Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Εδώ στο Νότο» στην Ακτή της οδού Πειραιώς-Συνέντευξη Τύπου

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Στην «Ακτή της οδού Πειραιώς» βρεθήκαμε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου για τη συνέντευξη Τύπου του τετραπλού – μέχρι πρότινος έτσι νομίζαμε, θα καταλάβετε στη συνέχεια την αμφιβολία μας- σχήματος, που από 4 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα γεμίζει με γνώριμες αλλά και καινούργιες μελωδίες αυτήν εδώ την πόλη, με την μουσική παράσταση «Εδώ στο Νότο».

Γιώργος Νταλάρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Κότσιρας «ζεσταίνουν» τις φωνές τους και ετοιμάζονται για τη μεγάλη πρεμιέρα την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου. Μαζί τους μία νέα φωνή, μία δροσερή μα ταυτόχρονα διακριτική παρουσία, η Idra Kayne, η soul funk queen της Αθήνας.

Γιώργος Νταλάρας πίσω από τα μικρόφωνα κάνει λόγο για την πολύχρονη γνωριμία, εκτίμηση αλλά και αγάπη προς το πρόσωπο του Μαχαιρίτσα, αρχής γενομένης από την εποχή των «Τερμιτών» με τη «Σκόνη» και τις «Αρκούδες». «Με τον Λαυρέντη υπάρχει κυρίως ταύτιση απέναντι σε αυτό που λέμε ελληνικό τραγούδι, τόσο με την κλασσική έννοια όσο και με την πιο σύγχρονη».

Η αναφορά στο πρόσωπο του Κότσιρα γίνεται με σεβασμό και εκτίμηση: «Με το Γιάννη έχουμε εμφανιστεί περιστασιακά. Παρακολουθώ την αγωνία του να σταθεί στο λεγόμενο καλό ελληνικό τραγούδι, παρά τη δυσκολία της εποχής και το τηρεί αυτό με ευλάβεια. Θα 'ναι μεγάλη χαρά να κάνουμε και κάποια πράγματα μαζί λίγο απρόσμενα».

Εν συνεχεία μάς συστήνει την Idra, ένα νέο παιδί που μεγάλωσε στους Αμπελοκήπους και παλεύει σε πολύ δύσκολες εποχές. «Η φωνή της είναι εκπληκτική και οι δυνατότητές της απεριόριστες. Δεν βλέπει μόνο εδώ στον κλειστό μας χώρο αλλά και “αλλού” και αυτό το “αλλού” εμένα με μαγεύει».

Τέλος, δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορά στον σκηνοθέτη της παράστασης Νίκο Σούλη. «Ο Νίκος είναι εδώ, για να μας βοηθήσει με το δικό του τρόπο. Παρόλο που θα μπορούσε να έχει πει πολλά ναι τις εποχές της ευμάρειας επέλεξε να πει όχι και γι΄αυτό τον εκτιμώ πάρα πολύ».

Γιάννης Κότσιρας για τη συνέχεια, ο οποίος δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτή τη φετινή συνεργασία. «Με το Λαυρέντη μάς δένουν πολλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με το Γιώργο συναντιόμαστε επί της ουσίας πρώτη φορά. Όμως είναι ένας άνθρωπος που, όπως και οι περισσότεροι, τον έχω στο DNA μου. Τον ακούω στις πρόβες και νομίζω ότι ζω όλη μου τη ζωή από την αρχή. Αυτό είναι οικείο και αγαπησιάρικο συναίσθημα. Στην παρέα μας έχουμε μία καταπληκτική περίπτωση, την Idra Keyne, η οποία είναι συγκλονιστική τραγουδίστρια. Είναι τιμή μας που είναι μαζί μας. Μεταφέρει αυτό το πολύ ιδιαίτερο της soul που κουβαλάει μέσα της».

