Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Η Μαρία Μαρκεσίνη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«… φέρει, πάνω στην μοναδική φωνή και ερμηνεία της, το βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Αποδεικνύει ότι το κοινό νόμισμα της Ευρώπης δεν είναι το Ευρώ, αλλά η Τέχνη». Εφημερίδα DIE WELT

«… εντυπωσίασε τόσο με την ερμηνεία της στο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Δρέσδης, που ο υπουργός Kurt Biedenkopf ζήτησε δημόσια στην ομιλία του, ο γερμανικός Τύπος να γράφει συχνότερα για “αυτό το μεγάλο μουσικό φαινόμενο της φύσης”, όπως αποκάλεσε την Μαρκεσίνη». Εφημερίδα SACHSISCHE ZEITUNG

«Ένα ηφαίστειο ερμήνευσε τα Carmina Burana του Carl Orff… έχει τη χάρη Ελληνίδας θεάς με κόκκινα μαλλιά και εκθαμβωτική αύρα. Η φωνή της, πλήρης, δυνατή, σαγηνευτική, ατσάλινη και φλογερή, αλλά την ίδια ώρα εναλλάσσεται με σαγηνευτική μελωδικότητα, απαλότητα ή ερωτικό λαχάνιασμα». Εφημερίδα OBERBAYERISCHES VOLKSBLATT

Διθυραμβικές κριτικές για την καταξιωμένη τζαζ ερμηνεύτρια και κλασσική πιανίστα (αλήθεια...τι δύσκολος συνδυασμός!!!) Μαρία Μαρκεσίνη, η οποία έρχεται στην Ελλάδα για μια μοναδική εμφάνιση στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» την Τρίτη 1 Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, στο πλαίσιο του Κύκλου «Η ανθρώπινη φωνή».

Μαζί της, ο πιανίστας, ακορντεονίστας και συνθέτης Μπερτ βαν ντεν Μπρινκ. Ο 2 καλλιτέχνες, που συνεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια, ετοίμασαν μια συναυλία με ανοιχτούς ορίζοντες και ποικίλες επιρροές που καταργεί τα σύνορα ανάμεσα στα είδη της μουσικής. Με τις επιλογές του προγράμματός τους, το οποίο τιτλοφορείται «Μια φωνή–χίλια χρώματα», θα μας ταξιδέψουν από την τζαζ και την experimental μουσική στην κλασσική, και από το γαλλικό τραγούδι στις μελωδίες Ελλήνων συνθετών. Η μουσική αυτή παράσταση – από την οποία δεν λείπουν οι προσωπικές δημιουργίες της Μαρίας Μαρκεσίνη και του Μπερτ βαν ντεν Μπρινκ –, πρωτοανέβηκε στην Αίθουσα Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ και στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε όλη την Ευρώπη, με σταθμούς στη μουσική των Κουρτ Βάιλ, Μπομπ Ντίλαν, Μισέλ Λεγκράν, Ανρί Μπεττί, Πήτερ Μάυερς και Μίμη Πλέσσα.

Η Μαρία Μαρκεσίνη

…ζει μόνιμα στην Ολλανδία και κάνει διεθνή καριέρα ως σολίστ του πιάνου αλλά και ως vocalist, συνδυάζοντας τα δύο δυσκολότερα και πιο απαιτητικά είδη μουσικής, την κλασική με την τζαζ, αλλά και 2 τελείως διαφορετικά όργανα, το πιάνο με τη φωνή.

Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά και ασχολείται με τη μουσική από τα τρία της χρόνια. Άρχισε πιάνο σε ηλικία 5 ετών και 8 χρόνια αργότερα φοίτησε στο Ωδείο Αθηνών (τάξη Πόπης Ευστρατιάδη). Συνέχισε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία του Ρόττερνταμ (δίπλωμα σολίστ, 1993) και έκανε μεταπτυχιακό στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής των Βρυξελλών, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε σε masterclasses με τον Λάζαρ Μπέρμαν και τον Ζόλταν Κότσιτς. Σπούδασε τζαζ στη Μουσική Ακαδημία του Άμστερνταμ και παρακολούθησε μαθήματα τελειοποίησης με τους Ντικ Όουτς και Μάικλ Αμπήν.

Για να μην ακυρώσει ένα ρεσιτάλ της λόγω τραυματισμού, πρότεινε στο κοινό να τραγουδήσει τζαζ. Η ενθουσιώδης ανταπόκριση του κόσμου της άνοιξε νέους καλλιτεχνικούς ορίζοντες. Το πρώτο της σόλο άλμπουμ ως τραγουδίστριας "The Mimis Plessas Song Book-12 Sketches (Universal Music/Artway-Technotropon)" είναι μια συλλογή τραγουδιών του Έλληνα συνθέτη.

