Εκτός των τειχών

Ποιός; Που; Πότε;

«Κρήτη, Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»

Την Πέμπτη, 25 Αυγούστου, ξεκίνησε το 2ο Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» του Δήμου Ηρακλείου. Το 2ο Φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένο στη γυναίκα της Μεσογείου, θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.

Για περίπου 3 εβδομάδες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» - «Μάνος Χατζιδάκις», στον Ιερό ναό του Αγίου Τίτου, στο περιστύλιο της Λότζια, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και στο αίθριό της, στην πύλη Βηθλεέμ, στο «Μαρίνα», στη δημοτική πλαζ Καρτερού, στην πλατεία Ελευθερίας, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», στον Δήμο Χανίων και στο Σταυρό Ακρωτηρίου, στο Δήμο Ρεθύμνου και στον υπαίθριο χώρο της Μονής Αρκαδίου, στον Δήμο Αγίου Νικολάου και στην πλατεία Βερντέν, στο Βρυσαλάκι, στην Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, στη λίμνη Αγίου Νικολάου και στο Τσιφλίκη πλάκα.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Εθελοντισμού Αριστέα Πλεύρη, αναφέρει για το Φεστιβάλ: «Κρήτη δεν είναι η εύκολη παλικαροσύνη, δεν είναι η ασύστολη οπλοχρησία, δεν είναι ο "πολιτισμός" του μαύρου πουκάμισου και του τέσσερα επί τέσσερα με φυμέ τζάμια. Ο Κρητικός ξέρει να ορθώνει το ανάστημά του για να υπερασπιστεί τον τόπο του, χωρίς να λογαριάζει το κόστος. Ξέρει να χρησιμοποιεί τα όπλα κατά του κατακτητή και του εισβολέα με κουράγιο μοναδικό, στον πόλεμο, όχι στην καθημερινότητά του, όχι για να πουλάει αντρειοσύνη. Φοράει τα μαύρα ρούχα για να δηλώσει το πένθος του, όχι για να φτιάξει προφίλ. Καλλιεργεί τη γη του, για να απολαύσει τη σοδειά της. Διαπρέπει στα γράμματα και τις τέχνες, γιατί η αυτοπεποίθηση για το είδος της ράτσας του, του επιτρέπει να είναι ανοιχτός, να δέχεται πολιτισμικές επιρροές και από τον κατακτητή του ακόμη, να τις αφομοιώνει και να τις μετουσιώνει σε δική του πολιτιστική κληρονομιά.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του Φεστιβάλ μας. Η ανάδειξη της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, πέρα από ιδεοληψίες και προκαταλήψεις. Με εκθέσεις, χορό, μουσική, διαλέξεις, θέατρο και ένα σωρό άλλες δράσεις, θα διατρέξουμε τις σημαντικότερες περιόδους της κρητικής ιστορίας. Από τον παλαίτατο Μίνωα, έως τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, τις ένδοξες εποχές του Μουσικού Αυγούστου και του Μάνου Χατζιδάκι. Αυτά είναι η περιουσία μας, αυτά αναδεικνύουμε, αυτά υπερασπιζόμαστε. Με σεβασμό στην παράδοση του τόπου μας, με τρόπο που αναδεικνύει την ουσία των πραγμάτων.

Από τον σχεδιασμό του εφετινού προγράμματός μας λείπουν βασικές περίοδοι της ιστορίας μας. Η Μάχη της Κρήτης και η Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής για παράδειγμα, πρόσφατες ένδοξες σελίδες του τόπου μας. Δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι τις αγνοούμε. Θα τους αφιερώσουμε, εν καιρώ, τον χρόνο και τον κόπο που τους πρέπει».

