Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Giorgos Tabakis & Stavros Parginos Duet»:Κερδίζοντας τις εντυπώσεις

Γράφει η Θέλμα Καραγιάννη

Όσοι αψηφήσαμε το τσουχτερό κρύο και βρεθήκαμε στον όμορφο χώρο «ΑΛΦΑ- Ιδέα» (το φουαγιέ του θεάτρου ΑΛΦΑ, που τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί και μουσικά δρώμενα) την Κυριακή 22 Γενάρη, μας δόθηκε η ευκαιρία, με πολύ μικρό αντίτιμο, να απολαύσουμε ένα υψηλής αισθητικής μουσικό γεγονός, από το “Giorgos Tabakis & Stavros Parginos Duet”, που, από το Φθινόπωρο του 2015, που δημιουργήθηκε, έχει εμφανιστεί σε ιδιαίτερους χώρους και jazz σκηνές της Αθήνας (Αγγλικανική Εκκλησιά, Solar Athens, Jazz Point, Beton 7- Arts, Spiti Art Bar κ.ά.) κι έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στους μουσικούς κύκλους της πόλης μας!

Ο Γιώργος Ταμπάκης στην εφτάχορδη κιθάρα κι ο Σταύρος Παργινός στο βιολοντσέλο, δεξιοτέχνες μουσικοί, με σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό τους και μεγάλη εμπειρία σε ζωντανές εμφανίσεις, παρουσιάζουν προσωπικές τους μουσικές συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς, εμπνεόμενοι από την ευρωπαϊκή σκηνή της ευρύτερης jazz και δημιουργικής μουσικής, όπως επίσης και από την κινηματογραφική, minimal και contemporary μουσική.

Τη συγκεκριμένη βραδιά, οι δύο εξαιρετικοί καλλιτέχνες συναντήθηκαν επί σκηνής με τον επίσης εξαιρετικό τρομπετίστα Στέλιο Χατζηκαλέα, που έχει συμμετάσχει σε διάφορα groups και ηχογραφήσεις με βάση τον αυτοσχεδιασμό, εμφανίζεται σε διάφορες σκηνές της Ευρώπης και των Βαλκανίων, με αξιολογότατες συνεργασίες και βρέθηκε για λίγες μέρες στην Ελλάδα, από την Παλαιστίνη, όπου κατοικεί μόνιμα, με σκοπό να παρουσιάσει τη δική του δουλειά!

Ακούστηκαν κομμάτια από το cd του "Giorgos Tabakis & Stavros Parginos Duet", "Drops Of Time" καθώς και παλαιότερες αλλά και νέες συνθέσεις του Γιώργου Ταμπάκη από τα cd's "Inter Mundos" και "View Point" κι απ' τα υπό έκδοση "Sounds & Images" και "Colored Minds".

Δεν διατείνομαι ότι είμαι ειδική στη jazz μουσική αλλά, σαν απλή ακροάτρια- θεατής, απόλαυσα μουσικές χωρίς λόγια, γεμάτες εικόνες, χρώματα κι αρώματα της Ανατολής και της Μεσογείου, συνθέσεις που τις διακρίνουν γνώση κι ευελιξία, που φανερώνουν σύγχρονα κοσμοπολίτικα βιώματα και που, με βασικό άξονα τις jazz αρμονίες και φόρμες, δημιουργούν ξεχωριστές προσεγγίσεις και αποτελούν πραγματική μουσική πρόταση!

Στο κομμάτι του αυτοσχεδιασμού, ενώ κάθε μουσικός εισήγαγε τις δικές του συνειδητές ή ασυνείδητες επιρροές, όλους τους οδηγούσε η φαντασία και η κοινή αισθητική! Ο Γιώργος με την ολύμπια ηρεμία με την οποία εκτελεί τα πιο δεξιοτεχνικά περάσματα, ο Σταύρος, γνωστός για την ικανότητα και την τόλμη του να αξιοποιεί στο έπακρο τις ηχοχρωματικές ιδιαιτερότητες του οργάνου του, με χρήση αρμονικών, εφέ και ειδικών τεχνικών κι ο Στέλιος, παράγοντας τον πιο βελούδινο ήχο που έχω ακούσει ποτέ από τρομπετίστα!

Τρεις έξοχοι παίχτες, με τεχνική αρτιότητα, που τη χρησιμοποιούν όχι ως μέσο επίδειξης αλλά ως μέσο απελευθέρωσης και επικοινωνίας και που προσεγγίζουν τη μουσική με διαφορετικό τρόπο αλλά με την ίδια ευελιξία και ανοιχτή σκέψη!

Το "Giorgos Tabakis & Stavros Parginos Duet" αυτή την εποχή συνεργάζεται και με άλλους σολίστες: Χρήστο Μπάρμπα (Νέυ), Τάκη Πατερέλη (σαξόφωνο), Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα, φλικόρνο), Λεωνίδα Σαραντόπουλο (φλάουτο)…

Αν θέλετε να πάρετε μια καλή γεύση από το υπέροχο ντουέτο, συντονιστείτε στους 103,7 (ή στους 102,9) στα FM, στην εκπομπή του Πανταζή Τσάρα "Χορεύοντας στο ρυθμό του swing" του Δεύτερου προγράμματος της ΕΡΑ, όπου και θα φιλοξενηθούν την Τετάρτη 1 Φλεβάρη, από τις 11.00 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα!

Απολαύστε τους επίσης ζωντανά το αμέσως επόμενο βράδυ της Πέμπτης 2 Φλεβάρη, στη σκηνή του «Athenaeum Κελάρι», με καλεσμένο τους τον σαξοφωνίστα Τάκη Πατερέλη…!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    «Giorgos Tabakis & Stavros Parginos Duet»:Κερδίζοντας τις εντυπώσεις
    «Giorgos Tabakis & Stavros Parginos Duet»:Κερδίζοντας τις εντυπώσεις
    «Giorgos Tabakis & Stavros Parginos Duet»:Κερδίζοντας τις εντυπώσεις
    «Giorgos Tabakis & Stavros Parginos Duet»:Κερδίζοντας τις εντυπώσεις
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

    Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...

    Συνέχεια

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια

    Μια Ηπειρώτικη διάσταση του Αισχυλικού «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

    Γράφει ο Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Φωτογραφίες: Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Αν το...

    Συνέχεια

    Ένα μεγάλο αντίο στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

    Tην τελευταία του πνοή άφησε το αηδόνι της Θράκης, ο μέγας δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

    Συνέχεια