Εκτός των τειχών

Ποιός; Που; Πότε;

«Κρήτη, Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»

Την Πέμπτη, 25 Αυγούστου, ξεκίνησε το 2ο Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» του Δήμου Ηρακλείου. Το 2ο Φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένο στη γυναίκα της Μεσογείου, θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.

Για περίπου 3 εβδομάδες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» - «Μάνος Χατζιδάκις», στον Ιερό ναό του Αγίου Τίτου, στο περιστύλιο της Λότζια, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και στο αίθριό της, στην πύλη Βηθλεέμ, στο «Μαρίνα», στη δημοτική πλαζ Καρτερού, στην πλατεία Ελευθερίας, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», στον Δήμο Χανίων και στο Σταυρό Ακρωτηρίου, στο Δήμο Ρεθύμνου και στον υπαίθριο χώρο της Μονής Αρκαδίου, στον Δήμο Αγίου Νικολάου και στην πλατεία Βερντέν, στο Βρυσαλάκι, στην Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, στη λίμνη Αγίου Νικολάου και στο Τσιφλίκη πλάκα.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Εθελοντισμού Αριστέα Πλεύρη, αναφέρει για το Φεστιβάλ: «Κρήτη δεν είναι η εύκολη παλικαροσύνη, δεν είναι η ασύστολη οπλοχρησία, δεν είναι ο "πολιτισμός" του μαύρου πουκάμισου και του τέσσερα επί τέσσερα με φυμέ τζάμια. Ο Κρητικός ξέρει να ορθώνει το ανάστημά του για να υπερασπιστεί τον τόπο του, χωρίς να λογαριάζει το κόστος. Ξέρει να χρησιμοποιεί τα όπλα κατά του κατακτητή και του εισβολέα με κουράγιο μοναδικό, στον πόλεμο, όχι στην καθημερινότητά του, όχι για να πουλάει αντρειοσύνη. Φοράει τα μαύρα ρούχα για να δηλώσει το πένθος του, όχι για να φτιάξει προφίλ. Καλλιεργεί τη γη του, για να απολαύσει τη σοδειά της. Διαπρέπει στα γράμματα και τις τέχνες, γιατί η αυτοπεποίθηση για το είδος της ράτσας του, του επιτρέπει να είναι ανοιχτός, να δέχεται πολιτισμικές επιρροές και από τον κατακτητή του ακόμη, να τις αφομοιώνει και να τις μετουσιώνει σε δική του πολιτιστική κληρονομιά.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του Φεστιβάλ μας. Η ανάδειξη της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, πέρα από ιδεοληψίες και προκαταλήψεις. Με εκθέσεις, χορό, μουσική, διαλέξεις, θέατρο και ένα σωρό άλλες δράσεις, θα διατρέξουμε τις σημαντικότερες περιόδους της κρητικής ιστορίας. Από τον παλαίτατο Μίνωα, έως τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, τις ένδοξες εποχές του Μουσικού Αυγούστου και του Μάνου Χατζιδάκι. Αυτά είναι η περιουσία μας, αυτά αναδεικνύουμε, αυτά υπερασπιζόμαστε. Με σεβασμό στην παράδοση του τόπου μας, με τρόπο που αναδεικνύει την ουσία των πραγμάτων.

Από τον σχεδιασμό του εφετινού προγράμματός μας λείπουν βασικές περίοδοι της ιστορίας μας. Η Μάχη της Κρήτης και η Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής για παράδειγμα, πρόσφατες ένδοξες σελίδες του τόπου μας. Δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι τις αγνοούμε. Θα τους αφιερώσουμε, εν καιρώ, τον χρόνο και τον κόπο που τους πρέπει».

Το Φεστιβάλ εφέτος, όπως επισημαίνει η αντιδήμαρχος, είναι αφιερωμένο στη γυναίκα της Μεσογείου προσθέτοντας, «Από την εποχή της Θεάς των Όφεων και της Πότνιας Θηρών έως σήμερα, σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, η γυναίκα έπαιξε σημαντικότατο ρόλο. Σήμερα σε γειτονική μας χώρα, η μάνα, η σύζυγος, η γυναίκα, δοκιμάζεται σκληρά, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα της και να πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς, χωρίς αύριο για τα παιδιά της, για τη γη που τη γέννησε.

Η σύγχρονη γυναίκα "της κρίσης", στον τόπο μας και σε άλλες χώρες, καλείται να διαχειριστεί ένα οικονομικό περιβάλλον αβέβαιο για την ίδια και τα παιδιά της, είναι υποχρεωμένη να τα φέρει βόλτα με χίλια δύο τεχνάσματα κατά της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας. Αφιερώνουμε λοιπόν αυτό φεστιβάλ στην ιστορία και τους αγώνες της γυναίκας της Μεσογείου. Η Μεσόγειος θάλασσα, η θάλασσα του ανοιχτού διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς και η γυναίκα, είναι εφέτος οι τιμώμενοι του φεστιβάλ μας».

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    «Κρήτη, Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»
    «Κρήτη, Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Το πρώτο «αλώνι festival» στην Αμοργό είναι γεγονός!

    Το “αλώνι festival”, ένα ολοκαίνουργιο Φεστιβάλ καλλιτεχνικών εργαστηρίων και εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους...

    Συνέχεια

    «ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ» του Δημήτρη Μαραμή στο Δίστομο

    Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης από τα 78 χρόνια της σφαγής του Διστόμου που διοργανώνει ο Δήμος...

    Συνέχεια

    Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2022 - «Η στάχτη που ταξίδευε»

    Συμπληρώνοντας φέτος τέσσερα χρόνια από τη γέννησή του, το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» αποτελεί πλέον θεσμό για...

    Συνέχεια

    Η Αφεντούλα Ραζέλη στη Βιέννη, για να τραγουδήσει Μίκη

    Mεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη θα δοθεί στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Metropol...

    Συνέχεια

    «ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΥΤΙ» της Τάνιας Τσανακλίδου σε περιοδεία - Οι σταθμοί

    Ο θρίαμβος του "Μαγικού Κουτιού" συνεχίζεται και το καλοκαίρι!

    Συνέχεια

    Kοντσέρτο για λαούτο & ορχήστρα από τον Βασίλη Κώστα στις Η.Π.Α.- Σε Παγκόσμια Πρεμιέρα

    Πρωτοπόρος και πάλι ο βραβευμένος λαουτίστας και συνθέτης Βασίλης Κώστας, μας εντυπωσιάζει με το project του «...

    Συνέχεια

    Ο Παναγιώτης Μάργαρης στη Σύρο

    Στο όμορφο νησί της Σύρου και συγκεκριμένα στο "Θέατρο Απόλλων" της Ερμούπολης θα...

    Συνέχεια

    Το «Άξιον Εστί» με Μακεδόνα, Χριστογιαννόπουλο και Βαλτινό στο Ηράκλειο της Κρήτης

    Το κορυφαίο έργο λόγου και μουσικής «Άξιον Εστί» παρουσιάζει το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου...

    Συνέχεια

    «Μουσικό αντίδωρο» στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

    Ευχαριστήρια μουσική βραδιά με το πιάνο Grotrian Steinweg που δωρήθηκε στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας...

    Συνέχεια

    Mε ηχοχρώματα πλημμύρισε τη «Διέξοδο» στο Μεσολόγγι το ορχηστρικό σχήμα VIBRATO

    Μουσική βραδιά γεμάτη από ηχοχρώματα γνωστών ηχητικών και φωνητικών ακουσμάτων διοργάνωσε η «Διέξοδος» ...

    Συνέχεια