Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Η «Κίρκη» δεν είναι παραμύθι. Είναι ένα Όραμα που το Ακούς με την Ψυχή σου!

Γράφει η Ιλένια Χρίστου

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στο Κινηματοθέατρο ΙΡΙΣ, έλαβε χώρα η 3η Παρουσίαση του παγκόσμιου project «Κίρκη: η μαύρη τομή:» [CIRCE The Black Cut] της συνθέτιδος Άννας Στερεοπούλου. Το «Ολοήμερο ΟπτικοΑκουστικό & Συναισθητικό Περιβάλλον σε Ροή», που αν και πολλοί έδειξαν να μην κατανοούν τους όρους, αφέθηκαν τελικά στην ενέργειά τους. Στην ενέργεια που γεννήθηκε από τα κύματα των ήχων, των εικόνων, των αρωμάτων, της ποίησης, των καρπών, των polaroid, των χειροποίητων γλυκών, αλλά κυρίως, από τις συζητήσεις με λόγια ή με ματιές, μεταξύ καλλιτεχνών και μη, που γνωρίστηκαν μεταξύ τους.

Η δομή της όλης Παρουσίασης, όσο και της Συναυλίας της 5ης Ενότητας, αποτελεί και τον βασικό κορμό της Σύνθεσης του εν λόγω έργου της Άννας Στερεοπούλου, που ολοκληρώνοντας πλέον τον πρώτο τριετή του κύκλο, συνεχίζει από το 2017, ως «Κίρκη: η Πραγματική τομή:» [CIRCE ~ the Real cut], τόσο με παρουσιάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, όσο και με την κυκλοφορία του ηχογραφήματος που συμπληρώνει το album, CIRCE The Black Cut.

Η ίδια η Άννα Στερεοπούλου μάς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι πολλά αυτά που αποκόμισα κατά τα τρία χρόνια του έργου έως τώρα και που με βοήθησαν να εξελίξω την επιστημονική /καλλιτεχνική μου έρευνα. Αν ξεχωρίζω κάποια, ως σημαντικές γνώσεις για την συνέχιση της πορείας μου, σαν καλλιτέχνης και κυρίως, ως άνθρωπος, είναι η κάθε Στιγμή που «βλέπω» το ίδιο το όραμά μου να διαμορφώνεται όλο και πιο ολοκληρωμένα εντός και γύρω μου. Δεν είναι καθόλου εύκολο να επιμένεις να συναντήσεις το φως που κρύβεται εντός σου, ειδικά σε εποχές σαν αυτή που διανύουμε, όπου οι έννοιες Ελευθερία και Συναίσθημα ηχούν απαγορευμένες. Όσο ουτοπική ή μυθική κι αν φαίνεται, λοιπόν, η πίστη στο Όνειρο, είναι χρέος του καθένα ξεχωριστά να αφιερώσει χρόνο και ενέργεια, για να χτίσει με ειλικρίνεια το μονοπάτι που θα τον απεγκλωβίσει από τα προσωπικά του σκοτάδια, ώστε να ξαναβρεί την Γνώση που προσφέρει το ίδιο το Σύμπαν. Μονοπάτι δύσκολο και μοναχικό, που όμως οδηγεί στην Πραγματική Ένωση και Κάθαρση. Αρκεί να μελετήσουμε και να παρατηρήσουμε την Οδύσσεια και κάθε μυθιστορία που μάς κληροδοτήθηκε από τους προγόνους μας, αλλά κυρίως, να αντιμετωπίσουμε και να Ακούσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό».

Η Ροή του Ολοήμερου ΟπτικοΑκουστικού & Συναισθητικού Περιβάλλοντος, ξεκίνησε ακριβώς στην ώρα της, την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, με τους πρώτους επισκέπτες να φθάνουν από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

Η 1η Ενότητα των Ακροάσεων έπλεκε ένα πέπλο συχνοτήτων που ένωναν στην ατμόσφαιρα τρεχούμενα ύδατα με κελαϊδίσματα πτηνών. Ο χώρος έμοιαζε άλλοτε σαν ναός κι άλλοτε σαν κάστρο ξεχασμένο σε κάποια πεδιάδα της κεντρικής Ευρώπης. Κάποιοι τολμούσαν να χαλαρώσουν άνετα στο κόκκινο βελούδο του ιστορικού κινηματοθέατρου, κι άλλοι στα στρώματα που βρίσκονταν στα πλαϊνά μπαλκόνια. Στο κέντρο της σκηνής, ο πυρήνας των κυμάτων, ανάβλυζε ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση, με τίτλο « rho ~ ῥῶ » και κάποιους, ακόμη πιο άνετους να ξαπλώνουν και ακόμη και να αποκοιμώνται. Είχαμε πλέον φτάσει στην 2η Ενότητα των Ακροάσεων, ακούγοντας τις ηχογραφημένες Αναμνήσεις, Εικόνες και Όνειρα πολλών εκ των συμμετεχόντων του φετινού Καλέσματος. Σκέψεις και Επιθυμίες, άλλες ρητές, και άλλες στολισμένες με μελωδίες, ηχοτοπία, ρυθμούς και ποίηση, κι ακόμη και ήχους φωτός (ή διαστήματος).

