Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Στην πρεμιέρα του «ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ- Ελληνική Απόλαυσις»

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Αλήθεια, πόσο πόνο ή όνειρα μπορεί να κρύβει μία καινούργια πατρίδα; Ένας αναγκαστικός ξενιτεμός ή μια αναχώρηση για μια καλύτερη ζωή; Και έπειτα… είναι τα ίχνη σου που μένουν στο χώμα που βαδίζεις, που σε ακολουθούν, για να σου θυμίζουν ότι έχεις δρόμο ακόμα, για να επιστρέψεις στην αρχή που ο ίδιος έβαλες…

Απαντήσεις λαμβάνουμε μέσα από τη μουσική και ερμηνεία των ΤΑΚΙΜ, το τραγούδι των Γιάννη Νιάρχου και Κατερίνας Τζιβίλογλου αλλά και από τη γλυκόλαλη αφήγηση του Λάμπρου Λιάβα και της Δήμητρας Στογιάννη κάθε Δευτέρα βράδυ στο PassPort Κεραμεικός στην πραγματικά καλοδουλεμένη παράσταση «ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ- Ελληνική Απόλαυσις».

Ο πολυμήχανος Οδυσσέας, περασμένος στα γονίδια του Έλληνα αιώνες τώρα, συναντά τον αιωνόβιο έφηβο Γιώργο Κατσαρό, εκείνον που για χατίρι του ο Καπόνε έστελνε λιμουζίνα γεμισμένη με δολάρια, για να τον μεταφέρει με τους μουσικούς του στις γιορτές του. Εκείνος ανταμώνει την Αμαλία Μπάκα με το «Καφέ Αμάν Παυσίλυπον» στην Όγδοη Λεωφόρο στον αριθμό 466.

Τα καραβάνια του Ρόβα και του Σίνα, που συνήθως είχαν προορισμό το Βουκουρέστι αλλά και την Κωνσταντινούπολη, απαραίτητοι σταθμοί της διαδρομής!

Πόλη!!! Οι μουσικές ξεχειλίζουν από παντού… Κέντρα, σπίτια, πλατείες… αλά Φράνκα, αλά Τούρκα, αλά Γκρέκα! Εκεί είναι και η μαντάμ Δέσποινα με το «Καζίνο» της στα Ταταύλα, αλλά και η θρυλική Ρόζα.

Να και ο Γιώργος Μπατζανός και η ευαίσθητη «Kόρη της θάλασσας», Ευθαλία, που έφυγε τόσο απροσδόκητα.

Κοσμοπολίτικη Σμύρνη, που φώτιζες όλο τον κόσμο, σε συναντάμε στο κατόπι! Πολλά τραγούδια, δημοτικά, θρακιώτικα, γιαννιώτικα, κοντσέρτα με καβαλαρίες, χοροί του Mπραμς και σερενάτες, ζεϊμπέκικα, όπερες! Ό, τι τραβάει η ψυχή σου.

Η μοίρα του ξεριζωμού μας φέρνει μακριά… στον Πειραιά και την Αθήνα πια… «Σαν το σβησμένο κάρβουνο μαύρισε η καρδιά μου»Νούρος και Νταλγκάς, Ρόζα και Ρίτα, Στελλάκης και Αγγέλα Παπάζογλου θα παίξουν το δικό τους ρόλο…

Μέχρι την Αμερική μπορεί να φτάσει η μοίρα του Έλληνα και ακόμα παραπέρα… Όποια δουλειά και να πιάσει στα χέρια του έχει τη μουσική από κοντά… Για παρηγοριά, για νυχτοκάματο… ή μήπως να 'ναι το κισμέτ;;;

Το λιτό σκηνικό της Σοφίας Σπυράτου, σε συνδυασμό με το μουσικοαφηγηματικό πλαίσιο της παράστασης, καταμαρτυρεί το αρχαίο ένστικτο της ευρηματικής φυλής μας, που την ωθεί να δημιουργήσει καινούργιες "πατρίδες"!

Τραγούδια όπως: «Εβραιοπούλα», «Μικρή Φεγγαροπρόσωπη», «Κείνο τ' αστέρι το λαμπρό», «Κλάματα», «Να 'μαν πουλί», «Από ξένο τόπο», αλλά και τόσα άλλα, συμπληρώνουν την ιστορικότητα της μουσικής αφήγησης, συγκινούν αλλά και διαφωτίζουν όλους εμάς, που τόσες δεκαετίες μετά τα σιγομουρμουρίζουμε και τα χορεύουμε, ίσως χωρίς να συναισθανόμαστε το βιωματικό φορτίο που κουβαλούν.

Η παράσταση «KΑΦΕ ΑΜΑΝ- Ελληνική απόλαυσις» έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου και θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα για 10 μόνο παραστάσεις… Κάτι μου λέει ότι θα δοθεί παράταση… Μην τη χάσετε!

Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Στην πρεμιέρα του «ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ- Ελληνική Απόλαυσις»
    Στην πρεμιέρα του «ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ- Ελληνική Απόλαυσις»
    Στην πρεμιέρα του «ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ- Ελληνική Απόλαυσις»
    Στην πρεμιέρα του «ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ- Ελληνική Απόλαυσις»
    Στην πρεμιέρα του «ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ- Ελληνική Απόλαυσις»
    Στην πρεμιέρα του «ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ- Ελληνική Απόλαυσις»
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

    Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...

    Συνέχεια

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια

    Μια Ηπειρώτικη διάσταση του Αισχυλικού «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

    Γράφει ο Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Φωτογραφίες: Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Αν το...

    Συνέχεια

    Ένα μεγάλο αντίο στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

    Tην τελευταία του πνοή άφησε το αηδόνι της Θράκης, ο μέγας δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

    Συνέχεια