Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Νέα «ΑΕΠΙ» με κρατική επιχορήγηση

Με κρατική επιχορήγηση μέσω του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας σχεδιάζεται να λειτουργήσει η νέα «ΑΕΠΙ» που θα διαχειρίζεται για δύο χρόνια την είσπραξη και την απόδοση δικαιωμάτων των δημιουργών, σύμφωνα με το σχέδιο της τροπολογίας του ΥΠΠΟ που έχει στη διάθεση της η «Κ» και αναμένεται να κατατεθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται σήμερα Πέμπτη 29 Μαρτίου στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία δύναται με κοινή απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών «να αποφασιστεί έκτακτη επιχορήγηση του ΟΠΙ για τα έκτακτα και προσωρινά καθήκοντα» της νέας υπηρεσίας.

Η «Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων», όπως λέγεται, θα είναι ενταγμένη στον ΟΠΙ για χρονικό διάστημα «που δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο έτη» με διορισμό «προσωρινού διαχειριστή», ο οποίος μπορεί και να είναι υπάλληλος του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η τροπολογία προβλέπει τη στελέχωση της υπηρεσίας έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΙ, το οποίο αυξάνει τα μέλη του από 5 σε 7, και μετά από εισήγηση του προσωρινού διαχειριστή «κατά παρέκκλιση του κανονισμού προμηθειών του ΟΠΙ».

Οι συμβάσεις των δημιουργών με την ΑΕΠΙ θα λυθούν αυτόματα σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση και οι δημιουργοί μπορούν μέσα σε 60 μέρες να επιλέξουν εάν θέλουν ή όχι να εκπροσωπηθούν από το νέο φορέα.

Στη νέα υπηρεσία θα μεταφερθούν επίσης τα χρηματικά ποσά που τηρούνται στους ξεχωριστούς λογαριασμούς της ΑΕΠΙ, όπως και όλοι οι τίτλοι που αφορούν δικαιώματα των δικαιούχων, ενώ ανοίγει η πρόσβαση στα φυσικά και ψηφιακά αρχεία της εταιρείας που αναφέρονται στους δικαιούχους.

Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ την οποία το νυν ΔΣ του ΟΠΙ, αρμόδιο για την σχετική εισήγηση, είχε καταψηφίσει με πρόσφατη απόφαση του και όπως φαίνεται η αντικατάσταση του είναι πολύ πιθανή.

Πηγή: Kathimerini.gr

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Μαγική η Μαρία Φαραντούρη στο έργο «Ο Επιζών» του Μίκη Θεοδωράκη

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης

    Συνέχεια

    Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παγκόσμια επιτυχία της, «Ο ΕΠΙΖΩΝ», σε ποίηση Τάκη Σινόπουλου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης

    Συνέχεια

    Νίκος Ξανθόπουλος - Το «παιδί του λαού» με τα 160 τραγούδια

    Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός, Νίκος Ξανθόπουλος, σε ηλικία 89 ετών, μετά απο νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική, εξαιτίας...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης

    Έναν σπουδαίο υπηρέτη της μουσικοχορευτικής της παράδοσης πενθεί από σήμερα η Θράκη. Ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης, ανιψιός του Ίωνα και γιος του Φιλίππου Δραγούμη

    Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στα 89 του χρόνια ο διακεκριμένος μουσικολόγος και βυζαντινολόγος Μάρκος Φ. Δραγούμης.

    Συνέχεια

    Διεθνής διάκριση για την Ελληνίδα συνθέτρια Πηγή Λυκούδη στα Global Music Awards 2022!

    Διεθνής διάκριση απέσπασε η Ελληνίδα συνθέτρια Πηγή Λυκούδη, η οποία κατέκτησε τη δεύτερη θέση στα Global Music...

    Συνέχεια

    Από την ΔΕΘ στην Πλατεία Συντάγματoς έρχεται ο συνθέτης Γιάννος Αιόλου με το έργο «ΑΙΩΝ ΕΝ ΙΩΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΝΤΩ»

    Στην Αθήνα, από τις 16 έως τις 22 Ιανουαρίου, θα παρουσιαστεί το έργο «Αιών...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και στιχουργός, Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, μοναχοκόρη του θρυλικού...

    Συνέχεια

    To Σάββατο 7 Ιανουαρίου η πολιτική κηδεία του Νότη Μαυρουδή

    To Σάββατο 7 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πολιτική κηδεία του αείμνηστου Νότη Μαυρουδή στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου.  ...

    Συνέχεια

    Έφυγε από τη ζωή ο Νότης Μαυρουδής

    Ο Νότης Μαυρουδής δεν είναι πια κοντά μας!

    Συνέχεια