Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Ο διαχρονικός Ρασούλης τα είπε όλα στη «Σφίγγα»!

Γράφει η Ιλένια Χρίστου
Συνηθίζουμε να λέμε για τους καλλιτέχνες που έχουν φύγει από κοντά μας ότι η μουσική και τα τραγούδια τους έχουν μείνει πίσω, για να μας τους θυμίζουν.
Πηγαίνοντας το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στη «Σφίγγα», για να παρακολουθήσω τη μουσική παράσταση- αφιέρωμα στο Μανώλη Ρασούλη, ήξερα ότι αυτό θα ήταν αυταπόδεικτο. Αυτή τη φορά όμως ανακάλυψα κάτι καινούργιο… Τον τρόπο με τον οποίο ο στίχος, η μουσική και η «ευθύβολη» σκέψη του Ρασούλη υπάρχουν στο τώρα και μπολιάζουν το αύριο… Θα καταλάβετε!

Αφού μας καλησπέρισε από το video-wall, με εκείνο το πάντα χαμογελαστό πρόσωπό του, ακούσαμε το «Να 'μαστε πάλι εδώ, Ανδρέα-(Μανώλη)» από τη Ναταλία Ρασούλη, τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Στεφανή- φορώντας την μπλούζα του πεθερού του, τον επιστήθιο φίλο του, Πέτρο Βαγιόπουλο και την Κορίνα Λεγάκη. Aμέσως μετά Ναταλία Ρασούλη και Πέτρος Βαγιόπουλος μάς θύμισαν το «Όλα στη ζωή είναι ρόλoι» και την «Ξύπνια μηχανή», με εκείνο το φοβερό "Να ζήσω γι' άλλη μια ζωή/και να

καθυστερήσω,/ ν' αργήσει η δόλια η στιγμή/για να σε μεταπείσω”!

«Ενας άνθρωπος-ποιητής με τον οποίο έχουμε μεγαλώσει και έχει εισβάλλει στο DNA μας, νιώθω ότι τα τραγούδια του τα περιείχα πάντα», ήταν τα λόγια της νεοφερμένης στην παρέα, Κορίνας Λεγάκη, η οποία ερμήνευσε με τη δροσερή και ιδιαίτερα εκφραστική της φωνή κομμάτια, όπως «Κι εγώ σαν πόλη αφήνομαι», «Αν πεθάνει μια αγάπη», αλλά και το όχι ίσως τόσο συνηθισμένο σε συναυλίες του Ρασούλη «Χαράματα Ομόνοια». «Φίλε αδελφή ψυχή» μάς χάρισε ο «husband», όπως συνήθιζε να λέει ο Ρασούλης, Κωνσταντίνος Στεφανής, ενώ στη συνέχεια παρέα με τον Πέτρο Βαγιόπουλο τραγούδησαν το «Μη φοβάσαι».

Η παρουσία του Μάνου Πυροβολάκη με την κρητική λύρα ανά χείρας έδωσε έναν πιο ζωηρό αλλά και ταυτόχρονα αυθεντικό τόνο στη βραδιά, καθώς αντικρίσαμε δρόμους και σεργιανίσαμε σοκάκια της Κρήτης, που είχε περπατήσει ο Μανώλης με τα «Σφίγγα της ερήμου», «Στη ρωγμή του χρόνου» και «Βρέχει στην Εθνική οδό».

Ο «εθνικός μας νταλικέρης», όπως συνήθιζε να λέει ο Ρασούλης, Γιώργος Σαρρής, με τα τραγούδια «Σαν το φονιά», «Χαβαλεδιάρικο», «Λεμόνι στην πορτοκαλιά» αλλά και «Σουξεδιάρικο» απογείωσε άπαντες- μέχρι που μερικοί ανέβηκαν και στις καρέκλες τους!

Το δεύτερο μέρος, πιο ζωηρό και με περισσότερα σημεία “κρεσέντο” ίσως, άνοιξε με τον Μάνο Πυροβολάκη και τη λύρα του, για να μας χαρίσει το «Κόσμε χρυσέ».

