Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

ΜECHANISΜ… μουσική που σε ταξιδεύει στα βάθη του Αιγαίου, από τον Γιώργο Ψυχογιό!

Γράφει η Λένα Λουλούδη
Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός
Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου βρεθήκαμε στην παρουσίαση του "MECHANISM", του πέμπτου cd του Γιώργου Ψυχογιού. O Γιώργος Ψυχογιός είναι γνωστός εδώ και χρόνια, τόσο για τις σπάνιες ικανότητές του στον αυτοσχεδιασμό, όσο και για τις συνθέσεις του, που σε γεμίζουν με συναισθήματα … τόσο που νομίζεις μερικές φορές ότι μπορείς να ακολουθήσεις το μονοπάτι της έμπνευσής του!

Σε αυτό το πέμπτο cd επιλέγει ως θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων! Ή ο μηχανισμός επιλέγει τον ίδιο και το ταξίδι του, μέσω της μουσικής… Ο ίδιος ο συνθέτης λέει χαρακτηριστικά:

«Το MECHANISM I ακολουθεί διαδρομές απλές, καθαρές και γεμάτες μελωδική ευκρίνεια από την τρομπέτα με σουρντίνα, που περιγράφουν τη διαδρομή μέχρι την εύρεση του Μηχανισμού. Το MECHANISM II εξερευνά minimal avant-garde αρμονικές περιοχές που σκοπό έχουν να περιγράψουν την εύρεση του Mηχανισμού στο απέραντο γαλάζιο και στον βυθό του Αιγαίου. Στο MECHANISM III το κύριο θέμα επανέρχεται με σαφείς αναφορές στο ιταλικό και γαλλικό σινεμά της δεκαετίας 1960 – 1970, ενώ το MECHANISM IV, μια πολύ αργή μπαλάντα που ξετυλίγεται πάνω στην δεύτερη συμφωνία του Rachmaninoff, κινεί το Mηχανισμό στο άπειρο, με αναφορές στην κλασσική συμφωνική μουσική».

Για το cd και τον Γιώργο Ψυχογιό μίλησαν πέντε καταξιωμένοι στον τομέα τους άνθρωποι, με προεξάρχοντα τον καθηγητή κ. Ξενοφώντα Μουσά, τον Καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία στο θέμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, οι ομιλίες του οποίου αποτελούν ορόσημο στις εξελίξεις για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Μουσάς μίλησε με εξαιρετικά λόγια για το cd, προτρέποντας το κοινό να το ακούσει και να το ξαναακούσει, να ταξιδέψει με αυτό. Έκανε λόγο για τη μουσική του σύμπαντος και το χορό των σφαιρών, που θεώρησε ως αρχική έμπνευση για τις συνθέσεις του Γιώργου Ψυχογιού, αλλά και για την πορεία προς την ανακάλυψη του μηχανισμού μέσα από την εξέλιξη των μουσικών συνθέσεων, όπως ο ίδιος την ένιωσε.

Ο συνθέτης και πιανίστας Χρίστος Παπαγεωργίου μίλησε για το ιδιαίτερο της τεχνικής των κομματιών του cd και κυρίως του MECHANISM II, (διάρκειας 35 λεπτών!) τονίζοντας τη σημασία των συναισθηματικών εναλλαγών που βιώνει ο ακροατής στην εξέλιξή του, αλλά και για το ταλέντο του Γιώργου να σε παρασύρει μαζί του, μέσα στα συναισθήματά που βίωνε ίσως την ώρα της σύνθεσης και απόδοσης του μουσικού έργου.

Ο ποιητής Γιώργος Δουατζής μίλησε για την ποίηση που κρύβει μέσα της η μουσική του Ψυχογιού γενικότερα και ειδικότερα σε αυτό το δίσκο. Ιστορίες για τις μοναδικές συνεργασίες σε εκδηλώσεις με αφήγηση ποιημάτων του Γιώργου Δουατζή και μουσική υπόκρουση αυτοσχεδιασμούς του Γιώργου Ψυχογιού πάνω στο στίχο, ακούσαμε τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Γιώργο Ψυχογιό.

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός Πανταζής Τσάρας μίλησε για τις επιρροές που πάντα έχει ο Γιώργος Ψυχογιός από το σινεμά και που συχνά “ακούμε” στις συνθέσεις των cd του, όσο και για τις εμφανείς κλασσικές καταβολές του, που μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει στο MECHANISM II και στο MECHANISM IV, βασισμένο στη 2η συμφωνία του Rachmaninnof.

Ο Νίκος Κουτσιανάς, ιδρυτής της APIVITA και οικονομικός υποστηρικτής στην έκδοση του cd, τόνισε τη σημασία του θεσμού της χορηγίας και της εταιρικής ευθύνης καθώς και τη σημαντικότητα της στήριξης νέων δημιουργών από τις εταιρείες.

