Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Νέα παρέμβαση του Γιάννη Γλέζου για την ΑΕΠΙ

Λίγες μέρες πριν έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα ο συνθέτης και πρόεδρος της «Αυτοδιαχείρισης», Γιάννης Γλέζος, κάνει νέα παρέμβαση, με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Σκανδαλωδώς ευνοημένη η ΑΕΠΙ από το νέο καθεστώς»

Στην «Εφ.Συν.», ωστόσο, ήδη έφτασε η πρώτη αντίδραση από τον Γιάννη Γλέζο («Αυτοδιαχείριση»- ξεχωριστή εταιρεία από την ΑΕΠΙ), ανοίγοντας προφανώς έναν νέο κύκλο διαλόγου:

«Φαίνεται ότι οι πιέσεις 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με δεσμούς με την ΑΕΠΙ έπιασαν τελικά τόπο και στο ΥΠ.ΠΟ. Το νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση τροποποιείται ξαφνικά ώστε η ΑΕΠΙ να βγαίνει τρομερά και σκανδαλωδώς ευνοημένη από το νέο καθεστώς. Συγκεκριμένα, θα πάψει να λειτουργεί ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, αλλά θα τελεί σε ένα “ειδικό προνομιακό καθεστώς”, το οποίο θα της εξασφαλίζει όλα τα πλεονεκτήματα των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, ενώ θα έχει μερικές μόνον από τις υποχρεώσεις τους. Δηλαδή το άρθρο 56 για τη Δεσπόζουσα Θέση και για ότι πρέπει υποχρεωτικά όποιος την έχει να είναι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (δηλαδή να είναι ή μη κερδοσκοπικός ή να ελέγχεται από τα μέλη του σύμφωνα με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας) αλλοιώνεται φωτογραφικά ειδικά για την ΑΕΠΙ δημιουργώντας την κατηγορία Ανεξάρτητη Οικονομική Οντότητα με δεσπόζουσα θέση! Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν ΟΣΔ δύο ταχυτήτων. ΗΑΕΠΙ (με ειδικό προνομιακό καθεστώς) και όλοι οι άλλοι. Χαρακτηριστικό του νέου αυτού καθεστώτος είναι ότι η ΑΕΠΙ δεν θα ελέγχεται από τα μέλη της, όπως όλοι οι υπόλοιποι ΟΣΔ. Αντίθετα, θα υπάρχει μία επίφαση ελέγχου από κάποιο συμβούλιο, ενώ η πλειοψηφία των δημιουργών, όπως προβλέπει η οδηγία της Ε.Ε., θα είναι ανήμπορη να επιβάλει οτιδήποτε.

Ταυτόχρονα καταργείται η διαδικασία συναπόφασης αμοιβολογίων που περιλάμβανε το προηγούμενο νομοσχέδιο, ώστε να μπορεί η ΑΕΠΙ να αποφασίζει μονομερώς τα αμοιβολόγιά της κατά το δοκούν και να εκβιάζει τους χρήστες μουσικής έχοντας το πάνω χέρι με ποινικό. Δηλαδή θα αποφασίζει η ίδια για το πόσο υψηλές θα είναι οι αμοιβές της και όσοι δεν συμμορφώνονται θα τους πηγαίνει τόσο στα πολιτικά δικαστήρια για να πληρώσουν όσο και στα ποινικά. Με άλλα λόγια, το άρθρο 45 του νόμου με την πρόσφατη αλλοίωσή του κάνει τη συλλογική διαπραγμάτευση εθελοντική!

Δεν θα υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος στα οικονομικά της ΑΕΠΙ, δεδομένου ότι θα συνεχίζει να είναι κερδοσκοπική επιχείρηση που θα ανήκει σε μία και μοναδική οικογένεια, η οποία θα τη διαχειρίζεται κατά το δοκούν. Πόσο μάλλον που με αυτή την αλλοίωση του νόμου καταργείται το άρθρο 53, δηλαδή ο κρατικός επίτροπος!

Ατομα της διοίκησης της ΑΕΠΙ κατά ισχυρισμούς λαμβάνουν αμοιβή άνω των 30.000 ευρώ μηνιαίως! Σε αυτήν προστίθενται τυχόν bonus, ταξίδια σε πρώτη θέση, πεντάστερα ξενοδοχεία, ακριβά δείπνα, αυτοκίνητα κ.λπ. Τα χρήματα αυτά καταβάλλονται ενώ η ΑΕΠΙφαίνεται να έχει οικονομικά προβλήματα και δημιουργοί υποφέρουν και δεν έχουν να ζήσουν. Είναι από τη διαχείριση των δικαιωμάτων αυτών των δημιουργών που η ΑΕΠΙκερδίζει τα χρήματα που καταβάλλει στους ιδιοκτήτες της εταιρείας.

Το τραγικότερο όλων είναι ότι το υπουργείο ευνοεί κατάφωρα την ΑΕΠΙ τη στιγμή που αυτή ελέγχεται για ενδεχόμενες ατασθαλίες από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Πολιτισμού. Πώς μπορεί ένα υπουργείο να ελέγχει έναν ΟΣΔ για σοβαρές οικονομικές παραβάσεις και σχετικές ατασθαλίες και νομοθετικά την ίδια στιγμή να τον ευνοεί πλήρως παραβιάζοντας κάθε αρχή ισότητας και αναλογικότητας σε σχέση με τους υπόλοιπους ΟΣΔ;».

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Μαγικές στιγμές στο αφιέρωμα για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο με την Μπέττυ Χαρλαύτη στο Ολύμπια

    Μια ανεπανάληπτη βραδιά προς τιμήν του Λευτέρη Παπαδόπουλου έζησε το κατάμεστο θέατρο "Ολύμπια" ...

    Συνέχεια

    Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Μπάμπης Βελισσάριος στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

    Σε μια εντυπωσιακή τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, την Παρασκευή 26 Απριλίου, ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος...

    Συνέχεια

    «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

    Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...

    Συνέχεια

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια