Εκτός των τειχών

Ποιός; Που; Πότε;

Μπέττυ Χαρλαύτη: Η «φωνή» του Μίκη που μάγεψε τους Ελβετούς

(Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που αισθάνεσαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά όταν, ανοίγοντας το info του site που διαχειρίζεσαι βρίσκεις το ακόλουθο μήνυμα-ρεπορτάζ που, αν μη τι άλλο, σκοπό έχει να αποτυπώσει την αγωνία της μουσικής έκφρασης του Έλληνα εκείνου που ζει πλέον και εργάζεται εκτός των τειχών της πατρίδας του. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο προσωπικό mail που μας απέστειλε στο "Μουσικόγραμμα" ο Π.Ν -υπογράφει με τα αρχικά του, καθώς επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του- είναι εδώ και δύο χρόνια Έλληνας μετανάστης στην Ελβετία, που όμως «μόλις νιώσει ότι κάτι έρχεται από την πατρίδα, σπεύδει να το “ζήσει”»… Έτσι ακριβώς έπραξε και τη βραδιά του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου, όταν η ξεχωριστή ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη και ο καταξιωμένος πιανίστας Γιάννης Μπελώνης, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Συλλόγου Ελλήνων Λωζάννης «Εστία», έδωσαν μία μοναδική συναυλία στη "Salle Paderewski" της Λωζάννης, με επιλογές από το σύνολο του έργου του Μίκη Θεοδωράκη. Ο τίτλος και το περιεχόμενο του ρεπορτάζ παρατίθενται αυτούσια, έτσι όπως ακριβώς τα λάβαμε από τον αναγνώστη μας Π.Ν, τον οποίο ευχαριστούμε τόσο για την ανταπόκριση όσο και για την εμπιστοσύνη!)

Το Σάββατο 12 Νοέμβρη ήταν μια ξεχωριστή βραδιά για την ήδη χειμωνιάτικη Λωζάννη της Ελβετίας. Η Μπέττυ Χαρλαύτη ζέστανε Έλληνες κι Ελβετούς με το μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής της και την καθηλωτική της ερμηνεία, καθώς έδωσε συναυλία σε έργα του Μίκη Θεοδωράκη στην μεγαλοπρεπή "Salle Paderewski" στο κέντρο της πόλης μας. Μαζί της στο πιάνο ο καταξιωμένος Γιάννης Μπελώνης, συνεργάτης στενός του συνθέτη και της ορχήστρας του τα τελευταία χρόνια, ο οποίος απογείωσε σε μια άλλη διάσταση το έργο του συνθέτη, μόνο με ένα πιάνο!

Οι δυο καλλιτέχνες προσκλήθηκαν από τον Σύλλογο Ελλήνων Λωζάνης «Η Εστία», στον οποίο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την υψηλού επιπέδου διοργάνωση. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Το μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου γέμισε από Ελβετούς που μαζί και με όλους εμάς τους νεοφερμένους (και κυρίως νέους) Έλληνες μετανάστες – ανάμεσά μας και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ελβετία που τίμησε με την παρουσία της την βραδιά – χάρισαν το πιο θερμό χειροκρότημα στους δυο καλλιτέχνες κι εξέφρασαν με κάθε τρόπο, την τεράστια αγάπη τους και τον θαυμασμό τους στον μεγάλο μας Μίκη Θεοδωράκη.

Η νέα ερμηνεύτρια, που δικαίως έχει καταταγεί στο «βαρύ πυροβολικό» της γενιάς της, έχει ταυτίσει το όνομά της με τον μεγάλο μας Μίκη, καθώς βρίσκεται κοντά του κι ερμηνεύει το έργο του σε συνεχή συνεργασία και με την ορχήστρα του τα τελευταία τρία χρόνια ακατάπαυστα! Το βράδυ του Σαββάτου επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την επιλογή της από τον μεγαλύτερο σύγχρονο Έλληνα δημιουργό!

Από την πρώτη νότα κατανοεί κανείς την ειδική, κυτταρική σχέση της με το έργο του, μέσα από μια φωνή που συνδυάζει με τρόπο ανεξήγητο το ιστορικό έρμα των δημιουργιών του Θεοδωράκη με την γενιά της.

Για περισσότερες από δυο ώρες οι δυο καλλιτέχνες ερμήνευσαν επί σκηνής ένα προσεκτικά επιλεγμένο όσο και απαιτητικό ρεπερτόριο από κύκλους τραγουδιών του συνθέτη. Το εύρος του κυμαινόταν από τις πιο λυρικές δημιουργίες ως και πιο λαϊκά τραγούδια, το σύνολο των οποίων ο Γιάννης Μπελώνης απέδωσε στο πιάνο με απόλυτη συνέπεια ύφους αλλά και τρόπο ευρηματικό όσο και ιδιαίτερα απαιτητικό πιανιστικά. Νόμιζε κανείς πως άκουγε μια πλήρη ορχήστρα, χωρίς ούτε στιγμή να νιώθει ότι κάτι λείπει. Το αντίθετο, κατάφερε να αποδώσει όλο το μεγαλείο της επικότητας των ανάλογων τραγουδιών, όπως ο «Λεβέντης», «Το Γελαστό παιδί», «Η Ρωμιοσύνη», ενώ λίγα λεπτά πριν ή μετά, με την ίδια ευκολία, μας ταξίδευε με την μεγαλύτερη ευαισθησία και λυρισμό στην «Μαγιοπούλα», την «Άρνηση», την «Νύχτα μαγικιά», τα «Λυρικά» του συνθέτη.

