Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

12ο Vinyl is Back- Ο θρίαμβος του βινυλίου!

Τα 5 χρόνια από την ίδρυσή του γιόρτασε το Vinyl is Back το 3ήμερο 16 – 18 Μαρτίου στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου σ' ένα μεγάλο event που το χάρηκαν οι απανταχού φίλοι της μουσικής και του βινυλίου. Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του κόσμου για τον αναλογικό ήχο που μπαίνει στη ζωή των ανθρώπων όλο και περισσότερο χρόνο με το χρόνο. Το 12ο Vinyl is Back ήταν sold-out από συμμετοχές, αρκετές μέρες πριν από τη διεξαγωγή του, κι έτσι έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να έχουν στη διάθεσή τους μια τεράστια γκάμα επιλογής δίσκων που ξεπέρασε ίσως κάθε προηγούμενο.

Κορυφαία στιγμή του Vinyl is Back – 5 Years Celebration ήταν η συναυλία των Locomondo την Κυριακή το απόγευμα, που ηχογραφήθηκε και θα κυκλοφορήσει σε δίσκο βινυλίου, παραγωγής του Vinyl is Back, στην σειρά «Live Sessions», στην προσεχή διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Οι Locomondo μετέφεραν το γνωστό κέφι τους επί σκηνής στο πυκνό ακροατήριό τους που συμμετείχε στην ηχογράφηση, μεταδίδοντας θετική ενέργεια στο γκρουπ που δεν τους χάλασε χατίρι για 2 επιπλέον τραγούδια στο encore! Το σετ τους αποτελείτο από τις γνωστές επιτυχίες τους σε μια νέα μουσική διάσταση, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον για τα τραγούδια τους, ακόμη και στην πιο πρόσφατη επιτυχία τους «80ς».

Όλα πήγαν καλά και δεν χρειάστηκε κανένα από τα τραγούδια τους να το ξαναπούν στο τέλος, για να έχουν και μια δεύτερη ηχογράφησή του, κάτι που είχε ειπωθεί αρχικά ότι ήταν πιθανό να συμβεί.

Η διάθεση του κόσμου μετά την ηχογράφηση ήταν τόσο καλή, που ο περισσότερος κόσμος έμεινε ως το τέλος του Φεστιβάλ, κάτι στο οποίο συντέλεσαν οι δύο γνωστοί d.j.s που επακολούθησαν του προγράμματος ως το φινάλε και κράτησαν τον κόσμο εκεί στη γιορτή που δεν έλεγε να τελειώσει. Ήταν ο Blind Mishkin και ο Πέτρος Μπρατάκος, που με τις μουσικές επιλογές τους έριξαν την αυλαία πανηγυρικά.

Η φήμη του Viyl is Back έχει ξεπεράσει τα ελληνικά όρια και έτσι προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Discogs, του μεγαλύτερου on line record shop που συμμετείχε στο Φεστιβάλ, σε πρώτη φυσική παρουσία στην Ελλάδα, ανταμείβοντας με δώρα το ελληνικό κοινό του, που είναι το μεγαλύτερο σε αγορές βινυλίων στην Ευρώπη!

Τα νέα δεδομένα και όρια στις πωλήσεις δίσκων έδωσαν την ευκαιρία στους vinyl maniacs, αλλά και τις ανεξάρτητες εταιρείες δίσκων, να ενημερωθούν από τους αντιπροσώπους του για τους όποιους νέους περιορισμούς και τις δυνατότητες που έχουν στις συναλλαγές τους.

Σημαντική συμβολή στην επιτυχία του Φεστιβάλ είχε και η προβολή του Vinyl is Back από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αγκάλιασαν το θεσμό και τον πρόβαλαν με ιδιαίτερη θέρμη. Τηλεοπτικά κανάλια έδωσαν το "παρών" στο χώρο διεξαγωγής με ζωντανές συνδέσεις και προβολή της εκδήλωσης σε πολιτιστικές εκπομπές, αλλά και σε κεντρικά δελτία ειδήσεων (Ant1, Epsilon Tv, Star Tv, Κινεζικό Πρακτορείο Xinhua), όπως και εφημερίδες με μεγάλα αφιερώματα (Καθημερινή, Τα Νέα, Φιλελεύθερος) και φυσικά ραδιοφωνικοί σταθμοί (ΕΡΑ, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, Pepper, Μέντα, Athens Voice Radio, 24/7, 24Sport Radio κ.ά.). Μεγάλα αφιερώματα έκαναν επίσης κορυφαία sites που δεν ήταν απαραίτητα χορηγοί επικοινωνίας.

