Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Η Μαρία Μαρκεσίνη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«… φέρει, πάνω στην μοναδική φωνή και ερμηνεία της, το βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Αποδεικνύει ότι το κοινό νόμισμα της Ευρώπης δεν είναι το Ευρώ, αλλά η Τέχνη». Εφημερίδα DIE WELT

«… εντυπωσίασε τόσο με την ερμηνεία της στο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Δρέσδης, που ο υπουργός Kurt Biedenkopf ζήτησε δημόσια στην ομιλία του, ο γερμανικός Τύπος να γράφει συχνότερα για “αυτό το μεγάλο μουσικό φαινόμενο της φύσης”, όπως αποκάλεσε την Μαρκεσίνη». Εφημερίδα SACHSISCHE ZEITUNG

«Ένα ηφαίστειο ερμήνευσε τα Carmina Burana του Carl Orff… έχει τη χάρη Ελληνίδας θεάς με κόκκινα μαλλιά και εκθαμβωτική αύρα. Η φωνή της, πλήρης, δυνατή, σαγηνευτική, ατσάλινη και φλογερή, αλλά την ίδια ώρα εναλλάσσεται με σαγηνευτική μελωδικότητα, απαλότητα ή ερωτικό λαχάνιασμα». Εφημερίδα OBERBAYERISCHES VOLKSBLATT

Διθυραμβικές κριτικές για την καταξιωμένη τζαζ ερμηνεύτρια και κλασσική πιανίστα (αλήθεια...τι δύσκολος συνδυασμός!!!) Μαρία Μαρκεσίνη, η οποία έρχεται στην Ελλάδα για μια μοναδική εμφάνιση στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» την Τρίτη 1 Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, στο πλαίσιο του Κύκλου «Η ανθρώπινη φωνή».

Μαζί της, ο πιανίστας, ακορντεονίστας και συνθέτης Μπερτ βαν ντεν Μπρινκ. Ο 2 καλλιτέχνες, που συνεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια, ετοίμασαν μια συναυλία με ανοιχτούς ορίζοντες και ποικίλες επιρροές που καταργεί τα σύνορα ανάμεσα στα είδη της μουσικής. Με τις επιλογές του προγράμματός τους, το οποίο τιτλοφορείται «Μια φωνή–χίλια χρώματα», θα μας ταξιδέψουν από την τζαζ και την experimental μουσική στην κλασσική, και από το γαλλικό τραγούδι στις μελωδίες Ελλήνων συνθετών. Η μουσική αυτή παράσταση – από την οποία δεν λείπουν οι προσωπικές δημιουργίες της Μαρίας Μαρκεσίνη και του Μπερτ βαν ντεν Μπρινκ –, πρωτοανέβηκε στην Αίθουσα Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ και στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε όλη την Ευρώπη, με σταθμούς στη μουσική των Κουρτ Βάιλ, Μπομπ Ντίλαν, Μισέλ Λεγκράν, Ανρί Μπεττί, Πήτερ Μάυερς και Μίμη Πλέσσα.

Η Μαρία Μαρκεσίνη

…ζει μόνιμα στην Ολλανδία και κάνει διεθνή καριέρα ως σολίστ του πιάνου αλλά και ως vocalist, συνδυάζοντας τα δύο δυσκολότερα και πιο απαιτητικά είδη μουσικής, την κλασική με την τζαζ, αλλά και 2 τελείως διαφορετικά όργανα, το πιάνο με τη φωνή.

Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά και ασχολείται με τη μουσική από τα τρία της χρόνια. Άρχισε πιάνο σε ηλικία 5 ετών και 8 χρόνια αργότερα φοίτησε στο Ωδείο Αθηνών (τάξη Πόπης Ευστρατιάδη). Συνέχισε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία του Ρόττερνταμ (δίπλωμα σολίστ, 1993) και έκανε μεταπτυχιακό στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής των Βρυξελλών, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε σε masterclasses με τον Λάζαρ Μπέρμαν και τον Ζόλταν Κότσιτς. Σπούδασε τζαζ στη Μουσική Ακαδημία του Άμστερνταμ και παρακολούθησε μαθήματα τελειοποίησης με τους Ντικ Όουτς και Μάικλ Αμπήν.

Για να μην ακυρώσει ένα ρεσιτάλ της λόγω τραυματισμού, πρότεινε στο κοινό να τραγουδήσει τζαζ. Η ενθουσιώδης ανταπόκριση του κόσμου της άνοιξε νέους καλλιτεχνικούς ορίζοντες. Το πρώτο της σόλο άλμπουμ ως τραγουδίστριας "The Mimis Plessas Song Book-12 Sketches (Universal Music/Artway-Technotropon)" είναι μια συλλογή τραγουδιών του Έλληνα συνθέτη.

Το 2009 κυκλοφόρησε η δεύτερη διεθνής δισκογραφική της δουλειά "KOSMO (Amazing Music)" με τζαζ μελωδίες, ελληνικά και γαλλικά τραγούδια αλλά και φολκλορικά, στην οποία συμμετείχε ο Ρίτσαρντ Μπόνα. Ο δίσκος επαινέθηκε από τους κριτικούς και παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Ευρώπη.

Στο πιο πρόσφατο άλμπουμ της, "Cinema passionate (Sony Classical)", η Μαρία Μαρκεσίνη συνεργάστηκε με τη Φιλαρμονική της Πράγας σε τραγούδια από γνωστές ταινίες, προσωπικές της συνθέσεις και κομμάτια του Πλέσσα και του Χατζιδάκι. Τα τελευταία τρία χρόνια περιοδεύει στη Γερμανία, δίνει συναυλίες με τους Klazz Brothers σε όλο τον κόσμο και εμφανίζεται ως ντούο με τον πιανίστα Μπερτ βαν ντεν Μπρινκ.

