Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Με μουσική Παπαθανασίου η προσεδάφιση του «Rosetta»

Με τους ήχους της τριλογίας «Rosetta» του διεθνούς φήμης Έλληνα συνθέτη, Βαγγέλη Παπαθανασίου, πραγματοποιήθηκε η ιστορική προσεδάφιση του σκάφους Rosetta της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας σε κομήτη.

Ο δημοφιλής συνθέτης έγραψε ειδικά για την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ΕSA, μετά από αίτημά της, μια τριλογία που θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 23 Σεπτεμβρίου από την πασίγνωστη δισκογραφική εταιρεία «Decca», ντύνοντας για πρώτη φορά μουσικά ένα επιστημονικό επίτευγμα, όπως αυτή η προσεδάφιση πάνω σε κομήτη, κάτι που επιτυγχάνεται για πρώτη φορά!

Σε δηλώσεις του στην ESA, o συνθέτης είπε ότι η μυθολογία, η επιστήμη και η εξερεύνηση του Διαστήματος είναι αντικείμενα που τον συνέπαιρναν από τα πρώτα παιδικά του χρόνια και που, όπως τόνισε, ήταν συνδεδεμένα με κάποιο τρόπο με τη μουσική που γράφει.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνθέτει για το διάστημα, καθώς και η ΝΑΣΑ έχει συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, το 2003 είχε τιμηθεί με το Μετάλλιο Δημόσιας Προσφοράς της NASA, για τη σύνθεση του άλμπουμ «Μυθωδία», το οποίο αποτέλεσε το μουσικό θέμα της αποστολής «Mars Odyssey» το 2001.

Τέλος, το 2013 η ΝΑΣΑ είχε επιλέξει τον Παπαθανασίου για τη δημιουργία ενός μουσικού έργου που πλαισίωσε το βίντεο από την αποστολή ΗΡΑ, το οποίο παρουσίαζε, για πρώτη φορά, την ταυτόχρονη κίνηση της Γης και της Σελήνης. Η ΝΑΣΑ μάλιστα απένειμε στον καταξιωμένο συνθέτη το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς, σε αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς του στο όραμά της, ενώ από το 1995 ο Αστεροειδής της Κύριας Ζώνης 6254 ονομάζεται 6354 Vangelis!

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

    Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...

    Συνέχεια

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια

    Μια Ηπειρώτικη διάσταση του Αισχυλικού «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

    Γράφει ο Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Φωτογραφίες: Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Αν το...

    Συνέχεια

    Ένα μεγάλο αντίο στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

    Tην τελευταία του πνοή άφησε το αηδόνι της Θράκης, ο μέγας δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

    Συνέχεια