Από τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς η ερμηνεία αποσπάσματος του Λαϊκού Ορατορίου «Canto General» από την Μπέττυ Χαρλαύτη και τον Γιάννη Μπελώνη σε ποίηση Pablo Neruda. Έργο μοναδικής έμπνευσης όσο και ιδιαιτέρως απαιτητικό, που σπάνια συμπεριλαμβάνεται στα ρεπερτόρια μη κλασσικών συναυλιών, αφιερωμένων στον Μίκη Θεοδωράκη, πόσο μάλλον σε μια συναυλία πιάνου –φωνής.

Οι δυο καλλιτέχνες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία με την επιλογή και ερμηνεία του. Αν προσθέσει κανείς σε όλα αυτά ότι την Μπέττυ Χαρλαύτη την ακούσαμε να τραγουδά κατά την διάρκεια της βραδιάς σε διαφορετικές γλώσσες με χαρακτηριστική άνεση, αλλά και να εναλλάσσει την ερμηνεία της μεταξύ τόσο ετερόκλιτων τραγουδιών, καθορίζοντας κάθε φορά την ατμόσφαιρα σε πλήρη αρμονία και σύμπραξη με το μαγικό παίξιμο του Μπελώνη, καταλαβαίνουμε γιατί σύγκορμο το θέατρο αποθέωσε τους δυο συμπατριώτες μας μουσικούς!

Όπως χαρακτηριστικά είπαν κάποιοι: «Δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από δυο συνεργάτες του Μίκη. Αυτό όμως που ζήσαμε απόψε ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας». Κι έτσι οι Ελβετοί φίλοι του πολιτισμού μας που «κοινώνησαν» μαζί μας το βράδυ του Σαββάτου 12 του Νοέμβρη την μέθεξη της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, αγάπησαν ακόμα περισσότερο την Ελλάδα μέσα από την εμφάνιση της Μπέττυς και του Γιάννη και εμείς οι Έλληνες που είχαμε την τύχη να βρεθούμε εκεί, αφήσαμε το μεγαλοπρεπές θέατρο "Paderewski" λίγο πιο υπερήφανοι…

Π.Ν.(Εδώ και 2 χρόνια ξενιτεμένος Έλληνας, κάτοικος Ελβετίας)

Φωτογραφίες:©LausannePhoto

"Δρόμοι παλιοί"

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Μπέττυ Χαρλαύτη: Η «φωνή» του Μίκη που μάγεψε τους Ελβετούς
    Μπέττυ Χαρλαύτη: Η «φωνή» του Μίκη που μάγεψε τους Ελβετούς
    Μπέττυ Χαρλαύτη: Η «φωνή» του Μίκη που μάγεψε τους Ελβετούς
    Μπέττυ Χαρλαύτη: Η «φωνή» του Μίκη που μάγεψε τους Ελβετούς
    Μπέττυ Χαρλαύτη: Η «φωνή» του Μίκη που μάγεψε τους Ελβετούς
    Μπέττυ Χαρλαύτη: Η «φωνή» του Μίκη που μάγεψε τους Ελβετούς
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Στα Σκόπια η Κλεονίκη Δεμίρη για τον εορτασμό της εθνικής επετείου

    Μια ξεχωριστή παράσταση ελληνικής μουσικής με την ερμηνεύτρια Κλεονίκη Δεμίρη διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδος στα...

    Συνέχεια

    «Η Ψυχή της Ηπείρου στην Κρήτη» με τον Πετρολούκα Χαλκιά και το Βασίλη Κώστα

    Στα Χανιά και στο Ηράκλειο της Κρήτης θα βρεθούν για δύο μοναδικές συναυλίες ο ζωντανός θρύλος του κλαρίνου,...

    Συνέχεια

    Ενθουσιώδης υποδοχή του Έλληνα διεθνούς φλαουτίστα, Στάθη Καραπάνου, στο Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης (Musikverein)

    Με προσκεκλημένο σολίστα τον βραβευμένο διεθνή φλαουτίστα Στάθη Καραπάνο άνοιξε την καλλιτεχνική της σεζόν η εξαιρετική...

    Συνέχεια

    Οι «Tales from the Box» σε Σκόπια και Μπίτολα

    Mε πρώτη στάση τη Βόρεια Μακεδονία και 2 συναυλίες στα Σκόπια και Μπίτολα ξεκινούν...

    Συνέχεια

    Πανσέληνος στη Δήλο με συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου

    Μία μοναδική συναυλία στο ιερό νησί της Δήλου θα δώσει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπό το φως της πανσελήνου...

    Συνέχεια

    «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ Ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ» - Συναυλία στη Λάρισα, αφιερωμένη στον Βασίλη Τσιτσάνη και στον Μάρκο Βαμβακάρη

    Συναυλία αφιερωμένη στα 40 χρόνια από το θάνατο του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ και τα 50 από το θάνατο του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ...

    Συνέχεια

    Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στην Κρήτη

    Στην Κρήτη θα περιοδεύσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4...

    Συνέχεια

    «Το Δάσος των Όρκων» του Γιάννου Αιόλου στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης

    Ο βραβευμένος συνθέτης Γιάννος Αιόλου παρουσιάζει το μουσικό έργο του «Το Δάσος των Όρκων» / «La Foret...

    Συνέχεια

    «Το αρχείο της Δόμνας ταξιδεύει» στην Κάρπαθο

    Σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής θα πραγματοποιηθούν στο νησί της Καρπάθου από τις 24 έως τις 27 Αυγούστου, ενώ σε μια παράλληλη...

    Συνέχεια

    Ο Κώστας Μακεδόνας στο Λουτράκι για το Poseidon Summer Festival 2023

    Ο Κώστας Μακεδόνας έρχεται στο Λουτράκι το Σάββατο 19 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Poseidon Summer Festival...

    Συνέχεια