Το Φεστιβάλ εφέτος, όπως επισημαίνει η αντιδήμαρχος, είναι αφιερωμένο στη γυναίκα της Μεσογείου προσθέτοντας, «Από την εποχή της Θεάς των Όφεων και της Πότνιας Θηρών έως σήμερα, σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, η γυναίκα έπαιξε σημαντικότατο ρόλο. Σήμερα σε γειτονική μας χώρα, η μάνα, η σύζυγος, η γυναίκα, δοκιμάζεται σκληρά, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα της και να πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς, χωρίς αύριο για τα παιδιά της, για τη γη που τη γέννησε.

Η σύγχρονη γυναίκα "της κρίσης", στον τόπο μας και σε άλλες χώρες, καλείται να διαχειριστεί ένα οικονομικό περιβάλλον αβέβαιο για την ίδια και τα παιδιά της, είναι υποχρεωμένη να τα φέρει βόλτα με χίλια δύο τεχνάσματα κατά της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας. Αφιερώνουμε λοιπόν αυτό φεστιβάλ στην ιστορία και τους αγώνες της γυναίκας της Μεσογείου. Η Μεσόγειος θάλασσα, η θάλασσα του ανοιχτού διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς και η γυναίκα, είναι εφέτος οι τιμώμενοι του φεστιβάλ μας».

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    «Κρήτη, Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»
    «Κρήτη, Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Στα Σκόπια η Κλεονίκη Δεμίρη για τον εορτασμό της εθνικής επετείου

    Μια ξεχωριστή παράσταση ελληνικής μουσικής με την ερμηνεύτρια Κλεονίκη Δεμίρη διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδος στα...

    Συνέχεια

    «Η Ψυχή της Ηπείρου στην Κρήτη» με τον Πετρολούκα Χαλκιά και το Βασίλη Κώστα

    Στα Χανιά και στο Ηράκλειο της Κρήτης θα βρεθούν για δύο μοναδικές συναυλίες ο ζωντανός θρύλος του κλαρίνου,...

    Συνέχεια

    Ενθουσιώδης υποδοχή του Έλληνα διεθνούς φλαουτίστα, Στάθη Καραπάνου, στο Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης (Musikverein)

    Με προσκεκλημένο σολίστα τον βραβευμένο διεθνή φλαουτίστα Στάθη Καραπάνο άνοιξε την καλλιτεχνική της σεζόν η εξαιρετική...

    Συνέχεια

    Οι «Tales from the Box» σε Σκόπια και Μπίτολα

    Mε πρώτη στάση τη Βόρεια Μακεδονία και 2 συναυλίες στα Σκόπια και Μπίτολα ξεκινούν...

    Συνέχεια

    Πανσέληνος στη Δήλο με συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου

    Μία μοναδική συναυλία στο ιερό νησί της Δήλου θα δώσει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπό το φως της πανσελήνου...

    Συνέχεια

    «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ Ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ» - Συναυλία στη Λάρισα, αφιερωμένη στον Βασίλη Τσιτσάνη και στον Μάρκο Βαμβακάρη

    Συναυλία αφιερωμένη στα 40 χρόνια από το θάνατο του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ και τα 50 από το θάνατο του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ...

    Συνέχεια

    Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στην Κρήτη

    Στην Κρήτη θα περιοδεύσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4...

    Συνέχεια

    «Το Δάσος των Όρκων» του Γιάννου Αιόλου στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης

    Ο βραβευμένος συνθέτης Γιάννος Αιόλου παρουσιάζει το μουσικό έργο του «Το Δάσος των Όρκων» / «La Foret...

    Συνέχεια

    «Το αρχείο της Δόμνας ταξιδεύει» στην Κάρπαθο

    Σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής θα πραγματοποιηθούν στο νησί της Καρπάθου από τις 24 έως τις 27 Αυγούστου, ενώ σε μια παράλληλη...

    Συνέχεια

    Ο Κώστας Μακεδόνας στο Λουτράκι για το Poseidon Summer Festival 2023

    Ο Κώστας Μακεδόνας έρχεται στο Λουτράκι το Σάββατο 19 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Poseidon Summer Festival...

    Συνέχεια