο, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό. Δημιουργείται μεγάλο μέτωπο των δημιουργών, που ζητάει επιτακτικά επίτροπο και ενισχυμένο εποπτικό. Συμβολικός μπροστάρης ο Σταύρος Ξαρχάκος.Ο πρωθυπουργός μάς εισακούει, στην τροπολογία που ψηφίζεται όμως, αναγκαζόμαστε σε ανεπιθύμητη συνδιοίκηση με τους ελεγχόμενους για έξι κακουργήματα μετόχους, κάτω απ' την πίεση του γνωστού καλοκαιρινού γκρουπ βουλευτών. Η μειοψηφία του ΜΕΤΡΟΝ παραβιάζει κατ' επανάληψιν την ψήφο της Γενικής Συνέλευσής της, εξαναγκάζοντας το προεδρείο του σε παραίτηση και το 80% των ενεργών μελών του σε αποχώρηση».

Σχετικά με τη δημιουργία του σωματείου "ΑΣΜΑ":

«Και εγένετο ΑΣΜΑ. Με 500 δημιουργούς κάθε είδους που επιθυμούν απ' την αρχή του να γραφτούν. Δεν έχει ποτέ ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στην ιστορία μας. Εμείς ζητάμε μεγάλη συμμετοχή στον έλεγχο της εταιρείας. Επίτροπο, άμεσα, με τη δυνατότητα να παύσει το τωρινό ΔΣ, να διοικήσει και να ελέγξει. Μαζική διεκδίκηση των οφειλομένων χρημάτων μας.

Να ξέρετε πως ό,τι πετύχαμε ως ΜΕΤΡΟΝ, θα το πετύχουμε στο πολλαπλάσιο ως ΑΣΜΑ. Θα διώξουμε την επικίνδυνη οικογένεια και μετά την επιτροπεία θα κάνουμε την ΑΕΠΙ ΟΣΔ, όπως στο εξωτερικό, ελεγχόμενη από τους δημιουργούς, με μάνατζερ όχι από γνωστά παράλληλα συμφέροντα, αλλά της απολύτου επιλογής των δημιουργών. Με φιλικό για την κοινωνία προφίλ και με σύγχρονους τρόπους είσπραξης».

« Αν η κυβέρνηση και η Βουλή μάς αιχμαλωτίσουν σε συνδιοίκηση με τους ανθρώπους που εξαφάνισαν τα χρήματά μας, ο πόλεμος θα είναι σκληρός και ανυποχώρητος. Και το ΆΣΜΑ μας θα γίνει επικό. Θεοδωρακικό».

Το ΑΣΜΑ ζητά άμεσα την ψήφιση του νόμου, που αποτελεί ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2014/26, η οποία αναφέρεται στη συλλογική διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στα κράτη-μέλη.

Ο ελληνικός νόμος που θα ενσωματώσει την οδηγία ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, με αποτέλεσμα οι 450+ δημιουργοί και κληρονόμοι να διαμαρτύρονται έντονα και να δηλώνουν ότι η στάση τους θα είναι σκληρή και ανυποχώρητη. Ένα από τα βασικά αιτήματά τους είναι ο διορισμός επιτρόπου, ο οποίος θα διοικεί και θα προσπαθήσει να εξυγιάνει την ΑΕΠΙ, χωρίς όμως να συνδιοικήσει με τους μετόχους της εταιρείας που ελέγχονται για κακουργηματικές πράξεις.

Τα μέλη του σωματείου "ΑΣΜΑ", εκτός του ότι, όπως δήλωσαν, θα προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά της ΑΕΠΙ, ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Ζητήσαμε επίτροπο που θα υποκαθιστά τη διοίκηση της αμαρτωλής ΑΕΠΙ, καθώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνδιοικήσουμε με τον θύτη, αλλά ούτε να του επιτρέψουμε να διαχειρίζεται την πνευματική μας περιουσία».

Στην συνέντευξη Τύπου κλήθηκαν και εκπρόσωποι του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Αυτοδιαχείριση», ο οποίος, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρός του, Γιάννης Γλέζος, πληρεί όλες τις προυποθέσεις της κοινοτικής οδηγίας και είναι μέλος των παγκόσμιων συνομοσπονδιών CIZAK και ΒΙΕΜ.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

    Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...

    Συνέχεια

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια

    Μια Ηπειρώτικη διάσταση του Αισχυλικού «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

    Γράφει ο Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Φωτογραφίες: Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Αν το...

    Συνέχεια

    Ένα μεγάλο αντίο στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

    Tην τελευταία του πνοή άφησε το αηδόνι της Θράκης, ο μέγας δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

    Συνέχεια