Ο Μπερτ βαν ντεν Μπρινκ

… σολίστ του πιάνου, συνθέτης και ενορχηστρωτής, γεννήθηκε το 1958 και πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου στα 5 του χρόνια. Από παιδί αυτοσχεδίαζε στο πιάνο και στο εκκλησιαστικό όργανο, στο οποίο είναι αυτοδίδακτος.

Το 1976 άρχισε τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο της Ουτρέχτης, από το οποίο αποφοίτησε μετ' επαίνων το 1982, οπότε και προσλήφθηκε από το ίδιο Ωδείο ως καθηγητής τζαζ πιάνου.

Άρχισε την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία ως κλασσικός πιανίστας, αλλά σταδιακά τον κέρδισε η τζαζ. Το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο "VPRO/Boy Edgar". Έχει συνεργαστεί με τους μουσικούς: Τζίνο Βαννέλλι, Ρίτσαρντ Μπόνα, Τουτς Τίλεμανς, Ντη Ντη Μπρίτζγουοτερ, Τσετ Μπέικερ, Νατ Άντερλυ, Μπέννυ Γκόλσον, Λη Κόνιτζ, Ρικ Μαργκίτζα, Φίλιπ Κάθριν, Κλαιρ Φίσερ, Ενρίκο Πιερανούντσι κ.ά.

Αυτοσχεδιαστικές συνθέσεις του και σειρές διαδικτυακών κοντσέρτων πιάνου και ακορντεόν εμφανίζονται στο ίντερνετ και στη δισκογραφία με τον τίτλο “Bert's Bytes”. Από τις σόλο ηχογραφήσεις του ξεχωρίζουν τα άλμπουμ “Jazz at the Pine Hill” (υποψήφιο για Edison και Βlowing 2013) με έργα τζαζ και ποπ ερμηνευμένα σε εκκλησιαστικό όργανο από τον ίδιο. Συμμετέχει συχνά σε ντούο με γνωστούς μουσικούς και είναι μέλος του “Τrio Bert van den Brink” (Χάιν φαν ντε Χέυν, μπάσο και Χανς φαν Όστερχουτ, ντραμς). Επίσης, έχει λάβει μέρος στην ηχογράφηση του “Χειμωνιάτικου ταξιδιού” του Σούμπερτ, με τον οπερατικό τραγουδιστή Τόμας Όλιμανς. Έργα και ενορχηστρώσεις του έχουν παρουσιαστεί από την Ορχήστρα Metropole, το Ολλανδικό Σύνολο Πνευστών (Dutch Woodwind Ensemble), την τζαζ ερμηνεύτρια Ντενίζ Τζάννα κ.ά. Έχει ακόμη διασκευάσει την όπερα "Πόργκυ και Μπες" του Γκέρσουιν για το τζαζ σεξτέτο "Τhe Houdinis" και τη "Nέα Σινφονιέτα" του Άμστερνταμ (Nieuw Sinfonietta Amsterdam).

Συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με τη Μαρία Μαρκεσίνη τόσο δισκογραφικά, όσο και σε εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας μαζί της επί σκηνής ξεχωριστές μουσικές εμπειρίες.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Η Μαρία Μαρκεσίνη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Η Μαρία Μαρκεσίνη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Η Μαρία Μαρκεσίνη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Η Μαρία Μαρκεσίνη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Πέθανε ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης της Αμοργού, Μιχάλης Βλαβιανός

    Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βλαβιανός, ένας από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες-τραγουδιστές της Αμοργού, την...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Δάκης

    Πέθανε, μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο ερμηνευτής Δάκης σε ηλικία 79 ετών, σκορπίζοντας θλίψη σε ολόκληρο τον καλλιτεχνικό...

    Συνέχεια

    Το Υoutube κατέβασε το κανάλι της Σεμίνας Διγενή!

    Με έκπληξη και εν συνεχεία αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι η ομάδα του Youtube "κατέβασε" το κανάλι της αγαπημένης δημοσιογράφου,...

    Συνέχεια

    H Diana Krall στο Ηρώδειο, προσκεκλημένη του Σωματείου Aurora

    Η μεγάλη Κυρία της jazz σκηνής, η ερμηνεύτρια φαινόμενο που έχει πουλήσει πάνω από 15 εκατομμύρια δίσκους σε ολόκληρο τον κόσμο, η ...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, το βράδυ της Τρίτης 17 Μαϊου.

    Συνέχεια

    O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ

    Γράφει η Μίνα Μαύρου «Δήμαρχε, έχεις μια πυρηνική δύναμη στα χέρια σου που ίσως δεν την ξέρεις και...

    Συνέχεια

    Νικήτρια στη Eurovision 2022 η Ουκρανία - Στην 8η θέση η Ελλάδα

    Μεγάλος νικητής στην Eurovision 2022 είναι η Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά.

    Συνέχεια

    «Μικρασιατική σουίτα» από το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro

    Τη «Μικρασιατική σουίτα» σε διδασκαλία και διεύθυνση Ανθής Γουρουντή παρουσιάζει το Πειραϊκό Φωνητικό...

    Συνέχεια

    O Γιάννης Τζουανόπουλος προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Πατρών

    Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες του, διοργανώνουν Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο: «Ο Εθελοντισμός από...

    Συνέχεια

    Η Τάνια, το Μαγικό Κουτί και τα ανκόρ που μας χρωστάει

    Γράφει η Άννα Γλυμιδάκη Με εφηβική επιμέλεια φορώ το κόκκινο κραγιόν, τί κι αν πρόκειται να παραμείνει πίσω από τη...

    Συνέχεια