Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Δήμητρα Μαστορίδου: Μία ιδιαίτερη περίπτωση ερμηνεύτριας και τραγουδοποιού

Γράφει η Θέλμα Καραγιάννη
Φωτογραφίες: Αθανασία Ζήση
Με αφορμή την προσεχή συναυλία της, το ερχόμενο Σάββατο 27 Μαϊου, στη μουσική σκηνή «Βαβέλ» στο Μαρούσι, θέλω να γράψω δυο λόγια για την ιδιαίτερη περίπτωση της ερμηνεύτριας και τραγουδοποιού Δήμητρας Μαστορίδου!

Η γνωριμία μας φτάνει βαθειά πίσω στο χρόνο και έκτοτε, σε όποια σκηνή, μικρή ή μεγάλη, συναντηθούμε, εγώ ως ακροάτρια-θεάτρια κι εκείνη ως performer, με καθηλώνει με το πάθος και την εκρηκτική σκηνική παρουσία της!

Ένα κράμα "μαγκιάς" και τρυφερότητας τη χαρακτηρίζει και είναι πάντα άμεση και γενναιόδωρη! Φαίνεται δε, να ελέγχει απόλυτα την κατάσταση, ακόμα και στις περιπτώσεις που ξέρω, από πρώτο χέρι, ότι η προετοιμασία στις πρόβες δεν ήταν επαρκής και ικανοποιητική!

Κι εκτός όλων αυτών, υπάρχουν δύο ακόμα στοιχεία, που κάνουν τις μουσικές παραστάσεις της άξιες λόγου: το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της ζεστής και γεμάτης φωνής της και οι τολμηρές και σπάνιες επιλογές στο ρεπερτόριό της!

Κι εδώ θα κάνω μια αναφορά στη συναυλία της, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαϊου στο «Σταυρό του Νότου- Plus»- όπου για πρώτη φορά συναντήθηκαν, επί σκηνής, με τη συνθέτρια και κιθαρίστρια Αρετή Κοκκίνου- και στο πρόγραμμα που, όπως πάντα, επιμελήθηκε η ίδια! Ακούσαμε, μεταξύ άλλων, τη "Δυσδαιμόνα" της Ευσταθίας, το "Τιμή της αγάπης", τη "Μπέμπα" της Αρλέτας και το "Θανατηφόρο πυρετό" της Μελίνας Τανάγρη αλλά και το "Lazarus", το "κύκνειο άσμα" του David Bowie, τραγούδια πρόκληση για τη Δήμητρα και απόλαυση για κάθε θεατή- ακροατή που αναζητά ακούσματα αναπάντεχα κι έξω απ' τα συνηθισμένα!

Η σύνθεση του μουσικού σχήματος, εκτός από κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο και τύμπανα, περιελάμβανε επίσης βιολί και βιολοντσέλο, τα οποία, θαυμάσια ενορχηστρωμένα απ' την Αρετή Κοκκίνου, έκαναν τη μπάντα πραγματικά ξεχωριστή και την ίδια τη Δήμητρα υπερήφανη, σύμφωνα με δική της ομολογία! Σ' αυτό συνέβαλε βέβαια και η επιλογή των έξοχων μουσικών που την αποτέλεσαν- όλοι δεξιοτέχνες και με μεγάλη εμπειρία σε ζωντανές εμφανίσεις- και που αξίζει να αναφέρω:

Στις κιθάρες η ίδια η συνθέτρια- ενορχηστρώτρια Αρετή Κοκκίνου (μετά από πολλά χρόνια την απόλαυσα ξανά στην ηλεκτρική κιθάρα!), στο βιολί ο βιρτουόζος Ilirjan Mehilli, στο βιολοντσέλο και στο μαντολίνο ο πάντα εξαιρετικός Σταύρος Παργινός, στο ηλεκτρικό μπάσο ο εκρηκτικός Απόστολος Καλτσάς, συνθέτης κι ο ίδιος και στα τύμπανα ο Βαγγέλης Μπαλιούσης, χρόνια συνεργάτης και έξοχη επιλογή της Δήμητρας!

Η συνάντηση των δύο υπέροχων καλλιτέχνιδων σφραγίστηκε φυσικά και με δικές τους δημιουργίες, βιωματικές και επηρεασμένες από διάφορα μουσικά ρεύματα, που φωτογραφίζουν αποσπάσματα από τη ζωή τους και τη ζωή της γενιάς τους: "Έχει η αγάπη ξεχαστεί", "Άνεμε" και "Νησιά στη βεράντα" της Αρετής και "Ετών 30", "Άνοιξη θα μπει" και "Κόκκινα δάκρυα" της Δήμητρας και φυσικά το ολοκαίνουργιο "Πες του έλα" σε στίχους της Δήμητρας και μουσική της Αρετής που ήταν και η αφορμή αυτής της συνάντησης!

Επόμενο ραντεβού τους επί σκηνής: Σάββατο 27 Μαϊου στη μουσική σκηνή «Βαβέλ» , στο Μαρούσι! Θα πάμε…!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Δήμητρα Μαστορίδου: Μία ιδιαίτερη περίπτωση ερμηνεύτριας και τραγουδοποιού
    Δήμητρα Μαστορίδου: Μία ιδιαίτερη περίπτωση ερμηνεύτριας και τραγουδοποιού
    Δήμητρα Μαστορίδου: Μία ιδιαίτερη περίπτωση ερμηνεύτριας και τραγουδοποιού
    Δήμητρα Μαστορίδου: Μία ιδιαίτερη περίπτωση ερμηνεύτριας και τραγουδοποιού
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

    Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...

    Συνέχεια

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια

    Μια Ηπειρώτικη διάσταση του Αισχυλικού «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

    Γράφει ο Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Φωτογραφίες: Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Αν το...

    Συνέχεια

    Ένα μεγάλο αντίο στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

    Tην τελευταία του πνοή άφησε το αηδόνι της Θράκης, ο μέγας δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

    Συνέχεια