Δυναμική παρουσία στη διάρκεια του Φεστιβάλ είχε η νέα γενιά φίλων του βινυλίου, που με την εξοικείωσή της με την τεχνολογία, σύγκρινε τις τιμές πωλήσεων των δίσκων, με τη βοήθεια των κινητών τηλεφώνων, ενώ οι πιο “έμπειροι” φίλοι του βινυλίου είχαν μαζί τους τις κλασσικές λίστες δίσκων που ψάχνουν.

To κύμα επιστροφής στους δίσκους των 33 στροφών, όπως φαίνεται, συμπαρασύρει και τους δίσκους των 45 στροφών, καθώς όλο και περισσότεροι φίλοι του βινυλίου αναζητούν πια και μικρούς δίσκους που πληθαίνουν στους πάγκους των εκθετών.

Οι σφραγισμένοι δίσκοι με τις νέες κυκλοφορίες και επανεκδόσεις δίσκων πήραν θέση δίπλα στους μεταχειρισμένους δίσκους και πλέον “συναγωνίζονται” σε ένα βαθμό τις προτιμήσεις επιλογών των φίλων του αναλογικού ήχου. Πάντως, οι περισσότεροι έδειξαν προτιμήσεις στις προσφορές δίσκων και σε δίσκους second hand με ελκυστικές τιμές. Οι περισσότεροι σπάνιοι δίσκοι με υψηλές τιμές έμειναν αδιάθετοι, κάτι που δείχνει και την περιορισμένη αγοραστική δύναμη του κοινού, λόγω της περιόδου που διανύουμε.

Ο πιο σπάνιος δίσκος που εντοπίστηκε στους πάγκους ήταν ίσως το ελληνικό 45άρι : Orchestre Aris - Alba ‎– Alba's Shake / Une Française En Grece (RCA Victor, 1966) με το εξωφυλλάκι του καθώς και οι δίσκοι 33 στροφών των Αctive Member – Στην Ώρα των Σκιών (Freestyle Production,1994), ο δίσκος των Ακρίτας (Polydor, 1973) και American Blues – Is Here (Karma, 1968), που έμειναν όλοι αδιάθετοι.

Πολύς κόσμος επίσης παρακολούθησε το απόγευμα του Σαββάτου τις συναυλίες των θρυλικών Magic de Spell που συνεχίζουν την πορεία τους στο χρόνο με τις διαχρονικές επιτυχίες τους, έχοντας ένα δικό τους τρόπο να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου, όπως και η “συλλεκτική συναυλία” του Λήτη (Νικόλαος Σάννος) που ήταν αφιερωμένη σε «σκύλους, γάτες, γυμνιστές και επαναστάτες», όπως ανέφερε ο γερόλυκος ρόκερ που έδωσε ένα αυθεντικό σόου, δικαιολογώντας τη φήμη ετών που έχει πίσω του.

Το δικό της χρώμα στο Vinyl is Back έδωσε επίσης η Αλεξάνδρα Κλάδη με τις Darlings, κερδίζοντας την συμπάθεια του κοινού που ψάχνει νέες τάσεις στο τραγούδι και στην μουσική έκφραση, όπως και το πετυχημένο ντουέτο των Νίκου Γρηγοριάδη και Κατερίνας Κυρμιζή, που ετοίμασαν ένα πρόγραμμα ειδικά για το Vinyl is Back, το οποίο άρεσε ιδιαίτερα στον κόσμο.

