Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Έφυγε» ο Βασίλης Τενίδης

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος κιθαρίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής Βασίλης Τενίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό φιλικό του περιβάλλον, είχε υποστεί εγκεφαλικό και τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου, πέθανε στον ύπνο του.

Ο Βασίλης Τενίδης είχε γεννηθεί στη Λάρισα, στις 11 Νοεμβρίου του 1936. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παράλληλα κλασσική κιθάρα με τους Κώστα Κεφαλόπουλο, Ιβάν Ψίουκοφ και θεωρητικά με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 δημιούργησε τραγούδια και μπαλάντες, που προσδιόρισαν το ύφος του ελληνικού "Νέου Κύματος". Τραγούδια του ερμήνευσαν οι Γιώργος Ζωγράφος, Μιχάλης Βιολάρης κ.ά. Συνέθεσε μουσική σε όλα σχεδόν τα είδη και ιδιώματα: Συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου, χορωδιακά, μουσική για συγκροτήματα Jazz, κινηματογραφική μουσική κτλ.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέατρο, συνθέτοντας σκηνική μουσική για περισσότερα από διακόσια έργα κάθε είδους, για παραστάσεις ελληνικών θεατρικών θεσμών, όπως: Εθνικό Θέατρο (1974/94), Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1979/91), Αμφι-Θέατρο και Θέατρο Τέχνης.

Παράλληλα διακρίθηκε ως ενορχηστρωτής! Στις σημαντικότερες ενορχηστρώσεις του συγκαταλέγονται ο «Ύμνος εις στην Ελευθερίαν» για Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία (Νικόλαος Μάντζαρος), η καντάτα «Ύμνος των Μεσογειακών Αγώνων» (Μίκης Θεοδωράκης), ο κύκλος τραγουδιών «Οι γειτονιές του φεγγαριού» (Μάνος Χατζιδάκις), σειρά έργων των επτανησίων συνθετών Μάντζαρου, Καρρέρ, Ξύνδα, Σαμάρα, Λαυράγκα, Λαμπελέτ, Ευαγγελάτου, Ξένου κ.ά.

Δίδαξε σε σχολές, σεμινάρια, ΙΕΚ, έδωσε πολλές διαλέξεις και μετείχε σε συνέδρια και συζητήσεις. Επιπλέον, δημιούργησε σειρές εκπαιδευτικών εκπομπών για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΤ.

Διατέλεσε αρχιμουσικός στα Μουσικά Σύνολα της και τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ενώ συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή στην μουσική επεξεργασία και ενορχήστρωση των έργων: «Οι Απάχηδες των Αθηνών» (1984/85), «Θυμήσου εκείνα τα χρόνια» (2007/08), «Το μικρόβιο του έρωτα» (2009/10), αλλά και με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

    Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...

    Συνέχεια

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια

    Μια Ηπειρώτικη διάσταση του Αισχυλικού «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

    Γράφει ο Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Φωτογραφίες: Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Αν το...

    Συνέχεια

    Ένα μεγάλο αντίο στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

    Tην τελευταία του πνοή άφησε το αηδόνι της Θράκης, ο μέγας δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

    Συνέχεια