Το 2009 κυκλοφόρησε η δεύτερη διεθνής δισκογραφική της δουλειά "KOSMO (Amazing Music)" με τζαζ μελωδίες, ελληνικά και γαλλικά τραγούδια αλλά και φολκλορικά, στην οποία συμμετείχε ο Ρίτσαρντ Μπόνα. Ο δίσκος επαινέθηκε από τους κριτικούς και παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Ευρώπη.

Στο πιο πρόσφατο άλμπουμ της, "Cinema passionate (Sony Classical)", η Μαρία Μαρκεσίνη συνεργάστηκε με τη Φιλαρμονική της Πράγας σε τραγούδια από γνωστές ταινίες, προσωπικές της συνθέσεις και κομμάτια του Πλέσσα και του Χατζιδάκι. Τα τελευταία τρία χρόνια περιοδεύει στη Γερμανία, δίνει συναυλίες με τους Klazz Brothers σε όλο τον κόσμο και εμφανίζεται ως ντούο με τον πιανίστα Μπερτ βαν ντεν Μπρινκ.

Ο Μπερτ βαν ντεν Μπρινκ

… σολίστ του πιάνου, συνθέτης και ενορχηστρωτής, γεννήθηκε το 1958 και πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου στα 5 του χρόνια. Από παιδί αυτοσχεδίαζε στο πιάνο και στο εκκλησιαστικό όργανο, στο οποίο είναι αυτοδίδακτος.

Το 1976 άρχισε τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο της Ουτρέχτης, από το οποίο αποφοίτησε μετ' επαίνων το 1982, οπότε και προσλήφθηκε από το ίδιο Ωδείο ως καθηγητής τζαζ πιάνου.

Άρχισε την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία ως κλασσικός πιανίστας, αλλά σταδιακά τον κέρδισε η τζαζ. Το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο "VPRO/Boy Edgar". Έχει συνεργαστεί με τους μουσικούς: Τζίνο Βαννέλλι, Ρίτσαρντ Μπόνα, Τουτς Τίλεμανς, Ντη Ντη Μπρίτζγουοτερ, Τσετ Μπέικερ, Νατ Άντερλυ, Μπέννυ Γκόλσον, Λη Κόνιτζ, Ρικ Μαργκίτζα, Φίλιπ Κάθριν, Κλαιρ Φίσερ, Ενρίκο Πιερανούντσι κ.ά.

Αυτοσχεδιαστικές συνθέσεις του και σειρές διαδικτυακών κοντσέρτων πιάνου και ακορντεόν εμφανίζονται στο ίντερνετ και στη δισκογραφία με τον τίτλο “Bert's Bytes”. Από τις σόλο ηχογραφήσεις του ξεχωρίζουν τα άλμπουμ “Jazz at the Pine Hill” (υποψήφιο για Edison και Βlowing 2013) με έργα τζαζ και ποπ ερμηνευμένα σε εκκλησιαστικό όργανο από τον ίδιο. Συμμετέχει συχνά σε ντούο με γνωστούς μουσικούς και είναι μέλος του “Τrio Bert van den Brink” (Χάιν φαν ντε Χέυν, μπάσο και Χανς φαν Όστερχουτ, ντραμς). Επίσης, έχει λάβει μέρος στην ηχογράφηση του “Χειμωνιάτικου ταξιδιού” του Σούμπερτ, με τον οπερατικό τραγουδιστή Τόμας Όλιμανς. Έργα και ενορχηστρώσεις του έχουν παρουσιαστεί από την Ορχήστρα Metropole, το Ολλανδικό Σύνολο Πνευστών (Dutch Woodwind Ensemble), την τζαζ ερμηνεύτρια Ντενίζ Τζάννα κ.ά. Έχει ακόμη διασκευάσει την όπερα "Πόργκυ και Μπες" του Γκέρσουιν για το τζαζ σεξτέτο "Τhe Houdinis" και τη "Nέα Σινφονιέτα" του Άμστερνταμ (Nieuw Sinfonietta Amsterdam).

Συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με τη Μαρία Μαρκεσίνη τόσο δισκογραφικά, όσο και σε εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας μαζί της επί σκηνής ξεχωριστές μουσικές εμπειρίες.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Η Μαρία Μαρκεσίνη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Η Μαρία Μαρκεσίνη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Η Μαρία Μαρκεσίνη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Η Μαρία Μαρκεσίνη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

    Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...

    Συνέχεια

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια

    Μια Ηπειρώτικη διάσταση του Αισχυλικού «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

    Γράφει ο Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Φωτογραφίες: Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Αν το...

    Συνέχεια

    Ένα μεγάλο αντίο στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

    Tην τελευταία του πνοή άφησε το αηδόνι της Θράκης, ο μέγας δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

    Συνέχεια