Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Στο πανηγύρι του Υφαντή, του Κοτονιά και της ΗΑRTURA BAND

Γράφει η Μίνα Μαύρου

… Φανταστείτε ότι βάζετε την τσίκνα πανωσέντονο, κοστούμια απ' την Αμέρικα, γαλότσες απ' την Κίνα, πιάνεστε στο χορό και ξαμολιέστε στα πανηγύρια… Κάπου εκεί συναντάτε μικροφωνικές με τα γνωστά -γελάστε, παρακαλώ- ecko, μια γιαγιά και έναν παππού να κάνουν απολογισμό των ερωτικών τους πεπραγμένων, 2 γιαγιάδες (από άλλο έργο) μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή να απειλούν η μία την άλλη: «Αν δεν μου πατήσεις like, θα σε κάνω delete…»... Και ξαφνικά έναν Θοδωρή και ένα Δημήτρη ή ένα Δημήτρη και έναν Θοδωρή που σμίξανε- με το ζόρι- λόγω επιθέτων, μιας και ο ένας λέγεται Υφαντής και ο άλλος Cotton-ιάς

Ωραίο το σμίξιμό τους και ακόμα πιο ωραίο το ρεπερτόριο της καλοσμιλεμένης και καλογραμμένης παράστασής τους, με τίτλο «Για τα πανηγύρια», η οποία απευθύνεται προς όλους εμάς που, ούτε λίγο ούτε πολύ, από κάποια διαφορετική πλευρά της Ελλάδας κρατάει η ταλαιπωρημένη μας σκούφια!

Ο μουσικός ήχος αυτού εδώ του τόπου ανεξάντλητος! Από την Ήπειρο με τα «Φύλλα της καρδιάς μου», «Στης πικροδάφνης τον ανθό», το «Γιάννο και τη Μαριγώ» στη Ρούμελη με το «Να 'χα νεράτζι», από εκεί στη Θράκη με το «Δω στα Λιανοχορταρούδια», και τη «Βασιλικούλα», λίγο αργότερα στα νησιά με τον «Αρτεμώνα», το «Αμοργιανό πέραμα», «Να σ' αγαπώ ήντα 'θελα», στην Κρήτη με τα «Αέρα Μεσαρίτικε», «Επήραν οι γειτονιές φωτιά» και βεβαίως το γνωστό σε όλους μας παραδοσιακό «Στο 'πα και στο ξαναλέω».

Τόσο ο Υφαντής όσο και ο Κοτονιάς έχουν το δικό τους ρεπερτόριο, αλλά και δημιούργημα, μιας και δε μιλάμε απλώς για 2 ερμηνευτές, αλλά για 2 τραγουδοποιούς που συνήθως στα προσωπικά τους κομμάτια υπογράφουν στίχο και μουσική.

Ο Κοτονιάς, αγκαζέ με το γιουκαλίλι και αργότερα το καχόν και κατόπιν το μπεντίρ του, μας χάρισε το «Άρωμα», το «Ναυαγό»…-ξέρετε, έξω από την Αμοργό-…, τα «Κλειδιά», το «Μπαλόνι» και το «Σκαρί»- κατόπιν έντονης απαίτησης όλων εμάς που είχαμε γίνει μία μεγάλη παρέα το βράδυ της Παρασκευής στο «Ρυθμός Stage» στην Ηλιούπολη.

Ο ευρηματικός Υφαντής- ο οποίος υπογράφει και τα “πανηγυριώτικα” κείμενα της παράστασης- άλλοτε με κιθάρα ηλεκτρική αλλά και κλασσική, άλλοτε με λαούτο, μάς θύμισε παλιές μέρες «Τριφώνου» με το «Να μ' αγαπάς», αλλά μάς σύστησε και νέους καιρούς, αυτούς που έχουν την αποκλειστική σφραγίδα του με τον «Σκαντζόχοιρο», την «Κρασομηλιά», το «Μαύρο άλογο» και το «Δράκοντα».

Το λαϊκό μέρος αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πανηγυριού! Έτσι, ήπιαμε μια γουλιά παραπάνω με το «Λαγό» του Μητσάκη και το «Μπαγλαμαδάκι» του Παπάζογλου, φέραμε 2 γύρες ακόμα το κομπολόι μας με «Του κόσμου το περίγελο» του Πάνου και το «Ένα τραγούδι πες μου ακόμα» του Μουσαφίρη και... απ' ό, τι παρατήρησα οι διπλανοί μας έκαναν μισό πακέτο με το «Ένα ποτήρι θάνατο θα πιω» του Τόκα και το «Σ΄αγαπώ σαν αμαρτία» του Παπαβασιλείου.

Κοτονιάς και Υφαντής, Υφαντής και Κοτονιάς κάθε φορά που εμφανίζονται αποδεικνύουν ότι είναι 2 ψυχωμένοι δημιουργοί! Δύο -θα τολμήσω να πω- ερευνητές του ελληνικού ήχου, είτε αυτός προέρχεται από τη στεριά είτε από τη θάλασσα. Τον μελετούν τον κάνουν δικό τους και με ευγένεια και προσοχή τον περνούν και σε 'μας…

Η Παρασκευή 7 Οκτωβρίου ήταν η πρεμιέρα της παράστασης «Για τα πανηγύρια». Θοδωρής Κοτονιάς, Δημήτρης Υφαντής και τούμπαλιν μαζί με τη «ΗARTURA BAND», αποτελούμενη από τους Νίκο Τάσση στα πνευστά και Θανάση Βόλλα στο μπουζούκι, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και ανανέωσαν το ραντεβού για τις 4 ερχόμενες Παρασκευές (14,21,28/10 και 4/11)… Σπεύσατε!

Κρασομηλιά

Ναυαγός

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Στο πανηγύρι του Υφαντή, του Κοτονιά και της ΗΑRTURA BAND
    Στο πανηγύρι του Υφαντή, του Κοτονιά και της ΗΑRTURA BAND
    Στο πανηγύρι του Υφαντή, του Κοτονιά και της ΗΑRTURA BAND
    Στο πανηγύρι του Υφαντή, του Κοτονιά και της ΗΑRTURA BAND
    Στο πανηγύρι του Υφαντή, του Κοτονιά και της ΗΑRTURA BAND
    Στο πανηγύρι του Υφαντή, του Κοτονιά και της ΗΑRTURA BAND
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

    Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...

    Συνέχεια

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια

    Μια Ηπειρώτικη διάσταση του Αισχυλικού «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

    Γράφει ο Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Φωτογραφίες: Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Αν το...

    Συνέχεια

    Ένα μεγάλο αντίο στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

    Tην τελευταία του πνοή άφησε το αηδόνι της Θράκης, ο μέγας δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

    Συνέχεια