«Με τον Γιώργο Ψυχογιό μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για την Ελλάδα και προσπαθούμε να την ταξιδέψουμε διεθνώς» τόνισε, κλείνοντας τις ομιλίες της βραδιάς.

Ο Γιώργος Ψυχογιός ευχαρίστησε από καρδιάς τον καθηγητή για την τιμή που του έκανε, αλλά και για το σημαντικό έργο του, τους χορηγούς του, Νίκη και Νίκο Κουτσιανά, χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσε να γίνει εφικτή αυτή η έκδοση, τους φίλους και συνεργάτες του, Χρίστο Παπαγεωργίου, Γιώργο Δουατζή και Πανταζή Τσάρα, τους ανθρώπους της δισκογραφικής του εταιρείας με τους οποίους παράγει χρόνια τώρα Μουσική, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολιτική κατάσταση στη χώρα που δεν βοηθάει καθόλου τους νέους, πόσο μάλλον τη δημιουργία!

Πριν από το τέλος της παρουσίασης μάς χάρισε δύο κομμάτια στο πιάνο. Το MECHANISM IV που ξετυλίγεται πάνω στην δεύτερη συμφωνία του Rachmaninoff και ένας μικρό μέρος από το MECHANISM II, αυτοσχεδιάζοντας τόσο με τα πλήκτρα, όσο και με τις χορδές του πιάνου.

Το MECHANISM θα το βρείτε στον «Ιανό» και σε επιλεγμένα δισκοπωλεία. Εμείς δεν έχουμε παρά να σας προτρέψουμε να το αναζητήσετε και να ταξιδέψετε μαζί του!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    ΜECHANISΜ… μουσική που σε ταξιδεύει στα βάθη του Αιγαίου, από τον Γιώργο Ψυχογιό!
    ΜECHANISΜ… μουσική που σε ταξιδεύει στα βάθη του Αιγαίου, από τον Γιώργο Ψυχογιό!
    ΜECHANISΜ… μουσική που σε ταξιδεύει στα βάθη του Αιγαίου, από τον Γιώργο Ψυχογιό!
    ΜECHANISΜ… μουσική που σε ταξιδεύει στα βάθη του Αιγαίου, από τον Γιώργο Ψυχογιό!
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Έφυγε» ο συνθέτης Τάκης Μπουγάς

    Μεγάλη θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του συνθέτη Τάκη Μπουγά, μέσω της προσωπικής του σελίδας...

    Συνέχεια

    Στην παρουσίαση του δίσκου «Τα μεταξεταστέα» στον ΙΑΝΟ

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Στο χώρο του καφέ του ΙΑΝΟΥ ξαναβρέθηκα μετά από πολύ καιρό το Σάββατο 16...

    Συνέχεια

    «ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ» - Στην παρουσίαση του άλμπουμ

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Φωτογραφίες: Σάκης Ψαρρός Στον «Κόμη»...

    Συνέχεια

    Ο Κώστας Μακεδόνας στην προβολή της κινηματογραφημένης συναυλίας, «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα»

    Στο Μουσείο της Ακρόπολης παρευρέθηκε ο Κώστας Μακεδόνας, προκειμένου να παρακολουθήσει την προβολή του...

    Συνέχεια

    Η Κάλλας της Μόνικα Μπελούτσι στο Ηρώδειο

    Γράφει ο Μάρκος Δαμασιώτης Φωτογραφία: Μάρκος Δαμασιώτης «Έγραψα...

    Συνέχεια

    Η «ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ» του Κώστα Προβατά στο BOEM RADIO

    Επανέρχεται ραδιοφωνικά με την εκπομπή του, «ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ», ο συνεργάτης μας, Κωνσταντίνος Προβατάς...

    Συνέχεια

    Ο Μίκης του κόσμου όλου στην κρητική γη

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Από σήμερα είναι αναπαυμένος στην Κρητική Γη. Από σήμερα όλος ο κόσμος έμαθε τον...

    Συνέχεια

    Μίκης Θεοδωράκης: Η Κρήτη αποχαιρετά τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη – Σε λαϊκό προσκύνημα στα Χανιά η σορός

    Κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι και εμφανώς συγκινημένοι εκατοντάδες πολίτες συρρέουν από το πρωί στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της...

    Συνέχεια

    Λαϊκό προσκύνημα, τελετή αποχαιρετισμού και ταφή Μίκη Θεοδωράκη

    Σχετικά με το λαϊκό προσκύνημα, την τελετή αποχαιρετισμού και την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη πληροφορούμαστε τα ακόλουθα από...

    Συνέχεια

    Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον Μίκη τους

    Μηνύματα συγκίνησης, ευγνωμοσύνης και απερίγραπτου σεβασμού κατακλύζουν το διαδίκτυο, από τη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος του οικουμενικού...

    Συνέχεια