Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Στη Γερμανία ο Μίκης για το μουσικό γεγονός του αιώνα

Στο Ντίσελντορφ βρέθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης, για να παραστεί την Τετάρτη 24 Μαϊου σε μια μοναδική παρουσίαση της Συμφωνίας αρ. 2 «Το Τραγούδι της Γης» από την Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης.

Τα εισιτήρια είχαν προπωληθεί εδώ και μήνες! Πληροφοριακά αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί έναν άθλο που ουδείς Ευρωπαίος μουσουργός (εκτός των κλασσικών της Γερμανίας και της Αυστρίας) έχει καταφέρει, εκτός του Μίκη Θεοδωράκη, στο συγκεκριμένο χώρο!

Η παρουσίαση της Συμφωνίας αρ. 2 από την Συμφωνική Ορχήστρα του Ντίσελντορφ στην αίθουσα συναυλιών Tonhalle, στις όχθες του Ρήνου, παρουσία του Έλληνα συνθέτη, θεωρείται ήδη, και όχι άδικα, ένα από τα κορυφαία μουσικά γεγονότα του 2017 στη Γερμανία.

Η συναυλία ηχογραφήθηκε από τον γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk και οι φίλοι της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη ελπίζουν να κυκλοφορήσει αργότερα και σε δίσκο ακτίνας.

Με το ταξίδι του στη Γερμανία ο Μίκης Θεοδωράκης εξέπληξε τους περισσότερους, αν όχι τους πάντες σε Γερμανία και Ελλάδα, που δεν περίμεναν ότι ο 92χρονος συνθέτης θα έμπαινε στον κόπο να έρθει για μια ακόμα φορά στη «πατρίδα της συμφωνικής μουσικής», όπως συνηθίζει να λέει. Εν τέλει εκείνος που φαίνεται να πίστευε περισσότερο σε αυτό το ταξίδι στο Ντίσελντορφ για την παρουσίαση του συμφωνικού του έργου ήταν ο ίδιος ο Έλληνας συνθέτης. Γι αυτό και κίνησε γη και ουρανό, προκειμένου να μπορέσει να παρευρεθεί στις πρόβες της Συμφωνικής Ορχήστρας και φυσικά να είναι "παρών" στη μεγάλη συναυλία.

«Κλείνει ένας κύκλος»

Σε συνέντευξή του στην DW, που μεταδόθηκε την Πέμπτη 25 Μαϊου , ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε ότι, με τον ερχομό του στη Γερμανία, κλείνει ένας κύκλος! Όπως είπε, φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από τότε που πρωτάκουσε το 1942 στην κατοχική Τρίπολη την 9η Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με το περίφημο χορωδιακό μέρος «Ωδή στη Χαρά» σε στίχους Φρίντριχ Σίλερ. Και απόψε στο Ντίσελντορφ, 75 ολόκληρα χρόνια μετά από αυτή την «συγκλονιστική πρώτη επαφή» με την 9η του Μπετόβεν, παρουσιάζεται ένα από τα, κατά την εκτίμηση του, σημαντικότερα συμφωνικά έργα του. «Ελπίζω ότι από εκεί ψηλά ο Μπετόβεν ίσως ακούσει το έργο μου και μειδιάσει», είπε χαρακτηριστικά ο Μίκης Θεοδωράκης.

Πηγή: Θεοδωρακισμός

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Στη Γερμανία ο Μίκης για το μουσικό γεγονός του αιώνα
    Στη Γερμανία ο Μίκης για το μουσικό γεγονός του αιώνα
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

    Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...

    Συνέχεια

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια

    Μια Ηπειρώτικη διάσταση του Αισχυλικού «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

    Γράφει ο Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Φωτογραφίες: Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Αν το...

    Συνέχεια

    Ένα μεγάλο αντίο στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

    Tην τελευταία του πνοή άφησε το αηδόνι της Θράκης, ο μέγας δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

    Συνέχεια