Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Πέθανε ο Λέοναρντ Κοέν

« Mε βαθύτατη λύπη ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέοναρντ Κοέν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της», διαβάζουμε σήμερα στην ιστοσελίδα του Λέοναρντ Κοέν στο facebook.

Ο Καναδός ποιητής και μυθιστοριογράφος, που εξελίχθηκε σε τραγουδοποιό θρύλο μαθαίνουμε σήμερα πως πέθανε σε ηλικία 82 ετών. Για 5 ολόκληρες δεκαετίες, μέσα από τα τραγούδια του, μίλησε για την αγάπη, την πίστη, τη μοναξιά, τη λύτρωση αλλά και τη σεξουαλική επιθυμία.

Ο Κοέν γεννήθηκε την 21η Σεπτεμβρίου 1934 στο Κεμπέκ του Καναδά. Σε ηλικία 6 ετών χάνει τον πατέρα του και αυτό τον σημαδεύει για πάντα. Κάποια χρόνια μετά μαθαίνει κιθάρα και γίνεται μέλος των «Buckskin Boys».

Το 1963 εγκαθίσταται στην Ύδρα με τη σύντροφό και μούσα του Μαριάν Ίλεν. Εκεί δημιουργεί τα γνωστά «So long, Marianne» και «Bird on a wire», ενώ γράφει το μυθιστόρημα «The Favorite Game» και ολοκληρώνει το «Flowers for Hitler»-Συλλογή ποιημάτων. Η παγκόσμια αναγνώριση έρχεται το 1966 με το μυθιστόρημα «Beautiful Losers», ενώ την ίδια χρονιά μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη, όπου εκεί πια αφοσιώνεται στη μουσική.

Η λίστα μουσικής παραγωγής του είναι τεράστια: «Songs of Leonard Cohen», «Songs of Love and Hate», «The Future»! Δίσκοι με τεράστια πολυτραγουδισμένα διαμάντια. Λίγα χρόνια αργότερα γίνεται Βουδιστής μοναχός! Η βασική αιτία που τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση ήταν η επιθυμία του να καταπολεμήσει την κατάθλιψη από την οποία έπασχε! Μη καταφέρνοντάς το, επιστρέφει στη μουσική παραγωγή!

Το 2010 λαμβάνει τιμητικό “Grammy” για το σύνολο της προσφοράς του. Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε τον τελευταίο 14ο δίσκο του, με τίτλο «You Want it Darker»!

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

    Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...

    Συνέχεια

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια

    Μια Ηπειρώτικη διάσταση του Αισχυλικού «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

    Γράφει ο Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Φωτογραφίες: Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Αν το...

    Συνέχεια

    Ένα μεγάλο αντίο στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

    Tην τελευταία του πνοή άφησε το αηδόνι της Θράκης, ο μέγας δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

    Συνέχεια