Αρώματα καθάριζαν τον χώρο, και αναμνηστικά από ταξίδια σε φυσικά κρησφύγετα ή από συρτάρια παιδικά, καθόριζαν τον χρόνο. Αν και γρήγορα επιστρέφαμε στο Περιβάλλον του Αέναου και της Συναισθησίας. Όλες οι αισθήσεις, μαζί με τις γεύσεις που άρχισαν να εμπλουτίζονται κατά το μέσον της Γιορτής, οδήγησαν σε μια σημαντική ένωση πολιτισμών. Η Δύση με την Ανατολή ενώθηκαν (μέσω Skype) σε μια άλλη Αιαία, κάπου στο διάστημα - διαδίκτυο, και στην οθόνη του χώρου, είδαμε τα πρόσωπα και την τέχνη τεσσάρων αξιόλογων καλλιτεχνών απ' την Ινδία που ο καθένας τους, κι όλοι μαζί, τίμησαν την Μητέρα Φύση μέσα από την δική τους Τέχνη. Ύμνοι, έθιμα, ποίηση και μουσική από την Ινδία, την Κίνα, την Ελλάδα, τους Ίνκας αναδύθηκαν και καθήλωσαν το κοινό, χαρίζοντάς του την πιο γλυκειά απορία για την δύναμη του αόρατου, του ξεχασμένου, μα και πολύ ζεστά οικείου.

Η προβολή video art, και άλλων ταινιών μικρού μήκους, στην 4η Ενότητα, των Προβολών, προσέφεραν εικόνες από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ελλάδα, την Γαλλία, την Αφρική, αλλά και από μαθητές Κωφούς /Βαρήκοους, με μήνυμα το ίδιο το Συναίσθημα και την Ελευθερία. Την επιλογή και το δικαίωμα στην Δημιουργία. Την αναζήτηση του Εαυτού και την είσοδο του Φωτός, στο Σκοτάδι.

Κι έπειτα... αυτό που ακολούθησε; Η αρχή της Πραγματικής ύπνωσης. Αυτής που λειτούργησε καθαρτικά και ως βαθειά συνειδητοποίηση και αφύπνιση. Στην 5η Ενότητα, της Συναυλίας!

Κινούμενες και στατικές φωτογραφίες με αμεσότητα και μινιμαλισμό, συνόδευαν τους ήχους της φύσης, όπως φιλτράρονταν ζωντανά και περίτεχνα από την Καναδέζα συνθέτιδα. Τριξίματα, κι άλλοτε απόηχοι τζιτζικιών και κυμάτων έδεναν με τα ρίγματα και τις φόρμες της φύσης στις εικόνες του Γάλλου φωτογράφου. Στοιχεία τεχνολογικά με φυσικά, χόρευαν στον χώρο και στην οθόνη, και άνοιξαν την Πόρτα σε μια διάσταση εκτός της συνηθισμένης.

Στην μουσική εστία εισήλθαν άλλοι μουσικοί, φτιάχνοντας ένα υπνωτιστικό ηχοτοπίο, κάπου μεταξύ συνειδητού κι ασυνειδήτου. Η αίσθηση του χρόνου και του χώρου χάθηκε εντελώς, και επανήλθε η Αίσθηση του Ήχου σε ένα σκηνικό μυστηριακό και τελετουργικό, με μόνα σημεία κίνησης απ' το κοινό, την ίδια την Αναπνοή. Τα πλήκτρα του πιάνου, τα φτερά, τα gong και τα κρουστά, οι φωνές και η ποίηση• τα παιδιά, οι γυναίκες, οι άνδρες• η τιμητική παρουσία της θρυλικής τραγουδίστριας, από το παρελθόν στο παρόν, η κλασσική κιθάρα και τα synthesiser. Όλα σε μια συνέχεια καθοδηγούμενη, λες, από νήματα αόρατα που κάποιος κρατούσε για να κινήσει κάθε συναίσθημα. Μια μύηση, κατά την οποία ήρθαμε σε επαφή με τους εσωτερικούς μας θεούς. Ό,τι κι αν σημαίνει «θεός» για τον καθένα.

Κάθε άνθρωπος φτιάχνει τα δικά του πιστεύω και την δική του γλώσσα επικοινωνίας. Για να την καταλάβουμε όμως, πρέπει πρώτα να σεβαστούμε και να κατανοήσουμε την Φωνή της ίδιας μας της ψυχής. Η ερμηνεία που θα δώσουμε, ωστόσο, είναι κάτι το τελείως υποκειμενικό. Αν και η βαθειά της έννοια, παραμένει ίδια για τον καθένα μας, «σε όποια θέση κι αν βρίσκεται στον χώρο».

Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες:

• Εορτασμός Χειμερινού Ηλιοστασίου

ΑΘΗΝΑ @ Κιν/θέατρο ΙΡΙΣ: Βαλέρια Κουδουμογιαννάκη, Α. Στερεοπούλου, Echosense Projekt, Παν Καπερνέκα, Λάμπρος Κάντζος, Ιωάννα Τσουγκριάννη, Spyros_aka_Fake

ΚΑΛΚΟΥΤΑ @ Studio Conference Room of ATN Bangla [με έδρα το Bangladesh]

Καλλιτέχνες: Somali Panda (Φωνή /Απαγγελίες), Kushal Poddar, Poet (Ποίηση), Tamal Krishna (Live Painting). Συντονισμός: η Σεβασμιώτατη Ratnottama Sengupta (Κριτικός Τέχνης)

• Εισαγωγική Οπτικο-Ακουστική Συναυλία: Alyssa Moxley (live ηχοτοπία) + Stéphane Charpentier (visual)

• CIRCE the Real cut: Κυματικό Περιβάλλον της Άννας Στερεοπούλου: Γιοβάννα, Ιάκωβος Κολανιάν, Α. Στερεοπούλου, Σταύρος -Μανιτού- Ελευθερίου, Π. Καπερνέκα, Δέσποινα Τσελίκα, Λ. Κάντζος, Ι. Τσουγκριάννη, Τόνια Μαγκανιώτη

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο και τον Νικόλα Τσαναή από τον Κινηματογραφικό Τομέα Π.Ο.Φ.Π.Α.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Η «Κίρκη» δεν είναι παραμύθι. Είναι ένα Όραμα που το Ακούς με την Ψυχή σου!
    Η «Κίρκη» δεν είναι παραμύθι. Είναι ένα Όραμα που το Ακούς με την Ψυχή σου!
    Η «Κίρκη» δεν είναι παραμύθι. Είναι ένα Όραμα που το Ακούς με την Ψυχή σου!
    Η «Κίρκη» δεν είναι παραμύθι. Είναι ένα Όραμα που το Ακούς με την Ψυχή σου!
    Η «Κίρκη» δεν είναι παραμύθι. Είναι ένα Όραμα που το Ακούς με την Ψυχή σου!
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Έρχεται το «Mέσα από τις φωνές των φίλων» των Πυξ Λαξ

    Με αφορμή τα τριάντα χρόνια πορείας των Πυξ Λαξ, κυκλοφορεί τη Παρασκευή 16 Απριλίου ένα εξαιρετικό album «...

    Συνέχεια

    ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΜΕ ΝΑΙ - Αφιέρωμα στον Αλέκο Σακελλάριο

    Στον Αλέκο Σακελλάριο είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Στα Τραγούδια Λέμε ΝΑΙ», με τη Ναταλία...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» από κορωνοϊό ο τραγουδιστής Λευτέρης Μυτιληναίος

    Πέθανε από κορωνοϊό σε ηλικία 75 ετών ο Λευτέρης Μυτιληναίος, ένας από τους σπουδαίους τραγουδιστές της δεκαετίας του...

    Συνέχεια

    «ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ»- Αφιέρωμα στον Κώστα Μακεδόνα

    Στον Κώστα Μακεδόνα, τον δημοφιλή ερμηνευτή με την ξεχωριστή διαδρομή στον καλλιτεχνικό χώρο, είναι...

    Συνέχεια

    ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΜΕ ΝΑΙ- Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο

    Tα χνάρια του αξέχαστου Δημήτρη Μητροπάνου ακολουθεί η εκπομπή "Στα Τραγούδια Λέμε Ναι" αυτό το...

    Συνέχεια

    Ενημέρωσαν τον Γ. Σγουράκη πως κόβουν το «Μονόγραμμα» από την ΕΡΤ!

    Με 39 χρόνια παρουσίας στην ελληνική Τηλεόραση, η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπομπή “Μονόγραμμα” σταματάει...

    Συνέχεια

    Η Γλυκερία στην Αυλή των χρωμάτων

    Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στους Μικρασιάτες συνθέτες, Τούντα, Παπάζογλου και Σκαρβέλη με την...

    Συνέχεια

    Καραϊνδρου για Αναστασία Ζαννή: «Η επιλογή δείχνει έλλειψη σεβασμού απέναντι στην τέχνη»

    Με ένα βίντεο της Μαρίας Κάλλας να ερμηνεύει την Casta Diva του Βellini και ένα συνοπτικό...

    Συνέχεια

    ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ - «O τραγουδιστής Τάκης Καρναβάς»

    Στον δημοτικό τραγουδιστή Τάκη Καρναβά είναι αφιερωμένο το επεισόδιο της εκπομπής ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ την Τρίτη 23...

    Συνέχεια

    Στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ του Πειραιά γιόρτασε το Μουσικόγραμμα τα πέμπτα του γενέθλια - Ολόκληρη η εκπομπή

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Πέντε χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το αγαπημένο μας «Μουσικόγραμμα»...

    Συνέχεια