Το κέφι όμως των d.j.s στα decks έδωσε το δικό του χρώμα στο Φεστιβάλ, καθώς εμβληματικοί disc jockeys και προσωπικότητες της μουσικής συμμετείχαν στο Vinyl is Back με μουσικές που απογείωσαν τον κόσμο, ενώ έψαχνε δίσκους. Το κέφι των Θέκλα Τσελεπή – Χαρά Γιαμπουράνη, στο back to back σετ τους, ήταν αξιομνημόνευτο, όπως και η παρουσία της Μαριάντζελας Σαλίχου, πλαισιωμένης από τη χορευτική ομάδα Athens Lindy Hop που υποδεχόταν τον κόσμο με χορό και κέφι, γιορτάζοντας 10 χρόνια από την ίδρυσή της και φυσικά της rock lady Τζέην Σαμπανίκου που ζέστανε το κοινό πριν από τη συναυλία των Locomondo, αλλά και της γνωστής Kafka που άνοιξε με τον καλύτερο τρόπο την εκδήλωση, με τις προσεγμένες μουσικές επιλογές της.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί η παρουσία στα decks του Φίλιππου Κοσμά (aka Porno King) που ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη ειδικά για το 3ήμερο για ένα special electronica d.j. set, αλλά και σημαντικών διαχρονικών ονομάτων όπως οι Σπύρος Ξυπολόπουλος, Ιλάν Σολομών, Άκης Έβενης, Γρηγόρης Βάιος, Πέτρος Αδάμ, Γιάννης Παναγόπουλος, Βασίλης Λούκας, Άκης Λαδικός, Νικόλας Χατζηγιάννης (aka NickTheStripperDJ) και ο Σάββας Συνοδινός με τις ροκιές του. Σπέσιαλ guest του 3ημέρου ήταν ο 80's legend Γιώργος Βανάκος. Στην οθόνη πίσω τους έπαιζαν όλο το τριήμερο αποσπάσματα από παραστάσεις του αμίμητου Τζίμη Πανούση!

Να σημειωθεί ότι το stage των d.j.s μετακινήθηκε αυτή τη φορά κοντά στην είσοδο της αίθουσας και μέσα στον κυρίως χώρο, ώστε να υπάρχει αμεσότητα με τον κόσμο, κάτι που αποδείχθηκε ιδιαίτερα πετυχημένο .

Η ιστορία του Vinyl is Back συνεχίζεται, όσο υπάρχουν βινύλια και αγάπη για την μουσική!

Και να μην ξεχνιόμαστε! Το επόμενο ραντεβού το Φθινόπωρο!!!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    12ο Vinyl is Back- Ο θρίαμβος του βινυλίου!
    12ο Vinyl is Back- Ο θρίαμβος του βινυλίου!
    12ο Vinyl is Back- Ο θρίαμβος του βινυλίου!
    12ο Vinyl is Back- Ο θρίαμβος του βινυλίου!
    12ο Vinyl is Back- Ο θρίαμβος του βινυλίου!
    12ο Vinyl is Back- Ο θρίαμβος του βινυλίου!
    12ο Vinyl is Back- Ο θρίαμβος του βινυλίου!
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Μαγική η Μαρία Φαραντούρη στο έργο «Ο Επιζών» του Μίκη Θεοδωράκη

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης

    Συνέχεια

    Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παγκόσμια επιτυχία της, «Ο ΕΠΙΖΩΝ», σε ποίηση Τάκη Σινόπουλου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης

    Συνέχεια

    Νίκος Ξανθόπουλος - Το «παιδί του λαού» με τα 160 τραγούδια

    Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός, Νίκος Ξανθόπουλος, σε ηλικία 89 ετών, μετά απο νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική, εξαιτίας...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης

    Έναν σπουδαίο υπηρέτη της μουσικοχορευτικής της παράδοσης πενθεί από σήμερα η Θράκη. Ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης, ανιψιός του Ίωνα και γιος του Φιλίππου Δραγούμη

    Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στα 89 του χρόνια ο διακεκριμένος μουσικολόγος και βυζαντινολόγος Μάρκος Φ. Δραγούμης.

    Συνέχεια

    Διεθνής διάκριση για την Ελληνίδα συνθέτρια Πηγή Λυκούδη στα Global Music Awards 2022!

    Διεθνής διάκριση απέσπασε η Ελληνίδα συνθέτρια Πηγή Λυκούδη, η οποία κατέκτησε τη δεύτερη θέση στα Global Music...

    Συνέχεια

    Από την ΔΕΘ στην Πλατεία Συντάγματoς έρχεται ο συνθέτης Γιάννος Αιόλου με το έργο «ΑΙΩΝ ΕΝ ΙΩΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΝΤΩ»

    Στην Αθήνα, από τις 16 έως τις 22 Ιανουαρίου, θα παρουσιαστεί το έργο «Αιών...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και στιχουργός, Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, μοναχοκόρη του θρυλικού...

    Συνέχεια

    To Σάββατο 7 Ιανουαρίου η πολιτική κηδεία του Νότη Μαυρουδή

    To Σάββατο 7 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πολιτική κηδεία του αείμνηστου Νότη Μαυρουδή στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου.  ...

    Συνέχεια

    Έφυγε από τη ζωή ο Νότης Μαυρουδής

    Ο Νότης Μαυρουδής δεν είναι πια κοντά μας!

    Συνέχεια