Και για το τέλος Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο οποίος με αφοπλιστική ειλικρίνεια ομολογεί: «Πετάξαμε τη σκούφια μας, όταν μας πρότεινε αυτή τη συνεργασία ο Γιώργος…». Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στο συγκεκριμένο χώρο ο Μαχαιρίτσας, αλλά η 6η χρονιά! «Έχω ζήσει πάρα πολλά πράγματα εδώ μέσα. Ξεκινήσαμε με Παπακωνσταντίνου, Ζουγανέλη και Μπουλά, έπαιξα με το Στόκα, με τον Πασχαλίδη, με το Σαββόπουλο μια συγκλονιστική παράσταση και λόγω της ιστορίας του Σάκη». Ως προς τον Κότσιρα, αναφέρει ότι πρόκειται για έναν «όψιμο έρωτα τεράστιο», ενώ για τον Νταλάρα ότι του χρωστάει την ύπαρξή του στο χώρο του τραγουδιού. «Αν δεν ήταν ο Νταλάρας θα τα είχα παρατήσει, γι' αυτό και η στάση μου απέναντί του είναι μεροληπτική, του οφείλω πάρα πολλά».

Για το-παρ' ολίγον, θα καταλάβετε- τέλος Idra Kayne: «Είναι τεράστια η χαρά μου για τη συμμετοχή μου σ' αυτό το σχήμα. Τα υπόλοιπα πάνω στη σκηνή».

Και κάπου εκεί εμφανίστηκε η έκπληξη : «Είμαι εδώ σαν δημοσιογράφος και ήρθα να καταγγείλω τον εαυτό μου, γιατί αυθαιρέτως εισβάλλω στο πρόγραμμα από ζήλια, διότι δεν μπορώ να μην είμαι με ανθρώπους που θαυμάζω. Θα είμαι στο σχήμα δοκιμαστικά και άμα αποσπάσω την εμπιστοσύνη των συναδέλφων και του κόσμου και μου δώσουν τα χρήματα που θέλω, θα μείνω. Είναι σε φάση να αποδεχτούν…». Σαρωτικός Γιάννης Ζουγανέλης, που πιάνει την κουβέντα με καλλιτέχνες και δημοσιογράφους και μάς δίνει την εντύπωση πως θα είναι το 5ο -ίσως σε ρόλο guest- πρόσωπο της παράστασης.

Πριν μας αποχαιρετήσουν, για να ξεκινήσουν τις πρόβες τους, Γιώργος Νταλάρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Κότσιρας ανεβαίνουν επί σκηνής με κάποιους από τους μουσικούς τους και μας χαρίζουν το ολοκαίνουργιο «Πες μου τι έφταιξε», σε στίχους Λίνας Δημοπούλου και μουσική Σταύρου Λογαρίδη.

Συντελεστές παράστασης:

Μουσικοί:

Γιώργος Παπαχριστούδης: πιάνο

Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι, μαντολίνο, τζουράς, λαούτο

Γιώργος Μάτσικας: κιθάρα, μπουζούκι

Μάνος Γρυσμπολάκης: ακορντεόν

Νίκος Σαμαράς: τρομπέτα

Θανάσης Σοφράς: μπάσο

Άκης Αμπράζης: μπάσο

Αποστόλης Βαγγελάκης: πνευστά

Κώστας Μιχαλός: κιθάρες

Φίλιππος Σπυρόπουλος: κρουστά

Steve Tesser: κιθάρα

Άκης Γαβαλάς: τύμπανα

Η ενορχηστρωτική επιμέλεια και η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Γιώργου Παπαχριστούδη.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Σούλης

Ηχητική επιμέλεια: Βαγγέλης Κουλούρης, Αντώνης Ζαχόπουλος, Γιώργος Καραγιαννίδης και Στρατής Δημητράκης

Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    «Εδώ στο Νότο» στην Ακτή της οδού Πειραιώς-Συνέντευξη Τύπου
    «Εδώ στο Νότο» στην Ακτή της οδού Πειραιώς-Συνέντευξη Τύπου
    «Εδώ στο Νότο» στην Ακτή της οδού Πειραιώς-Συνέντευξη Τύπου
    «Εδώ στο Νότο» στην Ακτή της οδού Πειραιώς-Συνέντευξη Τύπου
    «Εδώ στο Νότο» στην Ακτή της οδού Πειραιώς-Συνέντευξη Τύπου
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

    Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...

    Συνέχεια

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια

    Μια Ηπειρώτικη διάσταση του Αισχυλικού «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

    Γράφει ο Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Φωτογραφίες: Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Αν το...

    Συνέχεια

    Ένα μεγάλο αντίο στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

    Tην τελευταία του πνοή άφησε το αηδόνι της Θράκης, ο μέγας δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

    Συνέχεια