«Ο Ρασούλης, εκτός όλων των άλλων, είναι ο πρώτος που πήρε τους δύσκολους έρωτες και τους έκανε τραγούδι! Με χιούμορ και με γενναιοδωρία!». Λόγια διά στόματος Αφροδίτης Μάνου, η οποία ερμήνευσε μοναδικά τα «Με φουρτουνιάζει ο έρωτας» και «Τίποτα δεν πάει χαμένο».

Από εκεί και έπειτα τραγουδήσαμε όλοι μαζί τα: «Με 'σένα πλάι μου», «Νιώσε με», «Ρώσικα μάτια», «Άιντε μάτια μου γλυκά», «Πες μου πώς γίνεται», «Υδροχόος», «Τρελή κι αδέσποτη», «Νταλίκες», «Πότε Βούδας πότε Κούδας» και ασφαλώς για το τέλος το πάντα τραγουδισμένο πριν της ώρας του και προφητικό «Αχ, Ελλάδα».

Τι σημασία έχει ποιος τραγούδησε ποιο; Η βραδιά της 12ης Νοεμβρίου στη «Σφίγγα» απέδειξε ότι ο Ρασούλης είχε ρουφήξει την εποχή του και μπόλιασε την επόμενη! Η Ναταλία και ο Κωνσταντίνος Στεφανής ως παιδιά του σαφώς και το ξέρουν πολύ καλά αυτό. Ο Πέτρος Βαγιόπουλος, η Αφροδίτη Μάνου και ο Γιώργος Σαρρής ως παλαιότεροι συνεργάτες και πολύ καλοί φίλοι το ανακάλυψαν στο νεανικό παρελθόν τους, ο Μάνος Πυροβολάκης και η Κορίνα Λεγάκη μπολιάζονται και βαδίζουν με συνέπεια, γιατί έτσι προστάζει ο ιδιαίτερος και συγκεκριμένος τρόπος του Ρασούλη! Εμείς οι νεώτεροι αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε και εν τέλει να εμπνεόμαστε από τον αιώνια έφηβο και τόσο μα τόσο μεγαλόψυχο κυρ Μανώλη!

Το αφιέρωμα στο Μανώλη Ρασούλη θα έχει συνέχεια και το επόμενο Σάββατο 19 Νοεμβρίου στη «Σφίγγα» με ερμηνευτές τους: Γιώτα Νέγκα,Θοδωρή Κοτονιά, Αγγελική Τουμπανάκη, Κωνσταντίνο Στεφανή, Ναταλία Ρασούλη και Πέτρο Βαγιόπουλο. Την επιμέλεια της ορχήστρας θα έχει και πάλι ο Τάκης Φραγκούς! Ξεκινήστε τις κρατήσεις από τώρα!

Φωτογραφίες: George Stergiou

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Ο διαχρονικός Ρασούλης τα είπε όλα στη «Σφίγγα»!
    Ο διαχρονικός Ρασούλης τα είπε όλα στη «Σφίγγα»!
    Ο διαχρονικός Ρασούλης τα είπε όλα στη «Σφίγγα»!
    Ο διαχρονικός Ρασούλης τα είπε όλα στη «Σφίγγα»!
    Ο διαχρονικός Ρασούλης τα είπε όλα στη «Σφίγγα»!
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια

    Μια Ηπειρώτικη διάσταση του Αισχυλικού «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

    Γράφει ο Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Φωτογραφίες: Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Αν το...

    Συνέχεια

    Ένα μεγάλο αντίο στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

    Tην τελευταία του πνοή άφησε το αηδόνι της Θράκης, ο μέγας δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

    Συνέχεια

    «ΑΛΗΣΜΟΝΩ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ» - Πώς η Ηπειρώτικη μουσική κατέκτησε την Αθήνα

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στην κατάμεστη αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στο ...

    Συνέχεια